Wat doet een ergocoach
Een ergocoach is een medewerker die er verantwoordelijk voor is dat collega’s op een juiste manier omgaan met fysieke belasting. “Kijk”, legt Jana uit, “als een vrouw van 168 cm van 63 kilo rechtop staat zonder dat ze iets tilt, dan is de druk op de tussenwervelschijven 24 kilo. Als de vrouw 30 graden naar voren buigt, dan is die druk 124 kilo en bij 60 graden 175. En als je dat de hele dag door doet, dan slijt het lichaam voortdurend en komen er klachten. Daardoor val je uit. Dit is dus echt een sluipmoordenaar.” Jana is heel enthousiast over haar rol als ergocoach. Ze werkt op woning 171 a-b en heeft acht collega’s in wisselende leeftijden. Ze is alert op de juiste fysieke belasting bij zichzelf en haar collega’s. Juist omdat de bewoners ouder worden en minder makkelijk kunnen bewegen wordt de fysieke belasting voor medewerkers hoger.
Zadelkrukje
“Mensen die in de zorg werken, nemen vaak niet de tijd om gebruik te maken van de hulpmiddelen die er zijn om patiënten te tillen. Want de inzet van een apparaat kost extra tijd. Dus dan tilt de werknemer toch even zelf”, vertelt Jana. En dat wil een ergocoach nu juist voorkomen. Binnen S&L Zorg is gecontroleerd in hoeverre de organisatie voldoet aan de richtlijnen voor fysieke belasting. Dit hebben de ergocoaches gedaan met behulp van de Tilmeter.
Gebleken is dat de organisatie de zaken goed op orde heeft. “In onze woning hebben we een zadelkrukje dat heel laag kan. Daar ga je op zitten als je de schoenen van bewoners aan moet doen. Toen ik in het zwembad was en acht bewoners moest aankleden, viel het me op dat daar een krukje ontbrak. Ik heb het meteen aangevraagd.”
Hulp vragen aan de bewoner
Wat ook gedaan wordt: de verzorger vraagt hulp aan de bewoner. “We vragen bijvoorbeeld of de bewoner zijn voet wat verder op kan lichten. Dat scheelt toch weer een stukje. En er is een bewoner die ons helpt door met behulp van een bedtouwladder net zover naar voren te leunen dat wij zonder inspanning de sling achter haar rug weg kunnen trekken. Zo kan ze uit bed komen. De bewoner is trots dat zij ons hiermee kan helpen“, lacht Jana.
Koelkast op de grond
Het onderwerp ‘fysieke belasting‘ komt steeds op de agenda van het teamoverleg. De medewerkers hebben een lijst gemaakt van dingen waar ze tegenaan lopen. En dat zijn vaak alledaagse dingen zoals de koelkast die op de grond staat. Je moet te diep bukken om de boodschappen in te laden. Sommigen gaan dan maar op de grond zitten. Of denk aan de badkamer die verlicht is met spots. De technische dienst heeft deze vervangen door vierkante plafondverlichting. Er is nu een zee van licht waardoor het tandenpoetsen van de bewoners veel gemakkelijker gaat: de medewerker ziet beter wat hij/zij doet. Een fijn hulpmiddel is ook het apparaat waarmee je een buikslaper om kunt draaien door gebruik van een rollaken. Daarvoor is slechts één druk op de knop nodig. Het team heeft nog meer wensen en daarom ook een wensenlijst en begroting voor het nieuwe kalenderjaar opgesteld.
Gewoontes veranderen gaat niet vanzelf
Jana daagt stagiaires graag uit om haar te wijzen op slechte gewoontes. Ze is zich er zelf ook niet altijd bewust van. “Ook stagiaires en leerlingen gaan makkelijk mee in de flow en vergeten dan zelf wat ze geleerd hebben. Zo vullen we elkaar constant aan. Ik leer hen bijvoorbeeld dat ze het bed op handelingshoogte kunnen zetten waardoor ze rechtop staan en hun armen niet ver hoeven uit te strekken.” Jana vertelt dat de medewerkers regelmatig filmpjes over de juiste fysieke belasting van fysiotherapeut Ruud krijgen. Ze vindt het geweldig om bij te dragen aan een verandering bij mensen. Gewoontes veranderen gaat niet vanzelf. Dat is best lastig. Goed dus dat er ergocoaches zijn om collega’s bewust te houden van fysieke belasting.