Volg ons
Search
Close this search box.

Nieuwe functies: co-begeleider en cliëntbegeleider niveau 2 plus

In de hackathon van september 2022 is het idee ontstaan om nieuwe functies toe te voegen aan de organisatie. Dit met het oog op het toenemende tekort op de arbeidsmarkt. Nu is het zover! Na een periode van voorbereiding heeft de ondernemingsraad instemming verleend voor het invoeren van twee nieuwe functies binnen S&L Zorg, namelijk de functie van co-begeleider en de functie van cliëntbegeleider niveau 2 plus. Met de functie van co-begeleider bieden we kansen aan medewerkers zonder zorgachtergrond en opleiding en spelen we in op de vraag van een aantal woningen om de taken anders te kunnen verdelen. Met de functie van cliëntbegeleider niveau 2 plus bieden we medewerkers meer mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. 

Wat houdt de functie co-begeleider in?
De co-begeleider levert een bijdrage aan een team door de cliëntbegeleiders te ondersteunen en eventueel huishoudelijke werkzaamheden op te pakken. Een co-begeleider kan bijvoorbeeld de badkamer opruimen na het wassen van een bewoner of een keukendienst draaien ter ondersteuning van de cliëntbegeleider. Het team bepaalt met elkaar welke taken anders kunnen worden verdeeld, waardoor de cliëntbegeleiders ruimte overhouden voor het werk waarvoor zij zijn opgeleid en/of waarvoor zij anders te weinig tijd hebben. De functie co-begeleider is ingedeeld in FWG 15. De vacature zal op maat worden uitgezet wanneer er vanuit een woning vraag  en ruimte voor is. 

Wat houdt de functie cliëntbegeleider niveau 2 plus in?
De cliëntbegeleider niveau 2 plus (cb2 plus) voert alle taken en werkzaamheden uit van de cliëntbegeleider niveau 2, maar is daarnaast ook verantwoordelijk voor het verstrekken van medicatie. De cb2 plus mag dus medicatie geven, dat is het grote verschil! De cb2 plus mag verder geen andere handelingen op verpleegkundig gebied uitvoeren want dat blijft voorbehouden aan (minimaal) cliëntbegeleiders niveau 3. De functie cliëntbegeleider niveau 2 plus is ingedeeld in FWG 30.

Ik ben cliëntbegeleider niveau 2, hoe word ik cb2 plus?
Omdat medicatie verstrekken meer is dan het leren van een kunstje, waarbij je bijvoorbeeld ook de cliënt moet kunnen observeren, kennis hebt van ziektebeelden en weet hoe te handelen bij bijzonderheden, is een goede scholing nodig. Daarom volgen alle toekomstige cb2 plus medewerkers een opleiding van 7 maanden, waarbij ze de eerste module volgen van ons PGL-opleidingstraject op niveau 3. In deze module ga je aan de slag met de onderdelen basiszorg en kennis over de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast volg je interne scholing over medicijngebruik. Na 7 maanden behaal je je certificaat en ben je inzetbaar als cb2 plus.

Leuk weetje: Als het leren je goed bevalt kun je ook in een kleine anderhalf jaar verder gaan voor de volledige opleiding maatschappelijk zorg niveau 3, dan kun je daarna aan de slag als cliëntbegeleider niveau 3!

Hoe nu verder?
Als je interesse hebt in de functie cliëntbegeleider niveau 2 plus, geef dit dan aan bij jouw leidinggevende. Jouw leidinggevende bespreekt vervolgens met jou en een collega van de afdeling Leren & Ontwikkelen of deze functie voor jou passend is. Voorwaarde is dat je de opleiding Dienstverlening, Helpende Zorg en Welzijn op niveau 2 (of een andere opleiding, beoordeeld als gelijkwaardig) al hebt afgerond en in je huidige baan als cb2 laat zien dat je meer in je mars hebt. In februari start je dan met het opleidingstraject, waarbij je één hele dag per week naar school gaat, waarvan je 4 uur krijgt uitbetaald. Je blijft werkzaam in je functie als cb2 voor minimaal 16 uur per week en krijgt daarnaast nog 4 uur per week om te leren op je werkplek. Na het behalen van je certificaat krijg je de functie van cb2 plus en word je ingeschaald in FWG 30. 

Nog vragen?
Over de co-begeleider volgt binnenkort meer informatie. Wil je nog meer weten over de cliëntbegeleider niveau 2 plus, neem dan contact op met één van onze praktijkopleiders, Jessica Tak of Henny der Kinderen. Je kunt natuurlijk ook je leidinggevende of de adviseurs arbeidsmarkt of HR-adviseurs benaderen.

 

Het laatste nieuws

Ga naar de inhoud