Ga naar de inhoud
Volg ons
Search
Close this search box.

‘Mijn verhaal’: de tool naar meer persoonlijke zorg

‘Via Mijn verhaal kunnen verwanten zelf informatie over deelnemers of bewoners delen. Deze informatie kunnen de medewerkers dan lezen in ONS (het elektronisch cliëntdossier). Zo kan er meer persoonlijke zorg worden geleverd. ’Mijn verhaal’ is begin 2020 gelanceerd. ‘Mijn verhaal’ is een onderdeel van Carenzorgt. Carenzorgt is een webportaal waar verwanten informatie kunnen inzien over hun verwant. Wij spreken hierover met beleidsadviseur kwaliteit Nicole Bal en met Marion van Oers, de moeder van bewoner Corné.

Persoonlijke band

“Door persoonlijke wensen en voorkeuren vast te leggen in‘Mijn verhaal’ hopen we de zorg nog persoonlijker en beter te kunnen maken. Het helpt om de band tussen medewerkers en bewoner te versterken. Het geeft medewerkers informatie over een bewoner die ze anders misschien niet hadden. Zo kunnen medewerkers hier dan op inspelen. Bijvoorbeeld een vakantieherinnering ophalen of andere belangrijke gebeurtenis. De medewerker kan dan bijvoorbeeld vragen: ‘Weet je nog dat je op vakantie ging naar Engeland met de boot?’. Het dossier was eerst vooral eenrichtingsverkeer, verwanten konden alleen informatie lezen in het dossier. Een ander voordeel is dat iemand zijn of haar verhaal maar één keer hoeft op te schrijven en het daarna met meerdere zorgaanbieders kan delen. In de praktijk moeten bewoners en/of verwanten hun verhaal nu soms meerdere keren vertellen”, vertelt Nicole ons. Marion: “Ik heb bijvoorbeeld ingevuld dat Corné graag tomaatjes lust, dan is dat ook leuk als hij die regelmatig extra kan eten. Ook zijn muzieksmaak heb ik erin geschreven. Dat vind ik ook belangrijk, vooral omdat Corné het zelf niet kan vertellen. Vorig jaar vroeg zorgcoördinator Lotte Jacobs of ik mee wou doen aan een pilot. Ik was gelijk geïnteresseerd en wou graag meedoen, want als moeder wil je graag veel vertellen over je kind.”

Mijn verhaal is ontzettend leuk om in te vullen

“Ik wilde vooral graag dingen invullen over zijn jeugd. Dus hoe Corné was als kind en wat hij nu leuk vindt om te doen. Corné woont sinds vijf jaar op Sterrebos. Voor de begeleiders, zodat ze hem beter leren kennen, wil ik graag vertellen over vroeger. Over zijn peuter- en kleutertijd en hoe hij was op school. Ik vind het wel jammer dat je weinig ruimte hebt om daarover te vertellen”, geeft Marion aan. Ze wilde best meer vertellen, maar er is beperkte ruimte dus moest ze goed nadenken over wat ze wel en niet invulde. Daarnaast kan je maar een paar foto’s toevoegen, dat vindt ze jammer. Ze wil graag meer delen en hoopt dat dit in de toekomst mogelijk wordt. “Het is namelijk wel ontzettend leuk om ‘Mijn verhaal’ in te vullen. Ik kreeg ook gelijk een leuke reactie van de zorgcoördinator toen ze had gezien dat ik ‘Mijn verhaal’ had ingevuld”, zegt Marion. “Je moet de tijd nemen om het helemaal in te vullen, omdat je het zo goed mogelijk wil doen. Het is best makkelijk om in te vullen, ik vind het gebruiksvriendelijk. Het zou ook echt handig zijn als je ziet dat je verhaal gelezen wordt. Zoals op WhatsApp bijvoorbeeld”, geeft Marion aan. Door ‘Mijn verhaal’ is er minder e-mailverkeer en kan elke medewerker van de bewoner alle informatie lezen. “Het is ook handig als er een nieuwe medewerker of stagiair op de woning of dagbesteding komt werken. ‘Mijn verhaal’ geeft een aardig beeld wie de bewoner is en wat belangrijk is in de begeleiding”, vertelt Nicole ons.

“Het is ook zo belangrijk als ouders dat je een stuk van de geschiedenis kwijt kan.”

Gebeurtenissen invullen

“Naast dat ik informatie deel over zijn jeugd, kan ik ook belangrijke gebeurtenissen toevoegen zoals een bruiloft of een begrafenis. Voor Corné is dit niet van toepassing. Maar ik kan mij voorstellen voor andere bewoners wel. Ik heb bijvoorbeeld wel aangegeven dat Corné een keer met zijn vader een grote fietstocht heeft gemaakt, dat was heel leuk. Maar ook dat Corné er niet van houdt om in de zon te zitten, aangezien de meeste mensen dit wel leuk vinden. Dit zijn kleine dingen die voor Corné juist wel belangrijk zijn, waar de begeleider dan rekening mee kan houden. Het is ook zo belangrijk voor ouders dat je een stuk van de geschiedenis kwijt kan”, zegt Marion. “Het invullen van ‘Mijn verhaal’ is zeker aan te raden aan andere ouders. Het is een verhaal met extra handen en voeten voor in de zorg”, aldus Marion. Er zijn sinds begin dit jaar al 53 verhalen ingevuld in Carenzorgt en gedeeld in ONS.

Wilt u hulp bij het invullen van ‘Mijn verhaal’? Dat kan, er is een vrijwilliger die samen met u ‘Mijn verhaal’ kan invullen. U kunt haar mailen via: mijnverhaal@slzorg.nl

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende