Volg ons
Search
Close this search box.
Thiro training

Lekker in je vel met De leukste …plek en Thiro Training!

Bij locatie Theresiastraat van S&L Zorg proberen de bewoners al langere tijd gezondere keuzes te maken. Helaas lukte het ze steeds niet om ook daadwerkelijk hun doelen te behalen. Gerda Blom, zorgcoördinator bij deze locatie, wilde de bewoners hier graag bij helpen. Gerda: “Er is een hele sterke groepsdynamiek tussen de bewoners op deze locatie. Mijn idee was om deze groepsdynamiek in te zetten om zo samen gezonde keuzes te maken en op die manier individuele gezondheidsdoelen te behalen. Uiteraard altijd met hun eigen regie voorop.” Maar, hier had Gerda wel wat hulp bij nodig. Al snel kwam ze op het idee om een externe professional in te schakelen. Na even zoeken kwam ze uit bij Thiro Training, een organisatie die leefstijlcoaching toepast bij mensen met een verstandelijke beperking.

Pitchen bij De leukste …plek

Het enige wat ze nu nog moest regelen, was dat de er een potje kwam om de kosten van Thiro Training te vergoeden en dat er uren beschikbaar kwamen om dit idee uit te kunnen voeren. Gerda schakelde collega Anton van sport in en samen pitchten ze het idee bij De leukste …plek. De stuurgroep van De leukste …plek stond natuurlijk achter zo’n gezond idee en Anton en Gerda kregen een ‘go’. Meteen gingen de twee aan de slag om hun idee te verwezenlijken.

Aan de slag met Thiro Training!

Samen met Thiro Training werd een plan opgesteld. De bewoners vrolijker en actiever maken, lekkerder in hun vel laten zitten en nieuwe doelen leren stellen. Dat was wat met dit plan bereikt moest worden. Aan de hand van vijf workshops, gericht op leefstijl, slaapritme, doelen stellen, beweging en voeding, gingen de bewoners wekenlang aan de slag. Natuurlijk werden ook de begeleiders aan het werk gezet. Zij kregen een training waarin ze leerden de leefstijl van hun bewoners te verbeteren en vast te houden. Tijdens de workshops werd er vooral ook op uit gegaan. Zo zijn de bewoners en begeleiders bij één van de workshops naar de supermarkt gegaan om etiketten te vergelijken. Om gemotiveerd te blijven werd een ‘successenlijst’ opgehangen, waar alles opgeschreven kon worden waardoor een bewoner lekkerder in zijn of haar vel zat.

Het resultaat

De workshops hadden effect, want de bewoners gingen meteen fanatiek aan de slag. Samen werd er een duofiets aangevraagd, er werden gezonde tussendoortjes gemaakt, Uniek Sporten kwam langs om te praten om een passende sport voor iedere bewoner te zoeken en proeflessen aan te bieden. Tot slot werd er samen met Anton gekeken naar hun huidige beweegmomenten en werden deze, waar nodig, aangepast. Het doel was zeker niet om af te vallen, maar vooral om bewuster te worden van wat je kunt doen om lekkerder en fitter in je vel te zitten. Dat doel is zeker behaald en Gerda, de bewoners en de andere begeleiders gaan er alles aan doen om dat vast te houden in de woning!

De leukste …plek

Bij S&L Zorg is in januari 2020 het project De leukste …plek opgestart. Medewerkers kunnen hun leukste ideeën indienen en zelf gaan uitvoeren. De leuke ideeën kunnen gaan over hun werkplek, leerplek, woonplek, … de allerleukste plek. Het zijn ideeën, waar medewerkers normaal geen tijd voor hebben om deze op te pakken. Nu krijgen de medewerkers juist alle mogelijkheden om deze projecten uit te gaan voeren en hun plek nog leuker te kunnen maken. Lees meer over het project via: slzorg.nl/deleuksteplek.

Het laatste nieuws

Ga naar de inhoud