Fijne combinatie
Alweer een jaar geleden is Madelon gestart als beleidsadviseur kwaliteit en innovatie. “Ik ben helaas niet begonnen in de meest ideale tijd. We zaten namelijk middenin de coronacrisis. Ik heb in het begin dan ook voornamelijk thuis gewerkt. Dat was soms lastig, want weinig mensen weten je dan te vinden. Gelukkig kon ik destijds wel langskomen in de woningen om verbinding te maken met de bewoners en medewerkers. Dat heeft zeker geholpen. Ik werk tegenwoordig nog steeds één dag in de week thuis, die combinatie vind ik heel fijn. Werken op kantoor is goed voor de dynamiek en thuis heb ik echt de rust om dieper over dingen na te denken en uit te werken.”
Van projecten coördineren tot audits uitvoeren
De werkdagen van Madelon zijn heel divers, net zoals haar functie. “Eigenlijk is geen één dag hetzelfde. Ik kan in mijn werk redelijk zelf bepalen waar de prioriteiten liggen voor de organisatie. Als beleidsadviseur zorg ik er, samen met mijn collega beleidsadviseur Bert Langenberg, simpel gezegd voor dat veel zaken rondom de zorg die hier geleverd wordt, goed zijn en dat alles zo goed mogelijk aansluit op de wensen en behoeftes van bewoners. Dit doe ik onder andere door het meedraaien of coördineren van diverse projecten, maar ook door het schrijven en implementeren van beleid en het houden van audits. Bij een audit controleer je de kwaliteit van zorg, op een bepaald thema. Je gaat dan verschillende woningen langs en je bevraagt de medewerkers. Wat vaak wordt gedacht is dat je hele dagen beleid aan het schrijven bent als beleidsadviseur, maar dat is eigenlijk hetgeen wat ik het minste doe”, zegt Madelon lachend.
“Dan heb ik wel even een ‘daar doe ik het toch voor’ momentje hoor.”
Innovatie inzetten voor nog betere zorg
Daarnaast valt het onderwerp innovatie ook onder het takenpakket van Madelon. “We kijken dan eigenlijk hoe we met technologische, maar ook sociale, innovaties en ontwikkelingen nog betere zorg kunnen leveren. De virtual reality bril is daar een mooi voorbeeld van, maar ook het spraakgestuurd rapporteren. Veel woningen ervaren namelijk druk rondom het rapporteren, het kost veel tijd en deze tijd stoppen ze liever in de zorg voor de bewoners. Daarom draaien we nu in een woning een pilot rondom spraakgestuurd rapporteren. Medewerkers kunnen dan letterlijk de rapportage inspreken en de computer schrijft het uit. We onderzoeken nu of deze innovatie S&L Zorg breed ingezet kan worden.”
Eén van de leukste projecten tot nu toe vindt Madelon de samenwerking met studenten van Avans Hogeschool waarbij ze de Moofie stok (een pratende stok die bewoners stimuleert om te bewegen, red.) testen onder bewoners. “Het is heel waardevol om samen te werken met scholen zodat studenten kennis kunnen maken met onze sector. Daarnaast kom ik door dit soort projecten ook zelf meer op de werkvloer waardoor je in contact komt met de bewoners. Ik ga dan ook graag de organisatie in!”
“Gisteren nog, toen gingen we de Moofie stok testen in het woonzorgcomplex in Wouw. Eén bewoner was zo onder de indruk van de Moofie en had een glimlach van oor tot oor. Van de begeleiding begreep ik dat het al een tijdje geleden was dat de bewoner zo had gestraald. Dan heb ik wel even een ‘daar doe ik het toch voor’ momentje hoor”, zegt Madelon trots.