Carrièreswitch
In oktober werkt Barbara alweer drie jaar bij S&L Zorg als teamleider. Na haar studie is Barbara begonnen in de zorg, maar na 12,5 jaar wilde ze iets anders. Barbara: “Toen mijn beide ouders zijn overleden, wilde en kon ik even niet meer zorgen. Ik heb toen drie jaar bij Praxis gewerkt als teamleider. En die carrièreswitch achtervolgt me nog steeds wel eens. ‘Jij bent toch die van de Praxis?’, hoor ik dan, zegt Barbara lachend. Haar uitstapje naar de bouwmarkt heeft er voor gezorgd dat haar CV bij S&L Zorg eruit sprong. Barbara: “Voorheen was ik persoonlijk begeleider in de zorg. Ik had weinig ervaring in leidinggeven. Door mijn werk bij Praxis heb ik veel leidinggevende capaciteiten opgedaan.” Bij Praxis had Barbara het goed naar haar zin, maar na een tijdje begon een functie in de zorg toch weer te kriebelen. “Nu ik weer in de zorg werk, merk ik dat dit een omgeving is waar ik me thuis voel, als een vis in het water.”
Klein kijken
Bij S&L Zorg is Barbara teamleider van woning 167 d-e en 171 c-d. Hier wonen cliënten met een ernstig verstandelijk meervoudige beperking. “Dit is een hele mooie en bijzondere groep. Het werken aan een goed leven zit hier in de kleinste details. Je moet dus ook heel klein kijken om te zien hoe het gaat. Bijvoorbeeld een cliënt waar altijd eten aan werd gegeven en nu zelfstandig het brood aan zijn vork prikt. Dit lijkt een hele kleine verandering, maar is voor de cliënt zo ontzettend belangrijk! Daarnaast proberen we bijvoorbeeld om de verzorging als een activiteit te beschouwen. Op een rustige manier, met subtiele aanrakingen en een muziekje op de achtergrond, wordt het geen ‘moeten’, maar vooral ‘beleven’.”
Verbinding
Als teamleider van twee woningen werkt Barbara zelf niet mee aan de directe zorg. “Wel probeer ik zoveel mogelijk momenten mee te pakken, zoals een keertje mee eten of een bakje koffie op de woning. Zo hou ik de verbinding met de zorg. Daarnaast werk ik ook veel in het kantoortje op de woning of werk ik aan de eettafel in de woonkamer. Zodoende ben ik toegankelijk voor medewerkers. Vaak komen ze even langs voor vragen. Soms voelt het een beetje alsof ik spreekuur draai”, zegt Barbara lachend.
Kers op de taart
Het allerleukste en belangrijkste aan haar functie als teamleider vindt Barbara het coachen van medewerkers. “Ik probeer mijn team ook zoveel mogelijk positief te stimuleren, vanuit de gedachte dat alles wat je aandacht geeft, groeit. De jaargesprekken zijn voor mij dan ook de kers op de taart. Hierin kijken we waar we staan, wat we geleerd hebben en waar we naartoe willen. Ik krijg dan vaak ook terug van medewerkers dat ik word ervaren als een betrokken teamleider. Ik probeer ook altijd te delen waar ik mee bezig ben, dit maakt dat je als betrokken wordt ervaren. Daardoor krijg ik veel informatie uit mijn team. Deze informatie probeer ik zo goed mogelijk te benutten, want de medewerkers zijn voor mij de belangrijkste mensen binnen de organisatie. Hoe dichter bij de cliënt, hoe belangrijker je bent in mijn ogen. Dit mag wat mij betreft soms nog wel eens iets scherper worden weggezet.”
Gezien worden
“Wat ik mooi vind aan S&L Zorg is dat je de ruimte krijgt om dingen te doen die je wil doen. Je kunt zodoende je eigen lijnen uitzetten. Tevens is het een organisatie die ontzettend in ontwikkeling is en als teamleider heb je daar ook veel invloed in. Je wordt serieus genomen en meegenomen in processen. Daarom zeg ik tegen nieuwe medewerkers ook altijd dat je hier echt wordt gezien. Bijvoorbeeld na een arbeidsvoorwaardengesprek met een nieuwe medewerker probeer ik ook altijd even bij Ton of Doret (zorgmanagers, red.) binnen te lopen zodat ze kunnen kennismaken. Op deze manier krijgen nieuwe medewerkers gelijk het juiste gevoel bij S&L Zorg, want binnen onze organisatie zie je en ken je elkaar echt.”