Volg ons
Search
Close this search box.

De dag van Iris Tange – van den Berg

Sinds april 2022 werkt Iris bij S&L Zorg. “Destijds zijn ze bij S&L Zorg gestart met het opzetten van een ambulant verpleegkundig team. Per 1 juli 2022 is deze ook daadwerkelijk van start gegaan. Voorheen werden thuiszorgorganisatie TWB en de Huisartsenpost ingeschakeld voor verpleegkundige handelingen in de weekenden, bij feestdagen en in de avonduren, maar met de komst van het ambulant verpleegkundig team hoeft dat haast niet meer”, begint Iris te vertellen.

Iris Tange - van den Berg

Ambulant verpleegkundige

Uiteraard ben ik nieuwsgierig naar wat het precies inhoudt om ambulant verpleegkundige te zijn. Iris: “Acht uur per week draai ik een dienst als ambulant verpleegkundige. De rest van mijn contracturen draai ik gewoon diensten in de woning. Alle ambulant verpleegkundigen bij S&L Zorg hebben een vaste werkplek. Bij mij is dat woning 214-216. Draai je een dienst als ambulant verpleegkundige? Dan word je boventallig bij de woning ingepland. Dat wil zeggen dat je eigenlijk als extra kracht in de woning staat. Dit moet ook wel, want als ambulant verpleegkundige kan ik ieder moment opgeroepen worden voor het uitvoeren van een verpleegkundige handeling. Je moet namelijk voor de hele organisatie beschikbaar zijn.”

Hele andere diensten

Als ambulant verpleegkundige draait Iris hele andere diensten dan als cliëntbegeleider. “Dat komt omdat we het werk juist tijdens avonden, in de weekenden en op feestdagen doen. In de avonduren draai je een dienst van 17.00 tot 22.00 uur en in weekenden of op feestdagen draai je een dienst van 7.00 tot 15.15 uur of van 15.00 tot 22.00 uur. Voordat mijn dienst begint, heb ik altijd contact met de medische dienst van S&L Zorg. Zij vertellen me dan wat op welke woning speelt en waar ik dus rekening mee moet houden of waar ik die avond langs moet gaan”, legt Iris uit. 

Tijd besparen

Naast geplande bezoeken, kan Iris ook te allen tijde worden opgeroepen. Iris: “Soms word ik opgeroepen omdat een bewoner bijvoorbeeld al urenlang niet heeft kunnen plassen. Als ambulant verpleegkundige beschik je over een handig koffertje met daarin allerlei benodigdheden om handelingen uit te voeren, waaronder een bladderscan (echoapparaat die meet hoeveel urine er in de blaas zit, red.). Op zo’n moment ga ik naar de woning, maak ik een bladderscan bij de bewoner en weet ik of iemand gekatheteriseerd moet worden. Ik bel dan naar de huisartsenpost om de uitkomst van de bladderscan te delen en vertel daarbij dat ik de juiste spullen en vakbekwaamheid heb om een katheter te plaatsen. Zij geven mij dan toestemming om dit te doen. Voorheen moesten we eerst wachten tot de huisartsenpost langskwam, vervolgens moesten er materialen geregeld worden en vaak moest ook nog de thuiszorgorganisatie gebeld worden om die handeling uit te komen voeren. We besparen dus echt heel veel tijd, wat wel zo fijn is voor de bewoner.”

“Je moet voor de hele organisatie beschikbaar zijn.”

Het uitvoeren van verpleegkundige handelingen is niet het enige wat Iris doet. “Soms worden ons vragen gesteld door een woning uit voorzorg of als dubbelcheck, dan hoeven we vaak niet eens ter plaatse te komen. We merken dat de drempel om een ambulant verpleegkundige te bellen veel lager is dan de drempel bij het bellen van de huisartsenpost. Dat is een mooie ontwikkeling. Daarnaast begeleiden we cliëntbegeleiders bij bijvoorbeeld stomazorg zodat de begeleiders dit op den duur zelf kunnen. Ten slotte ondersteunen we woningen bij de laatste levensfase van een bewoner. Het is gewoon heel mooi en dankbaar werk”, sluit Iris af.

Ook interesse om te komen werken bij S&L Zorg?

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging, stageplaats, vrijwilligerswerk of ben je gewoon nieuwsgierig en wil je graag bij ons komen werken? Dan leren we jou graag kennen!

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud