Volg ons
Search
Close this search box.

Veilig en gezond eten en drinken

Eten en drinken: we doen het bijna allemaal moeiteloos, zonder erover na te denken. Toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om alles te kunnen nuttigen. De meerderheid van onze bewoners heeft namelijk in meer of mindere mate moeite met eten en drinken. Bijvoorbeeld omdat ze problemen ervaren rondom kauwen en slikken. Niet gek dus dat we twee logopedisten en een diëtist in huis hebben om de bewoners en medewerkers te ondersteunen bij veilig en gezond eten en drinken.

Completer beeld

De laatste jaren boekt S&L Zorg goede voortgang op het terrein van logopedie en diëtetiek. We spreken af met logopediste Ilse van Kempen en diëtiste Isabel Derksen om daar meer over te weten te komen. Ilse: “Eén van de onderdelen van de professionalisering is het feit dat er een checklist, genaamd klinimetrie verslikregistratie, in het cliëntdossier is toegevoegd. De begeleider dient deze checklist in te vullen op het moment dat er problemen zijn met eten en drinken. Voorheen werd dit ook gerapporteerd, maar niet aan de hand van een checklist. Daardoor werden er weleens dingen vergeten. Door de checklist krijgen wij nu een veel completer beeld, waar wij vervolgens weer nieuwe acties op uitzetten.”

Profiteren van elkaars kennis

Ilse zegt ‘wij’ omdat zij en haar collega Rachel van den Nobelen veel samenwerken met diëtiste Isabel Derksen. Een samenwerking die je misschien zo op het eerste gezicht niet direct verwacht. Isabel: “De samenwerking tussen logopedie en diëtetiek komt de laatste jaren veel meer voor. Voorheen waren het losse schakels, terwijl we nu echt van elkaars kennis profiteren. Vaak komen bewoners bij mij in beeld als ze aankomen of afvallen. Vaak zien we dit afvallen in combinatie met slikproblemen. Zodra ik dat constateer, schakel ik Ilse of Rachel in.” Ilse vervolgt: “Vanuit logopedie bekijken we vaak welke structuur van het voedsel er nodig is. Als een boterham bijvoorbeeld voor problemen zorgt, dan proberen we of het met broodpap beter gaat.” Isabel: “Ik kijk vervolgens weer mee op productniveau. Als ik zie dat een bewoner afvalt, dan adviseer ik om extra roomboter aan de broodpap toe te voegen.”

Druipt het of kwakt het?

Ilse houdt zich veel bezig met consistenties, oftewel de dikte, van het eten en drinken. “Brood met korstjes is bijvoorbeeld niet zo handig als een bewoner niet goed kan kauwen. De eerste stap is dan het verwijderen van de korstjes. De tweede stap is vocht er overheen, de derde stap is broodpap en de vierde stap is hele gladde pap. Het is echt maatwerk. Sinds ruim een jaar werken we nu ook met internationale standaarden, genaamd IDDSI. IDDSI beschrijft de structuur van normaal tot heel dun vloeibaar en geeft daaraan een cijfer. IDDSI heeft hele eenvoudige testjes om te controleren welke structuur het eten heeft. Bijvoorbeeld door de pap van de lepel te laten druipen. Als de pap niet druipt, maar kwakt, dan is het bijvoorbeeld een 4. We leggen dit zoveel mogelijk aan teams uit, bijvoorbeeld door trainingen of door langs te gaan. Het is fijn dat teams zelf op de woning hiermee aan de slag kunnen.”

Brintafelen

Je kunt je voorstellen dat pap best saai is om dagelijks te eten. Daarom bracht Ilse, samen met cliëntbegeleider Wies van Broekhoven, tien jaar geleden het receptenboek ‘Brintafelen’ uit. Ilse: “Tien jaar geleden zag ik Wies vol passie verschillende pappen maken voor haar bewoners. Heel eenvoudig met ingrediënten die iedereen in het keukenkastje heeft staan. Daar wilden we meer mee doen. We hebben vervolgens een heleboel Brinta recepten gebundeld in het boek ‘Brintafelen’.” Het boek bleek een groot succes en nog steeds, want diverse woningen maken nog dagelijks diverse pappen voor de bewoners. Ilse: “Maar ook buiten S&L Zorg wordt het gebruikt. Het is dan ook nog steeds te bestellen via uitgeverij Boekenbent.”

De Moe’sjes van Puur Culinair

Gelukkig komen er steeds meer producten op de markt die geschikt zijn voor mensen met ernstige kauw- en slikproblemen zodat ook zij kunnen genieten van eten. Een mooi voorbeeld zijn de Moe’sjes van Puur Culinair, onderdeel van Amarant. Zij ontwikkelden smakelijke gerechten voor ontbijt en lunch in de vorm van een geheel glad product dat altijd dezelfde consistentie heeft. Een kleine groep bewoners van S&L Zorg krijgt deze Moe’sjes als ontbijt en/of lunch. Isabel (tevens werkzaam als diëtiste bij Amarant): “Puur Culinair is gestart met broodsmaken, maar inmiddels zijn er heel veel verschillende soorten Moe’sjes. Van een bruine boterham met speculoos tot een worstenbroodje. Bij Amarant mogen we ook actief meedenken over nieuwe smaken, dat is erg leuk.” En de persoonlijke favoriet van Isabel? “Dat is de witte boterham met chocoladepasta!”

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud