Volg ons
Search
Close this search box.

Brand? En nu?

Veiligheid staat voorop bij S&L Zorg. Het voorkomen van brand en op de juiste wijze reageren bij brand krijgt veel aandacht. “We willen een zo veilig mogelijke omgeving voor onze cliënten, medewerkers, vrijwilligers en bezoekers. Daarom zijn we ook erg gedreven in het opleiden en laten oefenen van onze -medewerkers. Onder de noemer BedrijfsHulpVerlening (BHV) werken we intern intensief samen aan de optimale veiligheid”, zo legt Daniëlle van Randwijk, teamleider Bedrijfsvoering en hoofd BHV uit.

“Bij S&L Zorg hebben we 250 opgeleide BHV’ers in huis. Er is bewust gekozen voor zo’n groot aantal zodat we kunnen borgen dat er altijd, 24 uur per dag, BHV’ers aanwezig zijn. We zijn ook continu bezig om draagvlak en bewustwording te creëren bij niet-opgeleide medewerkers via oefeningen. We gaan ook regelmatig samen met de brandweer op pad in en rond onze gebouwen om van elkaar te leren. De brandweer leert ons over veiligheid en wij hen over onze doelgroep.”

Daniëlle vervolgt haar verhaal: “Binnen de organisatie hebben we een crisisteam, waarmee we met regelmaat bijeenkomsten hebben. Hier gaat het over het borgen van de veiligheid vanuit strategisch niveau. Op verschillende niveaus wordt actief gewerkt aan de BedrijfsHulpVerlening; denk aan de raad van bestuur en andere staffunctionarissen. Met hen houden we onaangekondigde oefeningen, waarbij we kunnen oefenen met opschalen. Een mooie graadmeter om te kijken hoe snel we dit kunnen en hoe het verloopt, voor het geval dat.”

Daniëlle van Randwijk Jenny Lee BHV Oefenleider brand en nu

Ambassadeurs van veiligheid

De BHV-oefenleiders zijn de echte ambassadeurs van veiligheid bij S&L Zorg. Zij laten medewerkers bewust door een andere ‘bril’ naar hun veiligheidssituaties kijken. Jenny Lee is BHV-oefenleider en cliëntbegeleider op Lambertijnenhof 202-204: “Ik ben nu zo’n 19 jaar werkzaam bij S&L Zorg en altijd geïnteresseerd geweest in de BHV. Nieuwe medewerkers maakte ik altijd overal wegwijs. Vanuit die interesse heb ik in 2012 gesolliciteerd voor de functie van BHV-oefenleider.

Het is mooi om teams bewust te maken van de risico’s in en om een woning. Je merkt dat medewerkers in het begin vaak nog wat angstig zijn over de combinatie veiligheid en onze doelgroep, maar dat verdwijnt snel bij de oefeningen. We starten altijd met de Table-top oefening. Vooraf aan de training lopen we met twee oefenleiders een inspectierondje op de woning, zo weten we hoe de situatie daar is. De brandblussers- en dekens hangen bijvoorbeeld overal op vrijwel dezelfde plek, maar losse zaken als een tillift kunnen overal anders staan. Op de dag van de oefening nemen we een plattegrond van de woning mee en onze BHV-koffer. Deze hebben we op advies van de brandweer aangeschaft.”

De medewerkers moeten op de dag van de oefening eerst zelf aan de slag. Ze geven zelf aan hoe veilig ze denken dat de huidige situatie op de woning is. Soms lopen ze samen nog een rondje met de oefenleiders. “We doen dit echt coachend, zeker niet belerend, dan leren ze het meeste”, vult Jenny aan. Vervolgens gaat het team verschillende casussen oefenen. Jenny: “We vragen ze een moment uit te kiezen waarop een brand erg lastig zou zijn. Op de plattegrond gaan ze deze situatie dan precies naspelen met de LEGO-attributen uit de koffer. Ze lopen dan vanzelf tegen dingen aan, en weten vaak meer dan ze van tevoren dachten. Tijdens het spel zien ze dan bijvoorbeeld dat die ene tillift toch wel erg onhandig staat.

De oefeningen worden binnen S&L Zorg erg positief ontvangen. We krijgen veel terug dat juist dat spelenderwijs leren zo leuk is en dat het ook echt blijft hangen. De BHV-koffer trekt meteen de aandacht, eerst wordt er vaak wat gelachen, het is toch ‘spelen’ met LEGO, maar daarna is het meteen interessant om aan de slag te gaan.

Het is mooi om verbetering te zien wanneer je voor een volgende oefening terugkeert op een woning. Dan is ons doel bereikt. We zijn nu met ongeveer 10 oefenleiders en we wisselen elkaar af in het houden van de oefeningen, dit doen we naast onze gewone werkzaamheden. Ieder jaar worden wij als oefenleiders nog verder getraind en blijven we zoeken naar nieuwe trainingsdoelen”, aldus Jenny.

Een bijzonder lid van de groep is Maarten van ‘t Hof. Maarten ondersteunt vrijwillig als BHV-oefenleider. Hij is oud-brandweerman en een echte sparringpartner voor het team.

Er is een drietal soort oefeningen die staps-gewijs op de locaties worden gehouden:

Deur-bedprocedure

Deze procedure bevat twee oefeningen, die in één sessie worden behandeld.

  1. Medewerkers leren over de risico’s van het betreden van een kamer bij brand. Is het nog veilig om naar binnen te gaan? Wanneer is het een te groot risico om een deur nog te openen en een kamer te betreden?
  2. Medewerkers leren hoe zij met een laken cliënten die niet mobiel zijn, ­kunnen evacueren vanuit hun slaapkamer.
Table-top oefening

Tijdens deze oefening gaan medewerkers zelf de veiligheidssituatie op hun locatie analyseren en bespreken. Met behulp van een plattegrond en een BHV-koffer met poppetjes, brandblussers, bedden, etc. in LEGO-uitvoering spelen ze verschillende situaties na om van te leren en afspraken te maken.

Ontruiming met/zonder cliënten

Bij deze oefening beslist het team van de woning of dat de cliënten meedoen of niet. De spanning kan voor sommige cliënten te belastend zijn. Wanneer cliënten niet deelnemen, wordt de medewerkers gevraagd extra door te denken over hoe een bepaalde cliënt kan reageren tijdens een situatie. Wat voor gedrag zal er ontstaan, wat gaat een cliënt doen? Er wordt een stukje bewustwording gecreëerd.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud