Teams en verwanten komen steeds meer met de vraag wat de mogelijkheden zijn wat betreft het inzetten van GPS tracking. We zien en horen dat medewerkers en verwanten ook steeds vaker in hun privésituatie gebruik gaan maken van bijvoorbeeld de app ‘zoek mijn vrienden / personen’ op de smartphone en kunnen daardoor voor hen belangrijke personen traceren of volgen. Het inzetten van deze techniek in de zorg biedt ook veel mogelijkheden. Het kan een bewoner meer vrijheid geven, dan wat hij nu heeft. Daarnaast biedt GPS tracking meer veiligheid en rust voor de bewoner en zijn/haar omgeving, omdat medewerkers de bewoner kan volgen en een melding ontvangt als een bewoner buiten het afgesproken gebied gaat.
GPS tracking biedt ook privacy uitdagingen. Wat vinden we er van als we iemand zijn/haar locatie volgen?
Binnen S&L Zorg hebben we na een aantal proeven gekozen voor GPS Trackers van het merk Mopas. Deze trackers koppelen we aan ons nachtzorgsysteem van Hertek, waardoor we binnen een bestaande omgeving blijven werken. De privacy is gewaarborgd door de keuze van systemen, leveranciers en de wijze van inrichting en opslag van data.
Uit onze ervaringen blijkt dat bij bewoners die zelfstandig veilig de wijk in kunnen lopen, maar soms teruggehaald moeten worden, of behoefte hebben aan contact (spreek-luister verbinding) GPS-tracking de vrijheid kan vergroten. Voor een cliënt die niet zelfstandig veilig door de wijk/het verkeer kan bewegen, zal GPS-tracking geen oplossing bieden. Ook werkt het instellen van een klein gebied met de geofencing niet goed. Tevens ervaren we dat het GPS-signaal onzeker is. Het geeft aanvullende informatie over de plaats waar iemand ongeveer is. Echter het kan zomaar enkele minuten duren voordat de locatie doorkomt en het signaal kan zelfs wegvallen. De batterij kan leeg raken etc. Als dat v.w.b.t. de zorg niet acceptabel is, is GPS-tracking geen oplossing.
We zetten GPS Tracking kleinschalig in, op maat in die situaties waar het de vrijheid en veiligheid van bewoners juist kan vergroten.