Volg ons
Search
Close this search box.

We zijn best een beetje trots op ons team

Voor het magazine Echt zijn we altijd op zoek naar mooie verhalen. Daarom tipte orthopedagoog Marieke Lambregts ons over woning 171 c-d, want daar zou het erg gezellig moeten zijn. Reden genoeg om eens kennis te maken met het team en de bewoners. Na één belletje met teamleider Femke Raaijmakers was het geregeld. “Mijn team vindt het heel leuk als jullie een stuk in de Echt willen schrijven. Sinja, Jaimy en Chantal nemen jullie graag mee in de wereld van 171 c-d!”, aldus Femke. En zo geschiedde …

Toen stond alles op z’n kop

Eerst even voorstellen. Sinja van der Heijden werkt al twaalf jaar bij S&L Zorg en sinds anderhalf jaar in woning 171 c-d. Haar collega Chantal Roks draait al wat langer mee. “Ik hoor hier inmiddels bij het meubilair”, zegt ze lachend. “Ik werk hier al achttien jaar en voornamelijk ook met dezelfde bewoners. Ik ken ze inmiddels door en door.” Collega Jaimy de Rooij werkt pas sinds november op deze woning en heeft door het coronavirus een bijzondere start meegemaakt. Jaimy: “Ik wist net een beetje hoe het hier reilt en zeilt, toen kwam het coronavirus en werd alles anders.”

Van de Efteling tot een concert van André Rieu

Gelukkig gebeurde er in coronatijd ook veel positiefs in woning 171 c-d. Zo ontvingen zij aan het begin van de crisis de innovatieve Qwiek.up. Sinja: “De Qwiek.up is eigenlijk net een soort bioscoop. Via de muur- en plafondprojector kun je van elke ruimte een snoezelruimte maken.” Chantal: “We gebruiken de Qwiek.up vaak in de woonkamer, maar tegenwoordig ook veel in de badkamer. Dan zetten we de aquariummodule op en dan lijkt het net of je zelf in een groot aquarium zit, de bewoners vinden het fantastisch. In bad zonder de Qwiek.up is nu zelfs een beetje een teleurstelling.” Het mooie aan de Qwiek.up is dat elke bewoner er op zijn of haar manier plezier aan beleeft. Jaimy: “Bij de ene bewoner pak je vaker een meer belevingsgerichte module, terwijl je bij een andere bewoner een actievere module opzet, zoals bijvoorbeeld de Efteling, de dierentuin of een concert van André Rieu.”

“De reacties van familie stroomden binnen.”

Contact door aanraking CRDL

Begin juli is de woning nog een andere innovatie rijker, namelijk de CRDL (spreek uit: Cradle). De CRDL is een interactief zorginstrument dat een nieuwe vorm van contact mogelijk maakt door aanraking tussen mensen te vertalen in geluid. Jaimy: “De CRDL is echt een hele waardevolle toevoeging voor onze bewoners. De meeste bewoners communiceren namelijk niet via taal. De CRDL maakt het mogelijk om via aanraking te communiceren. Zodoende ontstaat er een hele mooie manier van contact maken.” Chantal: “Vera maakt bijvoorbeeld moeilijk contact, maar zodra je via de CRDL met haar contact probeert te maken, zie je dat ze zich direct openstelt. Dat is bijzonder om te zien.”

Jaimy laat samen met Vera zien hoe het werkt. We horen allerlei rustgevende geluiden die tot uiting komen zodra Jaimy Vera aanraakt. Je ziet Vera zichtbaar genieten.

Proost

Naast de Qwiek.up en de CRDL heeft de woning ook een ander nieuw (communicatie)middel ontdekt, namelijk Familienet. Sinja: “We zijn hiermee gestart aan het begin van de coronacrisis, toen verwanten niet meer op bezoek konden komen. Via Familienet houden we hen op de hoogte van alle activiteiten in de woning.” Chantal: “Het is eigenlijk een soort Facebook, elke bewoner heeft een eigen, afgeschermde, pagina. Zodra we een activiteit ondernemen met een bewoner, maken we een foto en plaatsen we deze op Familienet. In het begin waren de meeste verwanten nog niet gewend om met Familienet om te gaan, maar naarmate de tijd verstreek werden ze steeds actiever, dat is heel leuk om te zien.” Jaimy: “Zoals laatst bij de foto van Jos, die een lekker biertje aan het drinken was, de reacties van familie stroomden binnen, zoals ‘Lekker biertje Jos!’ en ‘Proost Jos!’.”

Alle veranderingen van het afgelopen halfjaar hebben het team positief beïnvloed. Sinja: “De Qwiek.up en CRDL hebben daar zeker aan bijgedragen. Het voelt goed om de bewoners via die weg iets moois te bieden.” Chantal: “Absoluut! En voor ons als team is het ook erg waardevol geweest. We hebben als team een onrustige periode achter de rug, voornamelijk door veel personeelswisselingen. De afgelopen periode heeft ons heel veel positiviteit en rust gebracht, we hebben het samen geflikt.” Sinja: “We zijn daarom best een beetje trots op ons team.”

Qwiek.up

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud