Volg ons
Search
Close this search box.

Respect!

Respect krijg je niet dat verdien je. Maar Respect is ook de naam van een theatergroep. Thierry is één van de acteurs en vanavond is de eerste repetitie van de nieuwe voorstelling: ‘Hans en Grietje en de zeven biggetjes’. Voordat we gaan kijken, gaan we eerst kennismaken met Thierry in zijn woning aan de St. Theresiastraat in Roosendaal.

Thierry doet al direct de deur open. En we krijgen een hand. “Thierry”. Vaak is er bij een interview een begeleider of familielid bij. “Thierry is een echte kletsmajoor, waar willen jullie zitten?”, Jitty, de begeleidster, zorgt voor koffie en blijft daarna op de achtergrond. Thierry plaagt haar nog wat en wij zoeken een plekje buiten want het zonnetje schijnt nog net een beetje.

“Thierry is een echte kletsmajoor.”

Druk programma

Thierry heeft een druk programma, hij was vandaag aan het werk bij Autobedrijf Bartelen. We mochten pas komen nadat hij gedoucht had. “Ettenseweg 54, heel smerig werk, banden sjouwen, containers leeg maken, papier recyclen, bietje moe”, legt Thierry ons uit. Maar Thierry werkt ook in de Kadosjop in Roosendaal, waar hij de mooiste kunstwerken maakt. In de woning is ook veel van zijn werk te zien. “Bowlen doe ik ook, Damstraat 52, 4701 GP”, en win je wel eens? “Nou we gaan voor de lol”, benadrukt Thierry terwijl hij me even verwijtend aankijkt.

Thierry is een enorme fan van Lego en vrachtwagens, tijdens het interview heeft hij een recycle vrachtwagen van Lego bij zich. Heb je zelf wel eens in een vrachtwagen gereden? “Ja, met de truckrun in Bergen op Zoom. Hij is niet meer in Roosendaal”, legt Thierry uit. Op zijn kamer laat hij nog veel meer Lego zien en natuurlijk een prachtige beker die hij kreeg met bowlen. Maar nu willen we wel meer weten over het theater. We spreken af met Thierry dat we vanavond terug komen. “Kadeplein 4”, helpt Thierry ons nog even.

theatergroep respect

Theatergroep

De theatergroep Respect! repeteert in ‘het oude PNEM-gebouw’. Nadat ik de ingang heb gevonden, volg ik de geluiden. Plots sta ik midden in een werkplaats. “We maken hier de decors. We zijn nu de oude achterwanden weer aan het reinigen, dan kunnen ze weer gebruikt worden voor de nieuwe voorstelling”, vertelt Wim, één van de vrijwilligers. “De repetitie? Ik loop wel even met je mee.” We dwalen verder door het gebouw. En ja hoor daar is iedereen. Zeker 20 à 30 mensen, acteurs en vrijwilligers zitten in een grote kring. In het midden wordt al geoefend. Bij de acteurs zie ik ook Veronique (red. zie ook het artikel op pagina 8 en 9 in deze Echt). Stilletjes, om het proces niet te verstoren, maken we kort kennis met regisseur Janneke: “Respect is een stichting, we repeteren elke woensdagavond en hebben ongeveer 20 vrijwilligers die zich inzetten voor decorbouw, het maken van kleding en de begeleiding van de deelnemers. Kijk maar even rond wij gaan gewoon verder.” Thierry zegt kort gedag, maar hij is vooral druk bezig met de repetitie. Er wordt een dans ingestudeerd. En het is de eerste keer. Alle acteurs mogen zich ook bemoeien met hoe de dans wordt gedaan. Even krijg ik ook een sneak preview van een biggetjeskostuum waarin Thierry straks gaat optreden.

Terwijl de repetitie druk doorgaat, sluip ik weer weg. Wat een prachtige theatergroep, met mooie vrijwilligers en acteurs! En wat doet Thierry het goed. Respect!

De voorstelling Hans en Grietje en de zeven biggetjes, waarvoor nu geoefend wordt, zal op 5 juli 2020 worden opgevoerd. Extra vrijwilligers en sponsoren voor theatergroep Respect! zijn altijd welkom. Meer informatie kun je hier vinden: www.theatergroeprespect.nl.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud