Volg ons
Search
Close this search box.

Wat doe je als ervaringsdeskundige?

Door ervaringskennis het verschil maken voor iemand die nog midden in een ervaring zit. Dat is wat je doet als ervaringsdeskundige. Als ervaringsdeskundige ben je opgeleid als deskundige in het delen van je eigen ervaring. Een ervaring die eerst misschien een dal of dieptepunt was, maar waarvan je hebt geleerd en wat je sterker heeft gemaakt. Een ervaring die heeft bijgedragen aan jouw persoonlijke groei en waarmee je nu anderen kunt helpen. Ilonka Geertse is één van de drie ervaringsdeskundigen van S&L Zorg. Zij vertelt ons meer over wat dit precies betekent.

Met de trein naar Tilburg

Hoewel iedereen ervaringen in zijn of haar leven meemaakt, krijg je de titel ervaringsdeskundige niet zomaar. “Ik moest een half jaar lang de opleiding ‘Ik deel mijn ervaring’ volgen aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. José Christianen (coach van de ervaringsdeskundigen bij S&L Zorg, red.) vroeg me of ik zo’n opleiding zag zitten en het leek me wel wat. Ik heb ervaring op het gebied van rouwverwerking en het leek me interessant om te leren hoe ik hier anderen mee kon helpen. José benoemde alleen wel één nadeel: ik moest iedere week vanuit Roosendaal met de trein naar Tilburg. Maar ik stelde José meteen gerust en zei dat ik dat prima kon met de NS Reisassistentie en dat ik dat zelf kon aanvragen”, vertelt Ilonka zelfverzekerd.

Van ik-verhaal naar wij-verhaal

Een half jaar lang reisde Ilonka één keer per week op en neer naar Tilburg. Ilonka: “Eerst vertelden we elkaar op school wat ons ‘ik-verhaal’ is. Iedereen vertelde hierbij over zijn of haar eigen ervaring en hoe je daarmee omging. Daarna gingen we er een ‘wij-verhaal’ van maken en leerden we hoe we naar anderen konden luisteren en hen dan weer met onze eigen ervaring konden helpen. Als je iets vervelends meemaakt is het namelijk fijn om te weten dat je niet alleen bent en vaak is het ook fijn om te horen hoe een ander iets heeft opgelost of heeft verwerkt.” Om haar diploma te halen moest Ilonka aan het eind van haar opleiding een toets maken en een presentatie geven. “Dat vond ik best spannend, maar gelukkig ben ik in één keer geslaagd!”, vertelt Ilonka trots.

Veel meer dan ervaringen delen

Inmiddels helpt Ilonka op afspraak andere bewoners van S&L Zorg, en af en toe zelfs van andere zorgorganisaties, door naar ze te luisteren en haar ervaringskennis in te zetten. Maar, als  ervaringsdeskundige is dat niet het enige wat ze doet. “Een ervaringsdeskundige mag ook ingezet worden om mee te praten over beleid of bijvoorbeeld bij sollicitatiegesprekken. Gelukkig doet S&L Zorg dat best vaak. Ik mocht bijvoorbeeld namens de bewoners van S&L Zorg vragen stellen aan onze bestuurder Vera tijdens haar sollicitatiegesprek. Dat vond ik echt heel cool, dat vergeet ik nooit”, sluit Ilonka af.

“Dat vond ik echt heel cool, dat vergeet ik nooit.”

Consortium Ervaringsdeskundigheid

Samen met circa 10 andere zorgorganisaties werkt S&L Zorg samen in het Consortium Ervaringsdeskundigheid. Het Consortium Ervaringsdeskundigheid bestaat sinds 2012. Enkele zorgorganisaties en organisaties LFB, Tranzo en CZ zorgkantoor ontwikkelden samen met Fontys Hogeschool Sociale Studies een opleiding tot ervaringsdeskundige. Sindsdien hebben heel wat mensen met een verstandelijke beperking de opleiding gevolgd. Tijdens de opleiding ontwikkelen de studenten zich van hulpvrager tot ondersteuner om zo anderen te helpen. Bij S&L Zorg zijn naast Ilonka ook Veronique Opmeer en Shenoah Niël gecertificeerd ervaringsdeskundige.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud