Niets te verliezen
We ontmoeten Fadoua in de woning van de Triasdijk. De bewoners zijn net terug van de dagactiviteiten, dus het is gezellig druk. We nemen plaats in de zithoek en Fadoua begint te vertellen. “Voorheen heb ik altijd gewerkt in de schoonmaak. Toch heeft de zorg me altijd al getrokken, ik ben ook een zorgzaam type en help graag mensen. Ik durfde alleen nooit de stap te zetten. Steeds vaker zeiden mensen in mijn omgeving dat de zorg echt iets voor mij was. Toen ging ik er eens serieus over nadenken en dacht ik; ik ga er gewoon voor, ik heb niets te verliezen!”
Terug de schoolbanken in
Toen Fadoua eenmaal de stap had genomen ging ze op zoek naar vacatures in de gehandicaptenzorg. “Ik had al vaker gehoord over Sterrebos dus eigenlijk ging ik gelijk naar de website toe en heb ik gesolliciteerd op de vacature voor leerling. Vrij snel daarna werd ik uitgenodigd voor een gesprek met Henny der Kinderen (praktijkopleider, red). Met haar had ik direct een klik. Ik wist meteen dat ik het wilde doen.” Zo gezegd, zo gedaan. Fadoua kon in september gelijk starten bij de Triasdijk. Haar werkdagen wisselt ze af met lesdagen op school. Dat ze terug de schoolbanken in moest, vindt ze heerlijk. “Ik voel me weer helemaal jong. Gelukkig heb ik ook veel leuke mensen in de klas. Iedereen werkt in de gehandicaptenzorg, dus het is fijn om je vragen en onzekerheden met elkaar te kunnen delen.”
Lieve bewoners
Bij de Triasdijk zit Fadoua helemaal op haar plek. “Het is hier hartstikke leuk. Er wonen hele lieve bewoners, het zijn echt schatten. Natuurlijk zijn er ook wel eens moeilijke momenten en is het soms even puzzelen. Het zijn immers allemaal mensen en soms hebben ze wel eens een baaldag. Dat moet je dan wel een beetje aanvoelen. Gelukkig word ik heel goed begeleid door mijn collega Els, zij is echt een toppertje.” Daarnaast voelt Fadoua zich helemaal thuis in het team. “Daar heb ik het echt mee getroffen hoor. Mijn collega’s zijn leuk en de werksfeer is super fijn. En dat terwijl het allemaal vrouwen zijn”, zegt Fadoua lachend.
De rollen omgedraaid
Fadoua is blij met de stap die ze genomen heeft. “Ik heb er echt geen spijt van. Toen ik 21 jaar oud was ben ik moeder geworden en daarna volgden er nog drie kinderen. Je cijfert jezelf dan automatisch weg. Nu is het tijd om voor mezelf te kiezen. Mijn man en kinderen gunnen me deze ontwikkeling ook echt. Voorheen motiveerde ik mijn kinderen met school en nu zijn de rollen omgedraaid. Zij zeggen ook echt: ‘Mama, jij kan dit!’. En als ik dan een goed punt heb gehaald voor een toets, dan zijn ze hartstikke trots op me”, sluit Fadoua af.
“Nu is het tijd om voor mezelf te kiezen.”
De ochtenddienst
7.15 tot 14.30 uur
Fadoua vertelt in een notendop hoe de ochtenddienst eruit ziet. “Om kwart over zeven kom je aan bij de woning. We lezen dan de rapportages van de vorige dag en bekijken wat er voor deze dag op de planning staat.Vervolgens komen de bewoners één voor één uit bed. Dan komt het hectische gedeelte van de ochtend; de bewoners gaan namelijk om half tien naar de dagactiviteiten en voor die tijd moet er nog wel het één en ander gebeuren. Douchen, koffie, ontbijt, lunch klaarmaken. Noem het maar op. Zodra de bewoners naar dagbesteding gaan, is het tijd voor de administratie en wat huishoudelijke werkzaamheden. Tegen de tijd dat de bewoners terugkomen van de dagactiviteiten, zit mijn dienst er alweer op.”