Volg ons
Search
Close this search box.

Een bijzondere kunstenaar

Als je bij S&L Zorg werkt, zoals ik, heb je gegarandeerd veel bijzondere ontmoetingen. Als je in een woning komt, bij de dagbesteding gaat kijken of gewoon wanneer je over een terrein loopt. Vaak kom ik Don tegen. Don is ontzettend gezellig en ik ken hem vooral als kunstenaar. Toevallig heb ik één van zijn werken aan de muur hangen in ons kantoor. Genoeg reden om eens wat meer te weten te komen over Don. Vandaag spreek ik daarom met Don en zijn vader. Twee bijzondere mensen die ik een beetje leer kennen tijdens een bijzonder gesprek.Als je bij S&L Zorg werkt, zoals ik, heb je gegarandeerd veel bijzondere ontmoetingen. Als je in een woning komt, bij de dagbesteding gaat kijken of gewoon wanneer je over een terrein loopt. Vaak kom ik Don tegen. Don is ontzettend gezellig en ik ken hem vooral als kunstenaar. Toevallig heb ik één van zijn werken aan de muur hangen in ons kantoor. Genoeg reden om eens wat meer te weten te komen over Don. Vandaag spreek ik daarom met Don en zijn vader. Twee bijzondere mensen die ik een beetje leer kennen tijdens een bijzonder gesprek.

Grapjes

Tijdens het gesprek merk ik dat vader en zoon een bijzondere band hebben. Dhr. Straatman maakt aan de lopende band grapjes en Don zit er ontspannen bij. Voorafgaand aan dit gesprek was Don bijna een maand thuis bij zijn vader. Voor de kerst. “We eten dan de hele dag. We beginnen al om 9:00 uur met warm eten. Don zegt wel eens dat ik dat niet moet doen. Hij moet afvallen. Dan vraag ik: Van de trap of de stoep?” (dat is dus zo’n grapje). “Zeg eens drie keer Krasnapolsky”, vraagt dhr. Straatman lachend, “lukt je toch niet”. “Krasnapolsky, Krasnapolsky, Krasnapolsky”, zeg ik zonder enige hapering. “Nee: Na Polsky Kras, Kras, Kras”, krijg ik als antwoord (weer zo’n grapje).

Een echte Don

Als je rondkijkt bij S&L Zorg zie je op veel plekken een echte ‘Don’ hangen. “Niet alleen bij S&L Zorg hoor. Zelfs de oud-burgemeester van Bergen op Zoom heeft er ééntje. Die had hij in België gekregen van iemand. Terwijl hij hem ook gewoon hier had kunnen halen”, zegt dhr. Straatman lachend. “Eén schilderij dat Don had gemaakt vond ik zo mooi, dat wilde ik zelf kopen, maar helaas was hij al verkocht aan iemand anders. Schitterend ding was dat”, zegt dhr. Straatman terwijl hij trots naar Don kijkt.

“Zelfs de oud-burgemeester van Bergen op Zoom heeft er ééntje.”

Altijd al kunst gemaakt

“Theresiastraat, daar woon ik”, vertelt kunstenaar Don. Don woont al 25 jaar bij S&L Zorg, maar woonde wel al op drie verschillende plekken. Eerst in Bergen op Zoom aan de Portugalstraat, later aan de Jan de Wittstraat en nu in Roosendaal aan de Theresiastraat. “Don heeft op verschillende plekken gewoond en heel veel verschillende dingen gedaan. Maar, kunst heeft hij altijd gemaakt”, vertelt dhr. Straatman. Zo werkte hij heel lang in de Kunstsjop in Bergen op Zoom. “Dat was midden in het centrum. Dat vond hij zo leuk, hij ging ook gewoon de stad in, kwam hij thuis met nieuwe kleren”, vertelt zijn vader. Toen de Kunstsjop veranderde in KUNST&ZO en verhuisde naar Lambertijnenhof ging Don natuurlijk ook mee. Nu heeft Don overdag in Roosendaal dagbesteding vanwege de coronamaatregelen.

Unieke stijl

Als we een echte ‘Don’ van dichtbij bekijken zien we een unieke stijl. Frisse kleuren met veel contrast, veel lijnen los geschilderd met ronde vormen en vaak vormen die een soort poppetjes of diertjes lijken. De verf is lekker dik aangezet. Om een beeld te geven hebben we een echte Don bij dit artikel afgebeeld (zie hierboven). “Maar Don, hoe doe je dat eigenlijk? Wat is jouw geheime techniek?”, informeer ik. Don vertelt ons een paar van zijn kunstenaarsgeheimen: “Ik begin op papier met een pen. Teken eerst de vormen. Dan begin ik op het doek en maak ik dezelfde vormen. Daarna kleur ik ze in.” Nou we gaan het thuis proberen, maar ik betwijfel of we zo’n uniek resultaat krijgen. Mijn advies: wil je een echte ‘Don’ aan de muur, koop er dan eentje zodra ze weer open zijn bij KUNST&ZO!

Kunstenaar Don en vader

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud