Volg ons
Search
Close this search box.

Muziek doet iets

“Veel op het gebied van muziek heb ik mijzelf aangeleerd. zo leerde ik zelf al jong gitaar spelen, las en lees ik veel over muziek en volg cursussen. muziek is als een rode draad in mijn leven. ik kan dan ook wel zeggen dat ik mijn droombaan heb.”

Dies de Bil houdt zich binnen S&L Zorg voornamelijk bezig met muziek voor en door cliënten. Hieraan geeft hij vorm tijdens dagbesteding, maar ook op de woningen en in zijn rol als assistent pastorale zorg. Het is een effectief middel om bepaalde verbindingen in de hersenen te maken, gevoel te raken.

Wetenschap

“Ik ben zo blij dat professor Erik Scherder de noodzaak van muziek weer op de agenda heeft gezet. Hij legt uit wat het doet met de verbindingen in de hersenen. En waarom dat zo belangrijk is. Muziek kan andere wegen bewandelen, waar het gesproken woord stopt. Zo maak ik gebruik van de BiM-werkwijze.

Muziek verstandelijke beperking

Dit is een manier van werken met muziek voor iedereen die werkt met mensen met een ernstig meervoudige beperking, ontwikkeld door Patrick Meuldijk. Bij bimmen wordt de muziek ervaren door het gebruik van materiaal. Materialen dragen bij aan de beleving, zoals bijvoorbeeld een zachte hand-schoen of een doek. Die combinatie met muziek is erg sterk. Dit wordt gestimuleerd door afwisseling tussen bijvoorbeeld melangolische en vrolijke muziek”, aldus Dies.

Dies heeft ook verschillende muziekdozen gemaakt. Deze dozen kunnen door begeleiders worden gebruikt om zelf muziek te maken met cliënten. Een muziekdoos is een compleet pakket van verhaaltjes, kleur-platen, picto’s, materialen en cd’s en laat een thema tot leven komen.

Samen muziek maken

“Er ontstaat ook echt verbinding tijdens het maken van muziek. Zo had ik eens een cliënt bij wie niets mocht, geen geluiden en geen aanrakingen, de tweede keer kon er al meer en bij onze derde sessie deed ze voluit mee. Wanneer we met een groep samen muziek maken zie je die verbinding ook terug. Dan trommelen we eerst met z’n allen, en later gaan ze mij na trommelen, één voor één. Je ziet dan de empathie onderling, het op elkaar letten, luisteren, bewondering. Ik ben zelf erg fan van de liedjes van Dirk Scheele. Hele eenvoudige liedjes over tandenpoetsen, eten, naar bed gaan. Je ziet tijdens het zingen de herkenning bij cliënten en ze doen mee!”

“Muziek doet iets, het werkt. En het werkt op verschillende manieren. Wat ik zelf erg mooi blijf vinden is het muziekgeheugen. Ieder mens heeft dat. Bepaalde geluiden of muziekstukken brengen herinneringen naar boven. Zo ken ik het verhaal van een oude jazzmuzikant. Hij zat dementerend in een verzorgingshuis, zonder nog iets te zeggen. Toen hij een koptelefoon met jazzmuziek op kreeg, bloeide hij helemaal op. Hij sprak zelfs weer. Zo mooi.”

Klassiek

Op Sterrebos, Lambertijnenhof en in Wouw maakt Dies muziek met cliënten. “Het is zo dankbaar, die grote glimlach die je vaak krijgt. Soms vind ik het wel eens jammer dat ik de enige ben die dat ziet op zo’n moment. Natuurlijk is het niet altijd een succes, of niet meteen. Dan probeer ik wat met andere muziek. Vaak werkt klassiek dan wel. Mensen vergeten klassiek al snel. Maar dat is juist zo mooi. Het is meer dan amusement, zorgt voor verbazing, verstilling. Juist de instrumentale stukken halen iets in cliënten naar boven. Zonder tekst kun je er je eigen interpretatie aan geven.”“Het is de kunst om muziek te vinden die de gevoelige snaar raakt. Als het lukt is dat zo mooi. Niet alle eff ecten zijn te verklaren bij muziek. Wel weet ik dat het voor veel geweldige momenten zorgt. Momenten van humor, verdriet, blijdschap, stilte. Dat is wat muziek doet.”

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud