Innovaties
We trappen af met Benja. Zij studeert Mens en Techniek, ook wel bekend als gezondheidszorgtechnologie, aan de Avans Hogeschool in Breda. Benja: “Die studie gaat over sociale en technologische innovaties in de zorg. Bij S&L Zorg onderzoek ik gedurende een halfjaar hoe medewerkers en bewoners elkaar kunnen versterken en beïnvloeden bij het meebewegen op het gebied van innovatie.” Ik moet goed luisteren om te horen wat ze zegt. Het is nogal een mond vol! “Klopt, zo uitgebreid moeten we dat formuleren, dat is de hoofdvraag van het onderzoek dat ik hier doe.”
Benja heeft een stageweek van 36 uur, hierin voert ze haar onderzoek uit en werkt ze waar kan mee binnen de afdeling KICK (Klant, Innovatie, Communicatie & Kwaliteit, red.). “Mijn werkdagen beginnen vaak om half negen. Ik kom altijd met het openbaar vervoer vanuit Dordrecht, dus dan heb ik er al een hele reis opzitten. Op dit moment zit ik in de onderzoeksfase van mijn vraagstuk. Dat betekent dat ik mijn dagen voornamelijk vul met het houden van interviews op locatie. Zo kom ik erachter wat bewoners en medewerkers nu al weten en doen op het gebied van innovatie. Een soort nulmeting. Dat is heel leuk, want dan zie je veel van de organisatie en je gaat lekker op pad”, zo vertelt Benja enthousiast.
“Ik mag onderzoeken hoe we dit doel behaald krijgen.”
Afval
Joran zit op dezelfde school, alleen studeert hij Milieukunde. Bij S&L Zorg gaat hij tijdens zijn stage aan de slag met afval. Dit doet hij bij de afdeling Servicebedrijf. “Het hoofddoel is om het percentage restafval met 25% te verminderen. Beter scheiden van afval draagt hieraan bij. Ik mag onderzoeken hoe we dit doel behaald krijgen en hoe we iedereen bij S&L Zorg nog bewuster met afval om kunnen laten gaan”, zo legt Joran uit. Ook hij heeft een stageweek van 36 uur. “Ik kom meestal rond 8.00 uur op kantoor, dan start ik met het checken van mijn agenda en het doorlezen van de mailbox. Soms moet ik taken voor S&L Zorg doen, maar meestal werk ik aan mijn onderzoek. Hiervoor heb ik verschillende deadlines. Binnenkort moet ik bijvoorbeeld allerlei steekproeven bij verschillende woningen en afdelingen hebben gedaan, om te kijken hoe het afvalscheiden nu gaat. Er is dus nog genoeg te doen!”, zegt Joran.
In de praktijk
Het stagelopen bevalt de twee goed. Joran: “Het is compleet anders dan waar je op school mee bezig bent. Daar werk je aan bedachte projecten en heb je veel theorie. Hier kun je echt leren in de praktijk.” Benja vult aan: “Het is vooral leuk dat er met jouw advies straks ook echt iets gedaan kan worden en dat het niet voor niks was.”