Volg ons
Search
Close this search box.

Met doelen vooruit

Nog maar 15 jaar oud was Rowan toen hij bij locatie Potgieterlaan voor het eerst kwam logeren. Twee jaar later kwam hij er voor vast wonen en sindsdien heeft hij een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Wij zijn hier natuurlijk nieuwsgierig naar en dus spreken we af met Rowan, zijn moeder Geraldine en cliëntbegeleider Karin om er meer over te weten te komen.

Het is heerlijk weer en dus nemen we buiten plaats in de tuin van de Potgieterlaan. Hier steekt Geraldine gelijk van wal: “We hebben destijds bewust gekozen om Rowan niet in een jongerenwoning te plaatsen. We hadden liever een mix van verschillende leeftijden, zodat hij niet teveel beïnvloed zou worden door leeftijdsgenoten. Een ander voordeel aan deze locatie is dat het zo dicht bij ons huis is. Al snel wisten we dat dit een ideale plek zou zijn voor Rowan.”

Van beneden naar boven

Na een aantal jaar beneden te hebben gewoond verhuisde Rowan naar de bovenverdieping. Dat klinkt misschien als gewoon een wisseling van kamer, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. “Boven wonen de meer zelfstandige bewoners. Beneden is er altijd personeel en dat is boven niet zo. Natuurlijk houden we een oogje in het zeil en lopen we zo nu en dan even op en neer, maar over het algemeen redden degenen die boven wonen zichzelf prima”, legt Karin uit. Rowan: “Ja, daarom wilde ik zo graag boven gaan wonen! Ik zie het echt als een doorstroom.”

Doelen stellen

Maar, om dat voor elkaar te krijgen, moest Rowan wel eerst bepaalde doelen behalen. “Doordat er een kamer leeg kwam te staan, kreeg Rowan de mogelijkheid om naar boven te verhuizen. Mijn man en ik twijfelden of hij daar wel klaar voor was, er is dan toch een stuk minder begeleiding. Deze begeleiding had hij vaak nog hard nodig, omdat Rowan erg onrustig kan zijn als er iets spannends staat te gebeuren. En als hij iets wil, dan kan hij net zolang doorgaan totdat hij het voor elkaar heeft en moet het ook direct gebeuren. De begeleiding is er dan om hem te temperen. Ik kon me niet voorstellen hoe het zou gaan als zij er veel minder waren”, vertelt Geraldine. “Om te kijken of Rowan klaar was om boven te gaan wonen, hebben we daarom samen met zijn ouders doelen gesteld waaraan hij moest werken. Hierdoor ging het meteen een stuk beter en lukte het Rowan steeds vaker om zichzelf in die onrust te beheersen en erover te praten. En ook als je hem aansprak als het een keer fout ging, wist hij daar goed mee om te gaan”, legt Karin uit.

Medicatieafbouw

De ontwikkeling van Rowan ging zo goed, dat de begeleiding in overleg met zijn ouders en de dokter zijn medicatie af durfden te gaan bouwen. Geraldine: “Rowan slikt medicatie om te helpen zichzelf te beheersen. Als hij dit niet doet, merk je dit gelijk. Hij wordt dan vaak onrustig en stelt heel veel vragen. Maar op een gegeven moment misten wij ons kind, de echte Rowan. Voor ons gevoel kwam dit door de hoeveelheid medicatie.” Toch was de afbouw van medicatie daarmee nog geen vanzelfsprekendheid. “Tijdens de wisseling van jaargetijden, de feestdagen, zijn verjaardag en vakanties merkte je bij Rowan pieken in gedrag. Daardoor was er eigenlijk nooit een geschikt moment om te starten met de afbouw. Op een gegeven moment hebben we de knoop doorgehakt en zijn we gewoon gestart. We zouden namelijk altijd weer terug kunnen als het slecht zou uitpakken. Na langzaam afbouwen zijn we van 25 mg naar 10 mg gegaan. Hoewel het wennen was voor iedereen, merken we echt positief verschil bij Rowan. Hij heeft echt een enorme ontwikkeling doorgemaakt”, aldus Karin.

Anneke Verheije

GZ-Psycholoog

GZ-Psycholoog Anneke Verheije is betrokken bij de ontwikkeling van Rowan. Anneke: “Rowan maakt ons goed duidelijk hoe hij zijn ervaringen ordent (methodiek ervaringsordening, red.), wat hij wenst en wat hij nodig heeft van ons. Wij stemmen ons plan hierop af. We zetten hierin met elkaar stappen die voor Rowan overzichtelijk zijn en een grote kans hebben op succes en groei. We weten met elkaar wat we hebben afgesproken en gaan proberen. Hierbij blijven we goed kijken naar hoe iets uitpakt bij Rowan en of bijstelling nodig is. Samen met Rowan maken we zijn route en hij legt de route af.”

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud