Volg ons
Search
Close this search box.

Meer dan alleen brandjes blussen

Hoewel we ze het liefst nooit zien op onze locaties, is het stiekem toch best interessant om meer te weten te komen over de brandweer. Zeker omdat we als zorginstelling regelmatig contact hebben met de brandweer en ze eens per jaar oefeningen doen in onze woningen. Daar willen we meer over horen. Ik spreek af met Bjorn Meijlemans, adviseur risicobeheersing en brandweerman bij de brandweer in Bergen op Zoom en Halsteren. Natuurlijk ga ik niet alleen en neem ik bewoner Jordy, groot fan van de brandweer, gezellig mee.

Rookmachine

We worden hartelijk ontvangen door Bjorn en nemen plaats in de grote kantine. Bjorn begint direct enthousiast te vertellen: “Eén keer per jaar organiseren we een oefening in een woning van S&L Zorg. Zo zijn we vorig jaar in de woning van Jordy geweest.” Jordy herinnert het zich nog goed: “Ik vond het heel gaaf om daar aan mee te doen. Er was ook een rookmachine dus het leek allemaal super echt. Wij moesten gewoon in onze kamer zitten, alsof we werden overvallen door de brand. Eigenlijk ging het allemaal heel goed.” Bjorn: “Jullie deden het inderdaad super. Bij S&L Zorg is onze ervaring dat de bewoners altijd goed meedoen met de oefening. Dat maakt het voor ons heel leerzaam. Daarnaast is er altijd een hele leuke interactie met de bewoners. Vorig jaar is er ook een meet & greet met de brandweer georganiseerd op Sterrebos en Lambertijnenhof. Op dit soort avonden is iedereen enthousiast en worden er veel vragen gesteld. Daar worden wij echt heel blij van.”

“De oefening bedenken we samen met S&L Zorg.”

Oefenen

De brandweer organiseert wekelijks oefeningen in heel de regio: “Zo’n oefening bij S&L Zorg draaien we met een tankautospuit en een hoogwerker. In totaal zijn we met z’n achten. De oefening bedenken we altijd samen met S&L Zorg. Mijn collega Lindey en ik praten van tevoren over de BHV organisatie (bedrijfshulpverlening red.) en hoe alles is geregeld. Wat speelt er allemaal en zijn er zaken waar S&L Zorg tegenaan loopt. De oefening zelf is vervolgens een heel mooi toetsmoment. We geven daarna goede en opbouwende feedback. De feedback gaat nooit over de bewoners, zij staan altijd precies waar ze horen te staan en gaan helemaal mee in de oefening. Dat werkt voor ons heel fijn. De meeste punten liggen bij de BHV, bij ons of gaan over de informatieoverdracht. We hebben bijvoorbeeld een keer meegemaakt dat wij aankwamen en er meerdere BHV’ers in hetzelfde hesje stonden. Voor ons was het daardoor niet duidelijk wie de hoofd BHV’er is. Ons advies was toen om de hoofd BHV’er een ander kleur hesje te geven. Zo leren we weer van elke oefening en zorgen we ervoor dat we de juiste dingen doen als het echt een keer mis is”, aldus Bjorn.

Goede informatie is cruciaal

Bjorn vervolgt: “De BHV organisatie bij S&L Zorg is voor ons dus ontzettend belangrijk. Als wij op een locatie aankomen willen we direct goede informatie krijgen. Zijn er nog mensen die met hulp naar buiten gehaald moeten worden of kunnen ze zelfstandig lopen? Zo heb je ook woningen waar bewoners niet zelfstandig naar buiten mogen. Dat betekent wel iets voor je vluchtconcept. Ook preventief, want een vluchtdeur moet altijd voor iedereen te gebruiken zijn. In zulke gevallen moet je echt maatwerk leveren.”

Weinig loze meldingen

Naast de oefeningen komt de brandweer gelukkig niet vaak op de locaties van S&L Zorg. Bjorn: “Ik werk hier nu sinds 2019 en gelukkig heb ik nog geen grote calamiteiten meegemaakt bij S&L Zorg. Natuurlijk zijn er altijd wel wat loze meldingen, maar bij S&L Zorg valt dat reuze mee. Daar worden wij als brandweer best wel blij van.”

Na het interessante verhaal, waarin we leren dat de brandweer meer doet dan alleen brandjes blussen, is het tijd voor een rondleiding. En wat voor één! We krijgen alles te zien in de kazerne, van slaapkamers en woonkamer tot keuken en fitnessruimte. Jordy en ik kijken onze ogen uit. En natuurlijk mag Jordy zichzelf nog even in een echt brandweerpak hijsen. Maar we vragen ons wel hardop af waar de glijpaal is gebleven.  Bjorn lacht en antwoordt: “Dat mag helaas niet meer, het veroorzaakte iets te veel enkelblessures.”

Wist je dat …

  • de brandweer in Bergen op Zoom maar liefst 9 wagens heeft? Van tankautospuit tot hoogwerker en van klein watertransport tot een watertank van ruim 15m3!
  • er bij een standaard alarmering één tankautospuit uitrukt?
  • er altijd zes man, inclusief bevelvoerder, in een tankautospuit zitten? 
  • ze met deze tankautospuit branden blussen, mensen redden en hulp bieden bij verkeersongevallen of andere noodsituaties? 
  • er soms ook een hoogwerker nodig is? In de hoogwerker zitten twee brandweerlieden. 
  • de brandweermannen en -vrouwen aan het begin van hun dienst een nummer krijgen? Aan de hand van dit nummer weten ze precies wat ze moeten doen als ze moeten uitrukken. Ieder nummer heeft zijn eigen taken.
  • degenen die tijdens een dienst op de hoogwerker zitten altijd de boodschappen moeten doen? En ze in de hoogwerker ook naar de supermarkt rijden? Dit voor het geval ze plotseling moeten uitrukken. 
  • de brandweer een speciale paardenbroek heeft om paarden uit de sloot te halen?
  • er zelfs een neppaard in de kazerne staat om dit ook te kunnen oefenen?

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud