Volg ons
Search
Close this search box.

Samen kom je verder

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Het is een uitspraak die we bij S&L Zorg kunnen beamen en daardoor vaak gebruiken. Niet alleen in tekst, maar ook in de praktijk. Een mooi voorbeeld daarvan is de inzet van co-collega’s binnen onze organisatie.

Eén van de co-collega’s bij S&L Zorg is Daisy van de Weerdhof. Zij werkt sinds een jaar iedere maandagochtend mee bij de afdeling Klant, Innovatie, Communicatie en Kwaliteit (KICK). “Er werd en wordt vaak over ons bewoners gesproken en voor ons besloten, zonder dat wij hierbij betrokken worden. S&L Zorg wil daar zoveel mogelijk van af. Het inzetten van co-collega’s is een manier om bewoners wél te betrekken. Ik ben ervoor gevraagd en zei gelijk ja, want ik hou wel van een uitdaging!”, zo legt Daisy uit. José Christianen begeleidt de co-collega’s en vult aan: “We hebben bij S&L Zorg al goede stappen gezet om bewoners veel meer te betrekken. Denk bijvoorbeeld aan de bewonersraad die samenwerkt in de gehele medezeggenschap van S&L Zorg, het samenwerken met ervaringskennis en de komst van het goed-leven-plan als vervanger voor het zorgplan dat door verwanten en zorgcoördinatoren werd opgesteld voor de bewoner.”

Andere inzichten

Maar, de inzet van co-collega’s gaat verder. “We werken samen met de co-collega’s bij onze dagelijkse werkzaamheden. Werkzaamheden die niet per se direct betrekking hebben op onze bewoners, maar die wel doorwerken op uiteindelijke besluiten. Bewoners geven ons vaak hele andere, verfrissende inzichten. Dit heeft een positieve invloed op ons werk, maar ook op ons eigen gedachtegoed. We leren door deze inclusieve samenwerking veel meer (om)denken. Dat is wat mij betreft zoals het zou moeten”, vertelt José. Het mooie is dat co-collega’s overal aan de slag kunnen binnen S&L Zorg. “Het gaat om de grondtoon: de ander echt willen ontmoeten in het verschil en hier samen van leren. Co-creatie is hierbij helpend”, aldus José.

“Bewoners geven ons vaak hele andere, verfrissende inzichten.”

Pictokaart

Als je iets samen maakt met alle betrokkenen heet dat co-creatie. Een mooi voorbeeld van co-creatie is de pictokaart van cliëntvertrouwenspersoon Esmeralda Dagelinckx bij S&L Zorg. Daisy: “Esmeralda woont hier ook. Al jarenlang brengt ze haar hulp als cliëntvertrouwenspersoon onder de aandacht met een pictokaart. Hierop staan alleen officiële picto’s, die voor iedereen in de zorg duidelijk zijn. Toch kreeg ze regelmatig te horen dat er ook behoefte was aan een pictokaart voor een andere doelgroep, want niet iedere bewoner bij S&L Zorg heeft picto’s nodig om iets goed te kunnen begrijpen. Dit vertelde ze tegen José en zij schakelde vervolgens mij in.” José vervolgt: “Esmeralda is blind en kan daardoor zelf niet zien waar in beeld behoefte aan is. Daisy kan dat wel. Daisy valt onder de doelgroep die geen picto’s nodig heeft, maar ook graag beeld gebruikt in plaats van lappen tekst, en dan vooral in de vorm van emoticons. Eigenlijk net als alle jeugd. Ik ben al wat ouder en heb maar weinig verstand van al die emoticons, dus leek het me een perfecte opdracht voor Daisy. Ze heeft zelf een collega van communicatie gevraagd haar hierin te ondersteunen en daaruit is een toffe nieuwe versie van de pictokaart ontstaan. Dat noemen we nou echt co-creatie. Dat ze de kar hierin volledig zelf heeft getrokken, daar ben ik echt trots op!”

“Dat noemen we nou echt co-creatie.”

Wat zijn co-collega’s?

Co-collega’s zijn bewoners die allerlei medewerkers binnen S&L Zorg ondersteunen bij hun werk. Door taken op te pakken of door simpelweg mee te denken bij kleine en grote vraagstukken. Dit hoeft niet per se op kantoor, het kan overal!

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud