Volg ons
Search
Close this search box.

De dag van Rachel

“Logopedie is een heel breed vak. Het gaat veel verder dan het helpen bij spraakproblemen. Hoofdzakelijk gaat het natuurlijk wel over communicatie. Soms moet je al blij zijn als een bewoner kan kiezen door te kijken naar iets, maar ik ondersteun ook een hoger niveau bewoner in het uitspreken van zinnen, en alles daar tussen. Wij kijken naar wat iemand begrijpt. Zo leren we iemand keuzes maken aan de hand van foto’s, maar als dit niet haalbaar is gebruiken we voorwerpen. Denk aan de keuze van broodbeleg; we houden pindakaas en hagelslag voor en vragen de bewoner te kiezen.”

Rachel van den Nobelen

Logopedist

Fris begin van de dag

“Ik start mijn dag meestal achter mijn computer. Dan werk ik mijn mail bij en lees ik dossiers en rapportages door van bewoners. Daarna heb ik afspraken met bewoners staan. De ene bewoner komt naar mij toe en naar andere bewoners ga ik zelf toe. De afspraken variëren van gebarentraining tot het oefenen of verder optimaliseren van een spraakcomputer”, vertelt Rachel. Rachel is logopedist bij ons in de gehandicaptenzorg.

“Zo ga ik regelmatig langs bij William om hem te helpen met zijn spraakcomputer. Voorheen bestuurde hij de computer met zijn hoofdsteun, net als zijn rolstoel, door middel van tikjes naar links of rechts. Maar dan moest hij soms 33 tikjes geven voor hij was bij wat hij wilde zeggen. Het stipje dat we nu op zijn voorhoofd plakken maakt contact met een cameraatje. Met deze stip kan hij op zijn spraakcomputer pictogrammen en uitdrukkingen aantikken. Door even stil te blijven staan op een vakje activeert hij het woord of de zin.

Hulpmiddelen computer

Je ziet dat we verschillende bladen hebben aangemaakt met onderwerpen welke voor William belangrijk zijn. Zo is er een themablad met alles over Vastenavend. Deze pagina’s vul ik met behulp van familie en begeleiding, zij weten vaak net meer typische uitdrukkingen en wat hij wil communiceren.”

“Ook heb ik een rustpagina toegevoegd. Eerst gingen alle uitingen na elkaar af als hij ging rijden, nu zet hij hem voor vertrek op deze witte pagina, zodat hij geen dingen roept zonder dit te willen. Wanneer de spraakcomputer niet werkt, of hij niet in zijn rolstoel zit, communiceren we via gesloten vragen. Dan laat ik hem kiezen uit mijn linker- of rechterarm en daaraan zitten dan keuzes gekoppeld. En zijn moeder die heeft genoeg aan de blik in zijn ogen. Zo dichtbij gaan wij nooit komen natuurlijk, daar ben je moeder voor. Ik ben er juist om het computergebruik te stimuleren; af en toe knipperen met je ogen is natuurlijk makkelijk, maar we willen dat die computer zo optimaal mogelijk werkt.”

Expertise uitwisselen

“Waar ik met William afstem wat er in de spraakcomputer moet komen, ondersteunt Jochem Kuzee, onze ergotherapeut, hem met de besturing van een laptop. Zo kan William ook Facebook en Skype gebruiken. Die wisselwerking vind ik juist zo mooi; werken op de woning en met het team Behandeling. Ik wist na mijn opleiding al snel dat ik geen eigen praktijk wilde, want dan mis je deze samenwerking met andere expertises. 17 jaar geleden ben ik bij S&L Zorg begonnen, na eerst een tijdje in de revalidatie in verpleeghuizen gewerkt te hebben. Eerst in Zeeuws-Vlaanderen, maar door het lange reizen later hier in Bergen op Zoom bij het ABG (het huidige tanteLouise-Vivensis).

Toen ik hoorde dat de logopedist op Lambertijnenhof weg was, heb ik snel een open sollicitatie gestuurd. Mijn co-collega, Ilse van Kempen, ging vrijwel direct bij mijn start met zwangerschapsverlof en daardoor heb ik snel veel geleerd. Ik moest wel natuurlijk. Tegenwoordig nemen we elkaar waar tijdens afwezigheid. Ilse heeft de bewoners op Sterrebos en buitenlocaties Roosendaal in haar portefeuille, en ik die op Lambertijnenhof en de buitenlocaties Bergen op Zoom. Samen behandelen we de bewoners in Wouw.”

Verslikken en verstikken

“Iets waar ik me ook veel mee bezighoud is eet- en drinkproblematiek. De spieren die je gebruikt bij het praten, zijn namelijk dezelfde als waarmee je eet en drinkt. In overleg met de zorgcoördinator plan ik eetobservaties; dat wil zeggen dat ik een bewoner bekijk tijdens een eetmoment. Vaak ligt een oplossing voor een eetprobleem bij logopedie, maar soms kan het door pijn of gewoon niet willen eten komen. Dan zet ik dit door naar de tandarts of orthopedagoog. De kern is om een eetmoment zo veilig en aangenaam mogelijk te maken voor de bewoner. Dit doe ik door de keuze van een beker, keuze van het soort eten of verdikken van het drinken, etc.”

“Ik geef ook Verslikken/Verstikken trainingen aan medewerkers in samenwerking met mijn collega’s van de fysiotherapie. Wat moet een cliëntbegeleider doen als een bewoner zich verslikt of echt in moet grijpen bij verstikking? Enkel EHBO is dan bij een spastische bewoner bijvoorbeeld niet meer voldoende. Daarnaast sluit ik graag aan bij teambesprekingen om mijn expertise te delen”, aldus de logopedist.

Materialen dagbesteding logopedie ontwikkeling

Puzzelen

“Het is bij iedere bewoner weer een nieuwe puzzel. Elke bewoner is anders en dan moet je dus op zoek naar wat het beste past bij die persoon. En die uitdaging is het mooiste. Die zoektocht doe ik als logopedist ook het liefst in de praktijk. Ik kan hier op mijn kantoor prima een bewoner bepaalde gebaren aanleren, en dit samen ‘droog’ oefenen, maar dat werkt niet voldoende. Juist in de woning zie ik wat prikkels daar met de communicatie doen, en hoe hier op gereageerd wordt. Je ziet dan meteen of iets werkt of niet, en de bewoner kan het makkelijker linken aan zijn situatie. Daar moet het immers daarna ook gebeuren.”

Ook interesse om te komen werken bij S&L Zorg?

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging, stageplaats, vrijwilligerswerk of ben je gewoon nieuwsgierig en wil je graag bij ons komen werken? Dan leren we jou graag kennen!

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud