“Goh, dat is al wat jaren hoor. Dat we als Bakkerij van den Bemd brood bakken voor S&L Zorg. Ik denk al vijftien jaar. De start was eigenlijk wel sneu. De bakker die het daarvoor deed, ging helaas failliet, dat gun je echt niemand. Maar ja, er moet wel brood zijn voor de bewoners. Op maandag kregen we een telefoontje en gingen we direct bakken”, zo begint Guust direct zijn verhaal. “Veel tijd besteden we aan het bakken van brood, maar we leveren nog meer hoor, zoals banketstaven met de feestdagen, traktaties en gebakjes bij recepties of bijeenkomsten.”
Dag en nacht bij Bakkerij van den Bemd
“Brood bakken is een prachtig, ambachtelijk vak. Maar, het is ook een kunst om het brood van de bakkerij bij alle bewoners op tafel te krijgen. Het deeg rijst bij ons ‘s nachts, waardoor we ‘pas’ om half zes starten. De ovens warmen ‘s nachts al op, waardoor wij gelijk kunnen beginnen met bakken. We weten van tevoren hoeveel broden elke woning wil. Met onze auto worden dan de broden bezorgd bij de woningen. Op veel plekken werken we met speciale kratten, waardoor we de woning niet in hoeven”, legt Pluis ons uit.
Terwijl Guust ons de bakkerij laat zien, legt hij uit hoe het brood gebakken wordt: “We hebben best wel wat apparatuur die het bakken iets makkelijker maakt, maar we doen ook nog heel veel met de hand. Zo heb ik een grote opslag met meel hierboven, die zorgt dat het meel eenvoudig in de deegmachine gestort wordt, maar daarna moeten we het deeg wel weer handmatig versjouwen om er broden van te maken. We zijn groot genoeg om flinke aantallen te maken, maar zo klein dat het gelukkig wel echt ambachtelijk blijft!”
Mag ik mee?
De ruimtes waardoor we lopen stralen dat ambacht ook uit. Mooi om te zien dat producten echt ‘achter’ gemaakt worden en gewoon direct in de winkel verkocht worden. Vanuit de winkel kijk je direct de bakkerij in. Om foto’s van al dat lekkers te kunnen maken, moeten we met regelmaat even wachten, omdat de vele klanten aan de balie natuurlijk geholpen moeten worden. “We zijn de vijfde generatie in dit familiebedrijf. Guust zijn vader begon met leveren aan de bewoners, hij bezorgde ook zelf. Dat was lachen hoor. Kwam hij terug bij zijn auto, zat er een bewoner in die mee wilde rijden. Hij had echt een gave om met bewoners om te gaan. Nu bezorgt vooral Patricia voor ons, zij is nu het gezicht geworden naar de bewoners toe”, vertelt Pluis.
We willen het hele proces natuurlijk zien. We rijden daarom snel naar de Triasdijk en treffen daar Patricia met haar auto vol brood. We zetten haar natuurlijk nog even op de foto. “Al tien jaar bezorg ik hier, dus ik ken wel veel bewoners. Ik bezorg in Bergen op Zoom en Roosendaal, alleen op zaterdag ben ik vrij en dan bezorgt Willem in Bergen op Zoom”, vertelt Patricia. Als we aanbellen doet Johnny open, hij is toevallig thuis en neemt maar wat graag het verse brood in ontvangst. Eet smakelijk!