Binnen ons team Behandeling hebben we bij S&L Zorg onze eigen logopedisten. De logopedist onderzoekt en bevordert de communicatiemogelijkheden van de cliënten. Ook verzorgt de logopedist scholing aan cliëntbegeleiders.

Wat is logopedie?

Logopedie is een heel breed vak. Het gaat veel verder dan het helpen bij spraakproblemen. We leren cliënten kiezen door te kijken naar iets, de uitspraak van zinnen, en alles daar tussen. We kijken naar wat iemand begrijpt. Cliënten leren keuzes maken aan de hand van foto’s, maar als dit niet haalbaar is gebruiken we voorwerpen. Denk aan de keuze van broodbeleg; we houden pindakaas en hagelslag voor en vragen de cliënt te kiezen.

Ook adviseert de logopedist onze cliëntbegeleiders over het gebruik van alternatieve communicatiemiddelen. Communicatiemiddelen, afgestemd op de behoefte aan ondersteuning van de cliënt, worden ontworpen door de logopedisten. Binnen de logopedie zijn verschillende specialisaties, zoals spraak en taalpathologie, autisme en sensomotorische integratie, aanwezig. Kennis, ervaring en affiniteit kunnen we gericht inzetten bij de verschillende zorgvragen die cliënten kunnen hebben. Onze logopedisten zijn dagelijks bezig om cliënten te helpen met gebarentraining tot het oefenen of verder optimaliseren van een spraakcomputer.

Logopedie

Verslikken en verstikken

Iets waar onze logopedisten zich ook mee bezighouden is eet- en drinkproblematiek. De spieren die je gebruikt bij het praten, zijn namelijk dezelfde als waarmee je eet en drinkt. In overleg met de zorgcoördinator worden eetobservaties gehouden; dat wil zeggen: een cliënt bekijken tijdens een eetmoment. Vaak ligt een oplossing voor een eetprobleem bij logopedie, maar soms kan het door pijn of gewoon niet willen eten komen. Dan komt de tandarts of orthopedagoog erbij. De kern is om een eetmoment zo veilig en aangenaam mogelijk te maken voor de cliënt. Dit doen we door de keuze van een beker, keuze van het soort eten of verdikken van het drinken, etc.

Lees ook deze verhalen over wat wij doen op het gebied van behandeling

Typ hier uw zoekopdracht

X