Volg ons
Search
Close this search box.
gespecialiseerde zorg

Symposium gespecialiseerde zorg trekt veel bezoekers

Op donderdag 31 oktober organiseerde S&L Zorg een symposium getiteld: ‘Symposium: gespecialiseerde zorg voor mensen met een verstandelijke beperking’. Vanuit S&L Zorg en (ver) daarbuiten was er veel animo voor dit symposium. Circa honderd mensen – het maximaal aantal bezoekers – hadden zich aangemeld om te komen luisteren naar wetenschappers die specifiek onderzoek hebben gedaan naar de aspecten die onze zorg zo specialistisch maken.

Jubileumjaar

Het symposium werd georganiseerd als onderdeel van S&L Zorg’s jubileumjaar. Het is dit jaar (2024) namelijk 35 jaar geleden dat de zorgorganisatie werd opgericht. Al sinds de oprichting richt S&L Zorg zich op menslievende zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor dit symposium nodigde S&L Zorg drie wetenschappers om hun onderzoek te presenteren.

Sprekers

Allereerst werden Professor dr. Erna Scholtes en Jans Berden MSc, onderzoekers van Erasmus Universiteit, op het podium uitgenodigd. Zij presenteerden hun onderzoek ‘Hoe het lukt. Goede zorg voor mensen met een verstandelijke beperking’. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vroeg aan Erasmus Universiteit om een heel bijzonder onderzoek te doen. Ze wilde juist niet onderzoeken wat er verkeerd gaat in de zorg, maar wilde daar onderzoek doen waar gespecialiseerde zorg (ook wel complexe zorg) juist wel heel goed gaat. Bij drie organisaties, waaronder S&L Zorg, deden Professor dr. Erna Scholtes en Jans Berden MSc onderzoek en achterhaalden vaste patronen die daar aanwezig waren. De resultaten van dit onderzoek presenteerden ze tijdens het symposium.

Na een panelgesprek met experts en een korte pauze, was het de beurt aan Professor dr. Femmianne Bredewold, docent en onderzoeker aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Zij presenteerde haar onderzoek ‘Een wereld van verschil. Instellingsterreinen en het goede leven voor mensen met een verstandelijke beperking’. Femmianne observeerde jarenlang samen met Simon van der Weele intensief de gang van zaken op zes instellingsterreinen. Ze deden mee met activiteiten en volgden bewoners in hun dagelijkse routines. Ze spraken met begeleiders, met naasten, met bestuurders en uiteraard met bewoners. Tijdens het symposium presenteerde Femmianne de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek.

Gezellige afsluiting

Na de sprekers werd het symposium afgesloten met een gezellige borrel, waarbij genetwerkt en nagepraat kon worden.

 

Het laatste nieuws

Ga naar de inhoud