Volg ons
Search
Close this search box.

Ikke Reinoudt

Voordat ik kennismaak met Reinoudt Vroeijenstijn heb ik al contact met zijn broer Bas. Hij stuurt me iets heel bijzonders, namelijk het Ikke Boek (ook wel levensboek genoemd). Een kort boek waarin Reinoudt zelf vertelt hoe hij is en wat hij leuk vindt, maar ook hele praktische zaken zoals waar je op moet letten bij de verzorging van Reinoudt. Op vrijdagochtend spreek ik af met Reinoudt en Bas. Onder het genot van een bakje koffie en een Sprits koek legt Bas me de bedoeling van het boek uit. “Reinoudt heeft 14 jaar in een eigen appartement gewoond, wel met de intensieve zorg die hij nodig heeft. Na verloop van tijd bleek dat dit voor Reinoudt niet langer de beste oplossing was, dus gingen we op zoek naar een ander huis. Voor die zoektocht heb ik het boek gemaakt. Zorginstellingen en zorgverleners konden zo lezen hoe Reinoudt is en welke omgeving goed voor hem zou zijn. Dat werkte heel goed.”

In eerste instantie hadden Reinoudt en Bas een voorkeur voor Lambertijnenhof en er kwam een kamer vrij. “Het terrein sprak ons heel erg aan en de dagbesteding was lekker op loopafstand. Vanwege de reisafstand was Sterrebos echter gunstiger en we wilden als familie natuurlijk vaak leuke dingen met Reinoudt blijven doen. Heel toevallig wilde een bewoner van Sterrebos graag verhuizen naar Lambertijnenhof en zo kwam er een mooie kamer in een passende woning vrij voor Reinoudt. Sinds twee jaar woont hij hier”, vertelt Bas.

Reinoudt zit tijdens het gesprek in zijn eigen relaxfauteuil in de woonkamer gezellig koffie te drinken. Reinoudt is dan wel slechthorend, maar hij heeft precies door waar wij het over hebben. Dus als Bas over het ziekenhuis praat, doet hij dat in het Engels. Reinoudt bezoekt regelmatig het ziekenhuis en dat is niet altijd fijn, er over praten levert hem onrust op. Bas: “Sinds dat Reinoudt hier woont, is zijn stress grotendeels weggevallen. Hij is veel rustiger en daardoor kunnen we hem nu makkelijker meenemen op uitstapjes. De begeleiding zet hem niet onder druk om in een tijdsschema te passen en ze zijn hier zo lekker lijfelijk. Een kroel en een aai op zijn tijd, die aandacht vindt hij erg fijn.”

Levensboek

Tijdens het gesprek merk ik dat het lezen van het Levensboek / Ikke Boek zelfs mij heeft geholpen. Ik las namelijk in het boek dat Reinoudt zijn vader Gerard heet, hij nog een broer Roland heeft en een zus Sandrine. Door hun namen te gebruiken, zie ik direct dat Reinoudt vrolijk wordt. Hij reageert heel goed op positieve dingen, we praten over zijn verjaardag en natuurlijk de taart die dan gegeten wordt. Bas vertelt verder: “Reinoudt zijn sterrenbeeld is Leeuw en hij heeft daardoor een passie ontwikkeld voor leeuwen.” Reinoudt knikt ondertussen instemmend mee. “En waar ben je naar toe geweest?” “Afrika!”, zegt Reinoudt met een glimlach van oor tot oor. “Hij is naar Afrika geweest en naar Amerika, hij is sowieso veel op vakantie geweest hoor. Niet altijd verre reizen, maar ook lekker een weekendje weg in een bungalowpark. Omdat Reinoudt nu wat ouder wordt, zijn intensieve, lange uitstapjes wel lastiger, dus nu maken we ze gewoon wat korter.”

Het Levensboek / Ikke Boek van Reinoudt is natuurlijk uniek. Maar in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking zijn dit soort boeken wel vaker te zien. Bijvoorbeeld met de naam levensboek. Het is een handig hulpmiddel waarmee begeleiding, behandelaars, familie en vrienden de juiste informatie hebben om het persoonlijk contact en de zorg optimaal af te stemmen op de cliënt. “Reinoudt heeft het erg naar zijn zin in zijn huis en gaat graag werken (dagbesteding). Hij mag zijn eigen keuzes maken en hij wordt zelden gedwongen. Dat is goed voor hem. Het Ikke Boek heeft ons echt geholpen een juiste keuze te maken. Oh ja, weet je wat ik laatst hoorde van de zorgcoördinator. Hij gaat erg graag naar de disco’s, hij gaf daar laatst zelfs een meisje een kus. Weer echt zoiets waaraan je merkt dat hij het hier heel erg naar zijn zin heeft!”

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud