Op het intranet van S&L Zorg (interne pagina waarop medewerkers en vrijwilligers berichten kunnen plaatsen) lezen we vaak de meest gave berichten van vrijwilligers Wendy en Olaf. Hier plaatsen ze altijd leuke foto’s bij. De ene keer organiseren ze een slaapfeestje en de andere keer zien we een foto van bewoners boven in een boom. Het is nou niet het meest reguliere vrijwilligerswerk dat bij S&L Zorg wordt gedaan. En dus waren we benieuwd hoe ze deze activiteiten iedere keer weer bedenken.
Een medewerker met een missie
Al ruim een jaar is Olaf vrijwilliger bij S&L Zorg. Wendy is dit pas sinds kort, maar zij is al geruime tijd medewerker bij onze organisatie. “Ik ben sinds 2013 flexmedewerker bij S&L Zorg en kom dus op veel verschillende woningen”, begint Wendy. Toch zocht Wendy tijdens corona juist meer vastigheid op. “Ik deelde mezelf bewust zoveel mogelijk in bij maar drie verschillende woningen. Dit leek me veiliger voor iedereen. Ik merkte dat de bewoners van die woningen het erg zwaar hadden. Ze mochten door corona niet naar huis in de weekenden en bezoek mocht alleen even komen zwaaien op afstand. Ze werden er chagrijnig en verdrietig van. Ik vond dit zo erg voor ze, dat ik mezelf een missie gaf: ‘Wendy tegen corona-verveling’. Als flexer had ik immers veel tijd om leuke dingen te doen tijdens mijn diensten”, legt Wendy uit.
Nieuwe ervaringen
Met deze missie begonnen de leukste activiteiten. “Ik heb geen auto, alleen een scooter. Deze laadde ik bomvol met de gekste spullen vanuit thuis. Spullen waarop ze hun frustraties af konden reageren of waarmee ze hele nieuwe ervaringen op konden doen. Zo toverde ik bijvoorbeeld de eettafel om in een tafeltennistafel, nam ik boomstammetjes, hamers en spijkers mee voor een wedstrijdje spijkermeppen, zorgde ik voor dekzeilen met water en sop om overheen te glijden en ook mijn scooter zette ik in. Ik plaatste ‘m in de fietsenschuur, zette een laptop op een plank, verduisterde de ramen en zo bouwde ik een rijsimulator. Van al deze gekke activiteiten werden ze echt gelukkiger, dat zag zelfs de gedragsdeskundige terug in de rapportages. Dit alles deed ik toen trouwens nog gewoon tijdens mijn werkuren hoor”, vertelt Wendy.
Dat wil ik ook
Terwijl Wendy deze activiteiten deed met de bewoners, werkte Olaf thuis. “Ik ben ICT’er en werkte tijdens corona dus veel vanuit huis. Toen Wendy iedere keer thuiskwam met deze gave verhalen, had ik zoiets van: ‘Dat wil ik ook!’. Wendy raadde me aan om vrijwilliger te worden bij S&L Zorg, zodat ik mee kon helpen met het organiseren van activiteiten”, blikt Olaf terug. Wendy en Olaf doen al jarenlang ook samen vrijwilligerswerk bij de jeugdbeweging.
“Ik heb helemaal mijn roeping gevonden!”
“Ik dacht bij mezelf: ‘Wat we doen met de jeugdbeweging, kunnen we ook met de bewoners’. En om daar meer tijd in te kunnen stoppen, wilde ik naast flexwerker ook vrijwilliger worden bij S&L Zorg. We stelden ons idee voor aan de organisatie en ze waren akkoord”, vertelt Wendy.
De twee lieten er geen gras over groeien en bedachten nog meer out-of-the-box activiteiten. “3D-tekeningen maken met krijt, kamperen in de binnentuin, disco’s, een vossenjacht, buiten koken met een zelfgemaakte vlamstam en een zeepkistenrace. We hebben ook een jeu-de-boules-buis gemaakt, zodat Rob in zijn rolstoel ook mee kon doen met jeu de boules. Ik vind het zo leuk hier, dat ik me eigenlijk zelfs wil omscholen tot cliëntbegeleider. Sterker nog, in de toekomst ga ik dat ook zeker doen. Ik heb helemaal mijn roeping gevonden!”, vertelt Olaf enthousiast.
“Dankzij De leukste …plek konden we een klimclub starten.”
Een klimclub dankzij De leukste …plek
Eén van de activiteiten die Wendy en Olaf hier initieerde was hun eigen hobby: klimmen. “We hebben veel klimspullen thuis en weten hoe je veilig en verantwoord kunt klimmen. We namen de klimspullen mee naar het werk, zodat een paar bewoners konden klimmen met ons. Dit gaf ze zo’n boost aan zelfvertrouwen, dat we hier meer mee wilden doen”, legt Wendy uit. “Dankzij De leukste …plek konden we een klimclub starten. Al 20 bewoners hebben zich aangemeld en de meesten zijn al komen test-klimmen. Vanaf 4 augustus* mogen alle bewoners die vaker willen klimmen zich aansluiten bij de klimclub. Ook bewoners in een rolstoel, want hen willen we hier ook bij betrekken”, voegt Olaf toe. Het is wel duidelijk dat we nog veel gave verhalen gaan horen van deze twee vrijwilligers. Wij kijken ernaar uit!