Volg ons
Search
Close this search box.

Samen wandelen is therapie voor beiden

Drie jaar geleden werd Odette aangesproken terwijl ze over het terrein van Lambertijnenhof liep en haar hondjes aan het uitlaten was: “Of ze niet samen met een bewoner haar hondjes uit zou willen laten?”. En zo geschiedde: drie jaar later loopt vrijwilligster Odette elke donderdag met bewoner Peter een rondje door de bossen achter Lambertijnenhof samen met Tara, Dolfo, Pim en sinds kort met het vierde hondje Guus erbij.

Waf waf waf

Als de honden Peter zien worden ze helemaal enthousiast. Met veel geblaf en met volle snelheid komen ze op hem afgerend. Peter is eerst vijf minuten aan het kroelen en gek doen met de honden voordat we gaan wandelen. En dan begint er een hond keihard te blaffen en hoor ik Peter terugpraten. Het is alsof ze een gesprek hebben. “Hij zei waf waf waf tegen mij”, roept Peter hard door het bos. “Kijk ik kan met de hondjes praten, hij zei tegen mij dat het donderdagmiddag is en dat we gaan lopen”, roept Peter. Ondertussen worden er stokken gegooid. Die met veel enthousiasme teruggebracht worden door de hondjes. Peter pakt Tara op. “Kijk Tara geeft mij allemaal kusjes, Tara vindt mij heel lief”, roept Peter. “Dat klopt, dat doet ze altijd hé”, vertelt Odette met een lach.

André Rieu, het kerstdiner en de bioscoop

Odette en Peter zien elkaar vaker dan één keer per week. “Met kerst nodigt Peter mij altijd uit voor het kerstdiner hier in het Ontmoetingscentrum, dat is echt heel leuk. Maar in de zomer loop ik wat vaker en ook langs de woning, dan kan iedereen even lekker kroelen en knuffelen met de hondjes. En weet je nog Peter dat we naar de bioscoop gingen?”, vraagt Odette. “Ja dat was leuk toen gingen we naar André Rieu. Die blijft maar spelen hé en doorgaan. Zelfs in de pauze speelt hij door”, vertelt Peter. Ondertussen maakt hij de gebaren van een viool om uit te leggen wie André Rieu is en wat hij doet. “We zijn ook een keer met de trein naar Antwerpen gegaan en daar naar de dierentuin geweest. Daar maak ik dan ook een fotoboek van,  zo kan Peter het later nog terugkijken”, vertelt Odette.

“Ik vond dat meteen super leuk.”

Therapie

“Peter is echt heel gevoelig. Hij is geen echte prater, dus onderweg hebben we geen echt gesprek, dat is heel beperkt. Het gaat vooral om het knuffelen, uitlaten en bezig zijn met de hondjes. Dat werkt rustgevend en echt als therapie. En ook andersom. Alle hondjes zijn geadopteerd uit Spanje en je weet dus niet wat die hondjes allemaal hebben meegemaakt. Eén hondje, Dolfo, was erg bang en schuw. In het begin kon Peter hem niet eens vasthouden. En zie nu dan, nu zit Dolfo gewoon lekker op schoot. Dit is therapie voor beide”, vertelt Odette emotioneel. “Daar doe je het toch voor. En als ik iemand zou zoeken die de honden kon uitlaten zou ik ook echt voor Peter gaan”, aldus Odette.

In het zwembad met z’n allen

Peter loopt stralend door het bos met twee riemen in zijn hand. Met al het geblaf om ons heen is het een gezellige beestenboel. “In de zomer gaan de hondjes wel eens in het zwembad. Dan neem ik mijn zwembroek mee en dan gaan we naar het huis van Odette. Daar staat dan een zwembad en dan gaan we met de balletjes gooien van de honden in het zwembad en dan worden we allemaal helemaal nat”, vertelt Peter. “Dat is zodat de hondjes, maar ook wij lekker afkoelen hé”, zegt Odette lachend. Odette wordt emotioneel als ze ziet wat voor verandering er de afgelopen drie jaar heeft plaatsgevonden. Je ziet dat ze straalt en trots is als ze vertelt over Peter en wat de hondjes met hem doen. “Het is ook als best lang hé dat we lopen”, zegt Peter. “Wat dacht jij Peter toen ze vroegen of jij mee wou de hondjes uit gaan laten met mij?”, vraagt Odette. “Ik vond dat super leuk. Ik ben echt een hondenmens en vroeger hadden wij ook een hond thuis”, vertelt Peter.

“Kijk Tara geeft mij allemaal kusjes, Tara vindt mij heel lief.”

Als we het bos uit lopen spreken Peter en Odette weer af voor volgende week. Dan gaan ze weer een rondje lopen, maar dan wel een grotere ronde dan vandaag besluit Peter.

Ook vrijwilliger worden?

Er zijn altijd meer vrijwilligers welkom bij S&L Zorg. Dus heb je interesse om vrijwilliger bij S&L Zorg te worden? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Meer informatie over vrijwilligerswerk bij S&L Zorg vind je hier.

hondjes

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud