Volg ons
Search
Close this search box.

Maak kennis met De leukste …plek

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat medewerkers hun ideeën voor een nog leukere werkplek niet laten liggen, maar actief oppakken en gaan uitvoeren? Dat was de vraag die het managementteam van S&L Zorg zichzelf in 2019 stelde. Na lang brainstormen, sparren en veel gesprekken kwam in januari 2020 dé oplossing: het project De leukste ...plek. Inmiddels is het al lang geen project meer, maar een belangrijk onderdeel van onze organisatie. Tijd om er eens even op in te zoomen!

Om alles te weten te komen over De leukste …plek heb ik afgesproken met aanjager Tessa Sulkers en coördinator Kim Keuppens. Onder het genot van een bakje thee, steekt Kim van wal: “Veel medewerkers liepen rond met hele gave ideeën, maar lieten deze vaak liggen. Simpelweg omdat ze dachten dat er toch geen tijd of geld voor beschikbaar was. S&L Zorg wilde hier verandering in brengen en daaruit is De leukste …plek ontstaan.”

Samen op weg naar De leukste …plek

Dit wil uiteraard niet zeggen dat nu alle ideeën klakkeloos worden uitgevoerd. Je idee moet goed doordacht zijn. “Als je een idee hebt, doorloop je eerst een soort route voor je een ‘go’ krijgt. Om je hierbij te helpen, hebben we bij S&L Zorg zeven koplopers aangesteld. Elk idee wordt begeleid door één koploper. Heb je je idee ingediend bij De leukste …plek, dan heb je eerst een startgesprek met zo’n koploper. In dat gesprek vertel je over jouw idee en doorloop je samen de route die afgelegd moet worden om het idee uit te kunnen voeren. Je wordt als het ware ambassadeur van jouw idee. Vervolgens ga je, als je goedkeuring hebt van je teamleider, aan de slag met het schrijven van een stappenplan. Ook hierbij bieden de koplopers ondersteuning waar nodig”, legt Tessa uit.

“Als je een idee hebt, doorloop je eerst een soort route voor je een ‘go’ krijgt.”

Heb je een goed idee? Dan krijg je hier tijd en geld voor

Met het schrijven van een stappenplan ben je er nog niet. “Is het stappenplan af, dan mag je jouw idee komen pitchen bij de stuurgroep. De stuurgroep bestaat uit onze bestuurder, René (manager Klant, Innovatie, Communicatie en Kwaliteit, red.), één van de zorgmanagers en soms sluit ook iemand van financiën aan. Ikzelf ben de voorzitter van de stuurgroep en Tessa is notulist. Als je de stuurgroep kunt overtuigen van jouw idee, krijg je tijd en geld om jouw idee uit te voeren”, vertelt Kim. Het uitvoeren van het idee doe je zelf of samen met een door jou aangestelde projectgroep. “Op het eerste oog lijkt de route tot het uitvoeren van je idee misschien een lange weg, maar dat valt reuze mee. We merken dat enthousiaste medewerkers er zo doorheen fietsen. En juist doordat medewerkers door die route gedwongen worden extra goed na te denken over hun idee, is de kans van slagen groter”, aldus Tessa.

Win-win

Wat opvalt is dat niet alleen medewerkers baat hebben bij De leukste …plek. Het komt vaak ook het leven van onze bewoners en deelnemers ten goede. “Er zijn veel medewerkers uit de zorg die een idee indienen voor in de woning of een idee indienen om later samen uit te voeren met onze bewoners en deelnemers. Dit zijn dan win-win situaties. Het maakt voor jou als medewerker je werk leuker en daarnaast profiteren onze bewoners en deelnemers er ook van. Zo is er ondere andere al een snoezelbadkamer gerealiseerd, er is een klimclub voor bewoners en deelnemers opgestart en we hebben dankzij De leukste …plek een echte klusbus. Er zijn inmiddels elf ideeën afgerond en er zijn er nog veel meer in ontwikkeling!”, sluit Kim af.

Meer weten?

Wil je alles weten over De leukste …plek of over de succesverhalen? Kijk dan eens op deze pagina!

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud