Volg ons
Search
Close this search box.

Het werk van een architect: Van keukentafelgesprekken tot bouwplaats

Wie denkt aan een architect denkt al snel aan iemand die veel achter de tekentafel zit. Maar wist je dat een architect veel meer doet? Een architect is verantwoordelijk voor het hele bouwproces, van keukentafelgesprekken met omwonenden en het definitieve ontwerp tot het controleren van de kozijnen op de bouwplaats. We bespreken het proces van A tot Z met Joost van den Brand en Daniek Reijnders, beiden architect bij Pauwert Architectuur en verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwbouwprojecten Triasdijk en Markiezaten.

Veel meer dan vierkante meters

Joost: “Bij Pauwert spreken we graag over ‘bedenkkracht’. Het is een woord dat eigenlijk niet bestaat, maar waar we mee bedoelen dat je samen tot hele mooie dingen kunt komen. Met name dat onderdeel sprak S&L Zorg destijds, toen ze Pauwert als architectenbureau kozen, erg aan.” Daniek: “Daarnaast hebben we bij Pauwert ook een specifieke visie op zorg. Natuurlijk gaat het om vierkante meters, maar het gaat veel meer om de verbindingen binnen een gebouw. Daarnaast houd je ook rekening met de bewoners. Waar hebben zij behoefte aan en waar worden zij gelukkig van? Vaak ontbreekt juist deze informatie wanneer een organisatie bij ons een aanvraag doet. Daarom gaan we samen op zoek naar deze antwoorden, bijvoorbeeld in workshopsessies, informatieavonden of keukentafelgesprekken”, legt Daniek uit.

Het stellen van de juiste vragen

In het uitvragen van deze informatie zit eigenlijk de grootste tijdsinvestering van Joost en Daniek. Joost: “Daarmee onderscheiden we ons ook van andere bureau’s. Elke architectenbureau kan een gebouw tekenen, maar het begint met het stellen van de juiste vragen aan de betrokkenen. Dat kost dus wel wat tijd en het lastige is dat we niet altijd goed weten hoeveel tijd. Je bent afhankelijk van verschillende partijen, zoals omwonenden en de gemeente. Toch levert deze tijdsinvestering je uiteindelijk juist tijdswinst op. Als het aan de voorkant goed is doordacht, kun je uiteindelijk sneller door.”

Goede wifi is een pré

“Na deze oriënterende fase komt het voorlopige ontwerp, gevolgd door het uiteindelijke definitieve ontwerp. Het definitieve ontwerp wordt de onderlegger voor het aanvragen van de vergunning bij de gemeente. Zodra wij de vergunning hebben, starten we met de technische uitwerking. Denk aan werktekeningen maken, bestek maken, aannemers en installateurs betrekken. Dit doen we samen met een ontwerpteam waar ook een installatieadviseur en constructeur bij zit. Een gebouw kan nog zo’n mooie gevel hebben, het is wel handig als het overeind blijft”, grapt Joost. “En ook goede wifi is tegenwoordig een pré”, zegt Daniek lachend. 

Grondig controleren

Als de aannemer eenmaal begonnen is, is het werk van Joost en Daniek nog lang niet klaar. Sterker nog: alles wat de aannemer doet, controleren zij grondig. Daniek: “Dat kan bijvoorbeeld het tekenwerk zijn van de kozijnen. We willen niet dat er iets op de bouwplaats verschijnt wat daar niet had moeten komen.” Joost: “Daarnaast doen we ook de esthetische begeleiding. We zorgen ervoor dat wat er gebouwd wordt, ook klopt met hoe wij het bedacht hadden. We gaan daarom vaak langs op de bouwplaats en hebben periodieke bouwvergaderingen.” Daniek: “Je kunt alles nog zo goed voorbereiden, er komen op de bouw altijd nog dingen naar voren waar we nog eens goed naar moeten kijken.”

“Natuurlijk proberen we alles zoveel mogelijk uit te denken tijdens het ontwerpproces. Er zijn zoveel belangrijke details waar over nagedacht moet worden, daar zijn we dan ook altijd erg scherp op. Daarom gaat het soms wel eens een uur lang over de draairichting van een deur. Dat hoort er nu eenmaal bij. Als de bewoners uiteindelijk maar tevreden zijn, dan is ons doel bereikt”, sluit Joost af. 

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud