Volg ons
Search
Close this search box.
Consortium Ervaringsdeskundigheid

Consortium Ervaringsdeskundigheid

Samen met circa 13 andere zorgorganisaties werkt S&L Zorg samen in het Consortium Ervaringsdeskundigheid. Iedereen wil graag gezien en gewaardeerd worden. Dit is de eerste zin op de website van het Consortium Ervaringsdeskundigheid. En niet voor niets, want dit is zo, voor ieder mens. Ervaringsdeskundigen dragen bij in de kenniswereld van versterken en ondersteunen in de zorg. “Ervaringsdeskundigen zijn duidelijk van toegevoegde waarde in de zorg”, aldus het consortium.

Het Consortium Ervaringsdeskundigheid bestaat sinds 2012. Enkele zorgorganisaties, Tranzo en CZ zorgkantoor ontwikkelden samen met Fontys Hogeschool Sociale Studies een opleiding tot ervaringsdeskundige. Sindsdien hebben vele mensen met een verstandelijke beperking de opleiding gevolgd. Het aantal zorgorganisaties in het consortium is inmiddels uitgegroeid tot 13.

Meedoen en ontwikkelen

“Als zorgorganisaties streven we ernaar dat mensen met een verstandelijke beperking mee kunnen doen en zichzelf en de kenniswereld ontwikkelen”, zegt Brigite van Haaften, voorzitter van het consortium. “Een goed voorbeeld is het opleiden en inzetten van ervaringsdeskundigen. In de opleiding ‘Ik deel mijn ervaring’ leren ze om hun eigen verhaal te vertellen en zich bewust te worden van ‘het verandermoment’. Dit is het moment waarop ze met bewust inzicht zijn gaan denken en doen en waardoor zij in beweging of ontwikkeling kwamen. Dat zetten ze in de praktijk in. Ze ontwikkelen zich van hulpvrager tot ondersteuner want hun verhaal helpt en kan een voorbeeld zijn voor andere mensen met een verstandelijke beperking. En ervaringsdeskundigen doen meer: in hun organisaties praten ze mee over en werken mee aan beleid en participeren ze in werkgroepen, ook geven ze gastlessen in de eigen organisatie en op zorgopleidingen.”

Kennisdelen

In de de overeenkomst hebben de deelnemers gezamenlijke afspraken vastgelegd om ervaringsdeskundigheid verder te promoten en te ontwikkelen. Brigite: “Zij kunnen hun ervaringen positief gebruiken. We bekijken iedere keer hoe dit concreet vorm te geven.” De 13 zorgorganisaties hebben allemaal eigen cursussen en opleidingen voor hun cliënten. Door de samenwerking kan informatie en kennis met elkaar gedeeld worden, waar alle partijen beter van worden. Zo wordt deze kennis ook gebruikt in de bijscholingen die door en voor ervaringsdeskundigen jaarlijks worden georganiseerd.

Tranzo

Onderzoek van de academische werkplaats Leven met een Verstandelijke Beperking van Tranzo toont aan dat de inzet van ervaringsdeskundigen positief is, zowel voor de ervaringsdeskundigen als de mensen die ze ondersteunen. Het consortium wil dat zichtbaarder maken. “Zorgprofessionals zijn soms nog te beschermend voor mensen die zich als ervaringsdeskundige willen ontwikkelen”, vindt Brigite. “Maar in de praktijk sta je er versteld van wat ervaringsdeskundigen presteren! Ons advies is dan ook: ben niet te beschermend maar leer iemand hoe hij met bepaalde situaties kan omgaan. Op dat gebied kunnen we nog veel winnen.”

Consortium Ervaringsdeskundigheid

Het consortium bestaat o.a. uit de zorgorganisaties Amarant GroepDichterbij, OROPrismaSDWSeverinusSOVAKS&L ZorgZuidwester, Lunet, Gors, Dichterbij en Fontys Hogeschool en CZ.

Wil je een leuk verhaal lezen over een ervaringsdeskundige bij S&L Zorg? Klik dan hier.
Wil je het jaarverslag van 2023 van onze ervaringsdeskundigen lezen? Klik dan hier.

Het laatste nieuws

Ga naar de inhoud