Volg ons
Search
Close this search box.

Wat een vak

De redactie van Echt krijgt ook wel eens wat juice (sappig nieuws) door, waar we natuurlijk achteraan gaan. Nu hoorden we dat een bloemist en een monteur van hijskranen aan de slag waren in de zorg. En ook nog in één cliëntgroep. Dat kon niet waar zijn natuurlijk dus gingen we maar eens kijken. Als we aanbellen bij de woning 185a doet Cees al open en Demi komt er snel bij.

Bloemist

“Het klopt wel hoor, ik was bloemist, na afronding van mijn opleiding was ik al een jaar aan de slag. De hele dag in de winkel. Maar ik had al snel door dat ik niet op mijn plek zat”, vertelt Demi. “Mijn tante werkt bij S&L Zorg en zag me hier ook wel werken, toen heb ik gewoon gesolliciteerd”, legt Demi uit. Ze start aan de driejarige opleiding waarin ze werken en leren combineert (BBL). “Na mijn eerste jaar in een andere groep kwam ik hier. De uitdaging is hier groot, je denkt iedereen te kennen, maar je wordt toch steeds weer verrast. Door de juiste begeleiding te geven kun je vaak voorkomen dat iets gebeurt, als dat dan lukt heb je wel een happy moment hoor”, zegt Demi.

Hijskranen

“Ja zo’n geluksmoment, dat is herkenbaar in dit werk”, vertelt Cees. Cees was monteur van hijskranen (keurmeester). “Maar ja, zo’n hijskraan is hoog he? Dus moest ik met een tas vol gereedschap soms wel 5 of 6 keer naar boven via zo’n kooiladder door weer en wind. Dan kwam ik thuis en deed alles zeer. Na 16 jaar was het op, het werk ging tegenstaan”, vertelt Cees. In de tijd van corona stapte Cees over naar de zorg en startte ook met een opleiding gecombineerd met werken. Eerst bij een kleinschalige zorgaanbieder, maar later stapte hij over naar S&L Zorg. “Vanaf vorig jaar april kwam ik hier in woning 185 a-b en de uitdaging vond ik ook mooi. Je denkt dat als je een situatie de ene keer aanpakt met succes, dat het de volgende keer met dezelfde aanpak weer lukt. Maar dat is niet zo, de reactie van dezelfde bewoner kan ineens heel anders zijn. Er is geen dag hier hetzelfde”, vertelt Cees.

Vertrouwen in elkaar

Veel mensen starten in de zorg direct na hun opleiding. Als ik vraag of een start in een andere baan voordelen biedt, krijg ik niet direct een concreet antwoord. “We zijn wel vernieuwend, maar dat is meer omdat we nog bezig zijn met de opleiding en sommige collega’s die al jaren achter zich hebben”, vertelt Demi. Cees vult aan: “Ik merk vooral dat levenservaring ook belangrijk is. Maar dat is ook weer niet toe te passen in de begeleiding bij iedere bewoner hoor. Wat belangrijker is dan je achtergrond is de samenwerking en het vertrouwen dat je in elkaar hebt in een team.” “Er zijn wel eens pittige momenten, daar worden we ook op getraind, maar je moet vooral volledig op elkaar kunnen vertrouwen. En bijvoorbeeld ook met elkaar kunnen napraten”, legt Demi uit.

“Oh, en als er nog iemand hier wil werken, laat het weten.”

“Toen ik hier ging werken, verklaarden sommigen me voor gek. Er is veel onwetendheid over de groepen waar mensen wonen met moeilijk verstaanbaar gedrag. Het leek me wel een uitdaging en het valt reuze mee hoor”, vertelt Demi.
Cees: “Ik werk hier nu al een jaar en de eerste escalatie die ik meemaakte was afgelopen week en die viel eigenlijk ook nog mee.” “Als je een band hebt met de bewoners en je leert iedereen goed kennen, dan kun je zoveel voorkomen”, vertelt Demi. “Het is leuk hier, toen ik hier net kwam voelde het als een soort club, waar je direct in opgenomen wordt. Oh, en als er nog iemand hier wil werken, laat het weten want we zoeken nog collega’s”, sluit Cees direct wervend af.

En Demi? Doe je nog iets met bloemen? “Ja bloemen blijven, ik heb altijd bloemen in huis. Maar, als je het me nu vraagt denk ik niet dat ik ooit weer in een bloemenzaak ga staan, maar ja, zeg nooit nooit.”

“Wat belangrijker is dan je achtergrond is de samenwerking en het vertrouwen in elkaar.”

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud