Volg ons
Search
Close this search box.

Snelle route naar de zorg: Halfjaar traject voor geschikte kandidaten

Wat als je graag in de gehandicaptenzorg wilt werken maar net niet de juiste papieren hebt? Tot afgelopen februari moest je dan nog het volledige opleidingstraject volgen. Daar was je dan zo’n twee tot drie jaar mee bezig. Zonde, want zulke geschikte kandidaten wil je eigenlijk veel sneller inzetten. Daarom is S&L Zorg, in samenwerking met SOVAK en SDW, in februari gestart met het halfjaar traject. Dit traject geeft mensen met een aanverwante opleiding in de richting van zorg en welzijn de kans om in slechts een halfjaar geschoold te worden. Fijn voor de medewerker en fijn voor S&L Zorg. Voor dit artikel spreken we met Laura Hoeven, één van de eerste kandidaten uit het traject, en Jessica Tak, praktijkopleider bij S&L Zorg.

Heel goed te doen

Laura: “Ik ben afgestudeerd aan de opleiding sociaal maatschappelijk werk. Vorig jaar ben ik verhuisd naar Essen en ik was erg zoekende. Wat wil ik en welke doelgroep vind ik leuk? Toen ben ik uiteindelijk bij S&L Zorg terechtgekomen. In oktober ben ik gestart als cliëntbegeleider. Zodoende kon ik ontdekken of dit is wat bij mij past. Ik kwam er al snel achter dat ik dit werk heel leuk vind. Mijn teamleider gaf wel aan dat ik een aantal belangrijke aspecten miste voor dit werk. Daarom kreeg ik het halfjaar traject, vanuit Samen Onbeperkt, aangeboden.” Jessica: “Voorheen had Laura het hele opleidingstraject moeten volgen. Door de komst van het halfjaar traject kunnen we mensen veel sneller inzetten. Wel zo fijn!”. Laura: “Ik had het zelf ook niet zien zitten om weer twee jaar naar school te gaan. Nu ben ik in een halfjaar klaar en dat is heel goed te doen.”

Balans

In februari is Laura gestart met het traject via Curio. “Het was echt wennen in het begin, vooral om de balans te vinden tussen werk en school. Maar door veel te blijven praten met collega’s en medestudenten vind je uiteindelijk je draai wel. Aan de ene kant is het super fijn om dit in een halfjaar te kunnen doen, anderzijds komt er in een halfjaar ook heel veel op je af. Dat is soms best een beetje zoeken. Wat ik fijn vond is dat dit traject erg gericht is op de praktijk. In het praktijklokaal van Curio leer je echt van alles. Bloeddruk opmeten, reanimeren, het gebruiken van een tillift, noem het maar op. Natuurlijk kwam er ook theorie bij kijken en soms zat er ook wel overlap in met mijn vorige opleiding, maar dat was niet hinderlijk. Ik ben al lang blij dat ik de generieke vakken zoals Nederlands en Engels niet opnieuw moest doen”, zegt Laura lachend. 

Laura is bij het schrijven van dit artikel in de afrondende fase van het traject en hoopt nog voor de start van het nieuwe schooljaar haar diploma in ontvangst te nemen. En dan? “Lekker werken in de woning waar ik nu ook werk. Daar heb ik het erg naar mijn zin. In deze woning wonen mensen met een ernstig verstandelijke beperking. Geen één dag is hetzelfde. Het blijft je verrassen op een positieve manier.”

Een traject op maat

Jessica: “De module die Laura gevolgd heeft, richt zich heel erg op basiszorg en deskundigheid binnen de gehandicaptenzorg. We noemen het ook wel de basismodule. Nu de eerste studenten bijna klaar zijn, is het tijd om het traject te gaan evalueren. We kijken erg positief terug op het eerste halfjaar. Natuurlijk zien we ook verbeterpunten. Zoals Laura ook al aangaf komt er best veel op je af in een halfjaar tijd. Daarom willen we nog meer maatwerk toepassen. Als je er langer over doet dan een halfjaar dan geeft dat niet. We vinden het belangrijker dat je het in je eigen tempo doet.” 

En tegen iedereen die nog twijfelt wil Laura zeggen: “Ga het gewoon doen! In een korte periode leer je zoveel mogelijk over de gehandicaptenzorg. Ja, het is veel en het gaat snel, maar het is het zeker waard!” Overtuigd? Bekijk snel de vacature op onze website en solliciteer! Heb je vragen? Schroom dan niet op contact op te nemen met Jessica via j.tak@slzorg.nl of Henny der Kinderen via h.d.kinderen@slzorg.nl

Je komt in aanmerking voor het halfjaar traject als je een aanverwante opleiding op het gebied van zorg en welzijn hebt gevolgd of afgerond. Bijvoorbeeld:

Afgeronde opleiding (minimaal niveau 3):

  • CIOS
  • Sociaal maatschappelijke dienstverlening
  • Doktersassistent
  • Onderwijsassistent

Propedeuse behaald (hbo):

  • PABO
  • Pedagogiek
  • Fysiotherapie
  • Toegepaste psychologie
– Na vijf succesvolle jaren is S&L Zorg vanaf maart 2024 geen onderdeel meer van Samen Onbeperkt. Wel werkt S&L Zorg met regelmaat op projecten samen met Samen Onbeperkt. –

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud