Home | Coronavirus
Coronavirus
De afgelopen tijd heeft het coronavirus ook de wereld van de bewoners, deelnemers, medewerkers, vrijwilligers, verwanten en alle betrokkenen bij S&L Zorg beïnvloed. We weten nu allemaal ontzettend veel en kunnen van alles opzoeken op internet. Deze pagina geeft daarom alleen de essentiële informatie weer over wat bijzonder en/of heel relevant is bij S&L Zorg.
We volgen het actuele beleid van het RIVM, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en de Rijksoverheid. Dit beleid is steeds aan verandering onderhevig. Wij vertalen het beleid en de veranderingen steeds naar onze situatie.
Afschaffing alle maatregelen
Op 14 maart 2023 kwamen er nieuwe richtlijnen vanuit het RIVM. Heel kort samengevat wordt ook in de zorg gestopt met specifieke maatregelen gericht op corona. We gaan er vanaf dit moment mee om zoals we ook omgaan met andere luchtweginfecties. Rondom kwetsbare mensen zijn we extra voorzichtig. Als we klachten hebben, denken we goed na of we wel op bezoek gaan en medewerkers en vrijwilligers met klachten dragen een mondneusmasker, zodat ze anderen niet besmetten. Hieronder leggen we alles met iets meer toelichting uit.
Testen niet standaard
Ook wij gaan minder vaak testen op corona, we doen het niet meer standaard bij klachten. Maar, we stoppen ook niet helemaal. In specifieke situaties kan het testen een goed middel voor onze artsen zijn om vast te stellen wat de beste aanpak is om mensen snel weer beter te krijgen.
Thuisisolatie alleen in uitzonderlijke gevallen
Bij uitbraken van bepaalde ziekten (bijvoorbeeld norovirus) is de beste aanpak om iedereen thuis te houden. Dit voorkomt verspreiding. Ook bij een eventuele grote corona-uitbraak kan de arts besluiten dat thuisisolatie verstandig is. De kans bestaat dus dat we thuisisolatie wel eens toepassen, maar niet meer zo vaak en zo snel als tijdens de coronacrisis.
Zorgmedewerkers en infectiepreventie
Infectiepreventie blijft natuurlijk ontzettend belangrijk in de zorg. Zorgmedewerkers dienen altijd de algemene infectiepreventiemaatregelen te volgen:
- toepassen van handhygiëne;
- hoesten en niezen in de elleboog;
- papieren zakdoekjes gebruiken.
We hopen dat iedereen die bij S&L Zorg op bezoek komt deze algemene maatregelen ook volgt. Het is een kleine moeite en het scheelt echt zieke mensen. Daarnaast volgen de medewerkers de hygiënerichtlijnen voor hun beroepsgroep en specifieke beroepsmatige handelingen.
Zorgmedewerker: mondneusmasker bij klachten
Zorgmedewerkers die klachten passend bij een luchtweginfectie hebben, dragen tijdens hun werk een mondneusmasker (ten minste een chirurgisch mondneusmasker type II, beschikbaar via de receptie) om besmetting van anderen te voorkomen. Bewoners of deelnemers hoeven geen mondneusmasker te dragen. Het mag natuurlijk wel.
Als je niet in de buurt van bewoners/deelnemers werkt, is het mondneusmasker niet verplicht. Het is natuurlijk wel fijn als je probeert te voorkomen anderen te besmetten. Afstand houden en thuiswerken blijven hiervoor goede methoden.
Vrijwilligers
Voor vrijwilligers geldt uiteraard hetzelfde als voor medewerkers. Als je klachten hebt en je bent dicht in de buurt van bewoners/deelnemers draag je ook een mondneusmasker. Als je werkt met mensen met een kwetsbare gezondheid en je hebt klachten overleg dan of je aanwezigheid wel verstandig is, of dat je beter even kunt overslaan. Heb je vragen of twijfel je? Bespreek dit dan met de begeleiding of Sabine de Kok (coördinator vrijwilligerswerk).
Bezoek
Wil je op bezoek, maar je hebt klachten? Overweeg dan het bezoek over te slaan, een mondneusmasker op te zetten of bijvoorbeeld afstand te houden, zeker rondom mensen met een kwetsbare gezondheid. Het toepassen van de algemene infectiepreventiemaatregelen helpt ook om besmettingen te voorkomen.
Klachten passend bij een luchtweginfectie
Klachten passend bij een luchtweginfectie zijn: hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus. Soms heb je ook koorts, spierpijn, hoofdpijn of last van moeheid. Als je een luchtweginfectie hebt, kun je mensen om je heen besmetten.
Zodra er iets wijzigt melden we het hier
Dat de maatregelen zijn vervallen is natuurlijk hartstikke positief. Eigenlijk is het weer een grote stap uit de coronacrisis. We hopen dat we geen maatregelen meer nodig hebben. Zeker weten doen we het natuurlijk nooit. Als er iets verandert, melden we dat op deze pagina.
Laatste update: 19 december 2023 9:30 uur.
Meer informatie
Zoals eerder gezegd volgen we het actuele beleid van het RIVM, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en de Rijksoverheid. Voor meer informatie kun je dus naar één van deze websites gaan. Wil je eenvoudige uitleg voor jezelf of een bewoner? Kijk dan eens op de website van Steffie.