Volg ons
Search
Close this search box.

Vooral leuke dingen samen doen

Het motto van Amber en haar zus Daphne? Vooral veel leuke dingen samen doen! Zodra ik binnen ben, begint Amber glunderend te vertellen over alle leuke dingen die ze met haar zus doet. “We gaan bijna naar Londen, en vaker naar andere steden, en ook vaak naar de Efteling.” Daphne lacht: “Ja, daar komt ze genoeg, Winter Efteling, Zomer Efteling, Herfst Efteling, haha.”

Amber is geboren in Friesland als jongste in een gezin met twee zussen en een broer. In haar tienerjaren is ze met haar ouders naar Zeeland verhuisd, want daar woonde inmiddels zus Daphne. Vanuit daar ging Amber naar school, de Sint Jan, in Roosendaal. “Het was daar heel leuk altijd met veel leuke vriendinnen.”

Daphne vertelt: “Natuurlijk was het wennen toen ze van Zeeland naar hier verhuisde, al woonden we toen ook al niet meer in één huis. Maar ach, het ging eigenlijk net als bij andere kinderen, die gaan op een gegeven moment de deur uit. En Amber dus ook. Ik was ook snel gerustgesteld hoor, want ze weten hier natuurlijk wel hoe ze met haar om moeten gaan. En ze was zelf ook op haar gemak. Voordat ze hier op Lambertijnenhof woonde, heeft ze tien jaar in de Jan de Wittstraat gewoond, dus die overstap was wel even wennen. Maar je ziet het, ook hier heeft ze haar plek weer gevonden. We hebben alle regels die daar golden opgeschreven en in een doosje gestopt. Vervolgens hebben we dat doosje hier geopend en nu gelden diezelfde regels voor haar hier ook. Dat was wel fijn voor haar om te beseffen.”

KUNST&ZO Bergen op Zoom

“Het is leuk omdat ik hier vlak bij mijn vrienden en vriendinnen woon. En bij Ard, Ard is mijn vriend, al heel lang. We werken samen bij de KUNST&ZO hier in Bergen op Zoom. Dit heette eerst de Kunstsjop en daar hebben we elkaar ook leren kennen. Ik heb ook een tatoeage van toen we tien jaar verkering hadden, kijk maar het hartje is voor Ard.” “We hebben ook een zussentatoeage hè Amber?”, vraagt Daphne aan Amber. “Ja kijk maar, van Tinkerbell en het hartje is voor oma, want die is er niet meer. Daphne heeft dezelfde. Daphne vult aan: “Ja, hebben we samen laten zetten.” Amber werkt vier dagen in de week bij de KUNST&ZO en gaat een dag naar de Educatief-groep op Lambertijnenhof. “Op de KUNST&ZO teken ik vooral en bij Educatief kijken we naar het Jeugdjournaal en leren we veel computeren.” Daphne: “Amber is een echte computernerd kun je wel zeggen. Zij heeft mij echt alles geleerd over het werken op de computer, daarvoor snapte ik er niets van.” Ze kijkt Amber trots aan en het is mooi om te zien hoe Daphne Amber continu op haar gemakt stelt met woorden als ‘Hè, lekker ding van me’.

Familiebezoek

Amber doet ook regelmatig dingen met andere familieleden. “Mama komt af en toe langs en ik ga om het weekend naar haar toe, en dan blijf ik ook slapen. Dat is altijd gezellig. En ik ga ook naar mijn ex-schoonzus Mariëtte. Zij woont op een vrachtschip en in de vakanties mag ik dan vaak mee.” “Zij hebben een vrachtschip omgebouwd tot woonboot”, licht Daphne toe. “En ik heb een nieuwe schoonzus, die woont in Berlijn met mijn broer Bas, en ze werkt in Parijs, dus die zie ik af en toe. Mijn broer zie ik een paar keer per jaar. Hij komt hier naartoe of ik ga naar hem toe. En dan hebben we veel lol!”, zegt Amber. Daphne: “Ja vooral koud water over hem heen gooien in de douche is erg leuk.” Amber lacht.

Pinokkio-wip

Maar deze poppen vallen in het niet wanneer Daphne over de Pinokkio-wip begint: “We gaan vaak samen op pad. Zo gaan we binnenkort naar Londen en op vakantie naar de camping voor de eerste keer, en we zijn al vaker in Euro Disney geweest. Maar de favoriete plek van Amber is toch wel de Batavier, een speeltuin in Alkmaar. Want daar staat de Pinokkio-wip!” Amber begint te stralen, lachen en maakt een juichende beweging met haar armen. “Een aantal jaar geleden hebben we geregeld dat deze wip bij haar kwam logeren. Het is zo’n wip-attractie op stroom. We hebben lang weten vol te houden dat hij op krachtstroom werkte, maar ze heeft slim genoeg zelf ontdekt dat dit toch niet nodig was. Dus stond hij als verrassing in de schuur en bleef hij een paar maanden.” Amber: “En over zes jaar komt hij weer logeren!” Daphne: ”Je merkt het al, ze plant graag vooruit.”

“Eén keer per jaar houden we een broer/zussen moment en dan gaan we met zijn drietjes een stedentrip maken en vooral veel leuke dingen doen. Maar het fijnste is toch wel om gewoon samen een bakje te doen, te wandelen, gewoon lekker quality time te hebben samen. Amber vindt het fijn als ze niet gedeeld hoeft te worden. Ik vraag ook wel eens als we wat gaan doen of we iemand mee zullen vragen, maar dan geeft ze zelf vaak aan dat ze liever met z’n tweetjes wil”, zo sluit Daphne haar verhaal met een blik vol liefde af.

“We gaan ook vaak naar de Efteling.” Daphne lacht: “Ja, daar komt ze genoeg, Winter Efteling, Zomer Efteling, Herfst Efteling, haha.”

Decoratie verzameling poppetjes

Wanneer Amber haar slaapkamer laat zien, wordt één ding snel duidelijk: ze is gek op sprookjes. “Ik verzamel poppen van zeemeerminnen, prinsessen en feeën. Ik koop ze zelf of krijg ze voor mijn verjaardag. Ik draag er elke dag eentje bij me.” Daphne gaat verder in op de poppenverzameling: “Al van jongs af aan verzamelt ze alle vlinder- en feeënpoppen per seizoen. Ze had er wel 400 en daar was gewoon geen plek meer voor. Ze heeft toen besloten de poppen aan arme kinderen te geven, zodat die ermee konden spelen. Zelf heeft ze de poppen die hier op haar kamer staan, op die plank staan de nieuwste, en nog een paar speciale exemplaren onder haar bed. En je hebt iemand ontmoet die net zo gek is op Disney als dat jij bent, toch?” Daphne kijkt Amber glimlachend aan. Amber vol trots: “Ja, ik hou van klassieke muziek en toen ben ik naar een concert van Wibi Soerjadi geweest. Daarna hebben we nog vaak gemaild en ik ben drie keer bij hem thuis op bezoek mogen komen. En als ik nu nog wel eens naar zijn concert ga, roept hij altijd naar mij in de rij!”

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud