Volg ons
Search
Close this search box.
Consortium Ervaringsdeskundigheid

Nieuwe samenwerkingsovereenkomst Consortium Ervaringsdeskundigheid

Samen met circa 10 andere zorgorganisaties werkt S&L Zorg samen in het Consortium Ervaringsdeskundigheid. Deze organisaties tekenden maandag 16 december een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. “Ervaringsdeskundigen zijn duidelijk van toegevoegde waarde in de zorg.”

Het Consortium Ervaringsdeskundigheid bestaat sinds 2012. Enkele zorgorganisaties, LFB, Tranzo en CZ zorgkantoor ontwikkelden samen met Fontys Hogeschool Sociale Studies een opleiding tot ervaringsdeskundige. Sindsdien hebben tientallen mensen met een verstandelijke beperking de opleiding gevolgd. Het aantal zorgorganisaties in het consortium is inmiddels uitgegroeid tot 10. Meedoen en ontwikkelen “Als zorgorganisaties streven we ernaar dat mensen met een verstandelijke beperking mee kunnen doen en zichzelf ontwikkelen”, zegt Brigite van Haaften, voorzitter van het consortium. “ Een goed voorbeeld is het opleiden en inzetten van ervaringsdeskundigen. In de opleiding ‘Ik deel mijn ervaring’ leren ze om hun eigen verhaal te vertellen en zich bewust te worden van ‘het verandermoment’. Dit is het moment waarop ze anders zijn gaan denken en doen en waardoor zij in beweging of ontwikkeling kwamen. Dat zetten ze in de praktijk in. Ze ontwikkelen zich van hulpvrager tot ondersteuner want hun verhaal helpt en kan een voorbeeld zijn voor andere mensen met een verstandelijke beperking. Maar ervaringsdeskundigen doen meer: in hun organisaties praten ze mee over beleid en participeren ze in werkgroepen, ook geven ze gastlessen op zorgopleidingen.”

Kennisdelen

In de nieuwe overeenkomst hebben de deelnemers gezamenlijke afspraken vastgelegd om ervaringsdeskundigheid verder te promoten en te ontwikkelen. Brigite: “Ook mensen die de opleiding niet volgen, zijn mensen met ervaringen. Ook zij kunnen hun ervaringen positief gebruiken. We bekijken hoe we dat concreet kunnen vormgeven.” Interne opleidingen van de deelnemende organisaties kunnen daarin een rol spelen. “De 10 zorgorganisaties hebben allemaal eigen cursussen en opleidingen voor hun cliënten. Die kennis gaan ze actief met elkaar delen.”

Verrassend

Onderzoek van de academische werkplaats Leven met een Verstandelijke Beperking van Tranzo toont aan dat de inzet van ervaringsdeskundigen positief kan zijn, zowel voor de ervaringsdeskundige als de mensen die ze ondersteunen. Het consortium wil dat zichtbaarder maken. “Zorgprofessionals zijn soms nog te beschermend voor mensen die zich als ervaringsdeskundige willen ontwikkelen”, vindt Brigite. “Maar in de praktijk sta je er versteld van wat ervaringsdeskundigen presteren! Ons advies is dan ook: ben niet te beschermend maar leer iemand hoe hij met bepaalde situaties kan omgaan. Op dat gebied kunnen we nog veel winnen.”

Het consortium bestaat o.a. uit de zorgorganisaties Amarant GroepDichterbij, OROPrismaSDWSeverinusSOVAKS&L ZorgZuidwester, de LFB en Fontys Hogeschool Sociale Studies Eindhoven en CZ.

Wil je een leuk verhaal lezen over een ervaringsdeskundige bij S&L Zorg? Klik dan hier.

Wil je het jaarverslag van 2022 van onze ervaringsdeskundigen lezen? Klik dan hier.

Het laatste nieuws

Ga naar de inhoud