Volg ons
Search
Close this search box.

Meer vrijheid dankzij GPS

Het klinkt gek, maar sommige bewoners bij S&L Zorg krijgen meer vrijheid omdat ze op afstand in de gaten worden gehouden. Een techniek die steeds vaker daarvoor gebruikt wordt heet GPS-tracking. Een bewoner krijgt dan een klein apparaatje mee in de vorm van een hanger of bijvoorbeeld horloge zodat de begeleiding kan zien waar de bewoner is. Als een bewoner verder weggaat dan vooraf is ingesteld krijgt de begeleider een alarm. Het voordeel: juist meer vrijheid om te gaan en staan waar je wilt.

Even een testrondje lopen

Om echt te snappen hoe dit werkt, gaan we op bezoek bij Megan en Brigitte. “Brigitte loopt graag een rondje, hier over het terrein van Lambertijnenhof, maar bijvoorbeeld ook een stukje erbuiten. Dat is natuurlijk prima, maar als ze verder weggaat wordt het lastig voor Brigitte”, zo begint Megan. Megan begeleidt Brigitte al een hele tijd en samen begonnen ze in 2019 met een GPS-tracker. Brigitte trekt ondertussen haar jas aan en gaat naar de kinderwagen. “Joke”, zegt Brigitte, zo heet de pop in de kinderwagen. “De kinderwagen en één van haar poppen gaan altijd mee”, legt Megan uit. Brigitte haalt zelf haar ‘kastje’ van de lader en legt deze bij het hoofdje van Joke. En dan begint onze wandeling.

Niet ontzettend nauwkeurig

Terwijl de donkere wolken zich samenpakken boven ons, lopen we rustig in de richting van de supermarkt. Met een stip op een kaart op de mobiele telefoon van de woning, kan Megan zien waar Brigitte is. “En dan lopen we nu verder dan dat eigenlijk mag en krijg ik een signaal”, zegt Megan. We wachten, lopen nog een stukje verder, wachten, maar er gebeurt niets. En dan iets later; yes een signaal. “Tsja, dat is dus iets waar je echt rekening mee moet houden. Het werkt wel, maar niet ontzettend nauwkeurig en soms is het signaal echt wel een minuut of zelfs twee helemaal weg”, vertelt Megan.

“Als ze buiten de zone loopt gaat hij af.”

Terwijl het weer omslaat en het begint te regenen, lopen we terug naar de woning. Binnen praten we nog even verder. “Voor Brigitte hebben we best wel een ruime zone ingesteld. Als ze buiten die zone loopt gaat hij af. We kunnen dan een verbinding maken en met Brigitte praten. Brigitte kan ook zelf op een knop drukken als ze onze hulp nodig heeft”, legt Megan uit.

Vergroten van de vrijheid

Zou het voor alle bewoners een mooi hulpmiddel zijn? “Nee, zeker niet”, vertelt Megan, “we hebben ook bewoners die gewoon een eigen mobiele telefoon hebben en ons opbellen als ze hulp nodig hebben. Andere bewoners hebben echt begeleiding nodig omdat ze bijvoorbeeld zonder te kijken zouden oversteken. Bij Brigitte is het fijn, het vergroot haar vrijheid om gewoon even een stukje te wandelen. Zeker in de zomer loopt ze daardoor ook vaker.”

En Brigitte? Brigitte is het gewoon gewend. Als ze naar buiten gaat neemt ze het kastje mee. Voor haar is wie er vandaag in de wagen ligt veel belangrijker.

Tekst gaat hieronder verder.

gps

Nicole Bal

Beleidsadviseur

Kansen voor een deel van de bewoners

Op meer plaatsen wordt GPS-tracking ingezet bij S&L Zorg, overigens niet altijd succesvol, maar wel leerzaam. Nicole Bal was als beleidsadviseur nauw betrokken bij een paar tests: “Ik denk dat de verwachtingen die we in het begin hadden verkeerd waren. Een tracker is een paar keer ingezet bij bewoners die eigenlijk maar in heel klein gebied ‘mochten’ zijn. De techniek is helpend, maar niet super nauwkeurig. Zo’n beperkt gebied werkt dan niet.”

Keuze voor de juiste techniek

Eerst even terug naar het begin. Hoe is S&L Zorg ooit begonnen met deze techniek? “We kregen vragen vanuit zorgcoördinatoren, die waren zelf al aan de slag gegaan. Ze zochten een goede oplossing en er werd zelfs al in overleg met verwanten geëxperimenteerd met trackers. We hebben toen meegedacht en gezocht naar iets wat betrouwbaar was en breder ingezet kon worden. We hebben gekozen voor trackers van dezelfde leverancier als ons nachtzorgsysteem”, vertelt Nicole.”

Voordelen

Wat zijn de voordelen van deze techniek? Nicole: “Je kunt bewoners wat meer vrijheid geven. Of zorgen dat bijvoorbeeld een bewoner die wat ouder wordt wat langer zijn of haar vrijheid kan behouden. De bewoner kan gewoon zelfstandig ergens naar toe, maar stel dat hij/zij toch ineens verdwaalt of hulp nodig heeft, dan kan met een druk op een knop hulp ingeroepen worden. De begeleiders zien direct op de kaart waar de bewoner ongeveer is. Het systeem kan het ook aangeven als iemand buiten een zone loopt.”

Nadelen

En wat zijn de nadelen: “Als je een zone instelt die te dicht bij de woning is, krijg je soms een melding terwijl de bewoner gewoon thuis is. Of als je een bewoner echt om de meter moet kunnen volgen dan moet je er niet aan beginnen. GPS is niet heel nauwkeurig. En het signaal kan zomaar even helemaal kwijt zijn”, vertelt Nicole.

Toevoeging

Voor wie zou GPS-tracking iets kunnen toevoegen? “Ik denk voor bewoners die nu echt zelfstandig en ommetje kunnen maken, maar bijvoorbeeld wat achteruit gaan en niet altijd meer weten hoe ze thuis moeten komen. Of bewoners die echt niet in zeven sloten tegelijk lopen, maar juist uit enthousiasme wel een heel eind van huis kunnen geraken”, zo sluit Nicole af.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud