Volg ons
Search
Close this search box.

Juf, student of actrice? Veronique is het allemaal!

Het is woensdagmiddag 13.15 uur. Ik heb afgesproken met Veronique en haar zorgcoördinator Jolanda Hoogland. Veronique is er al een tijdje als Jolanda binnenkomt. “Ha Veronique! Ik was je aan het zoeken. Ik dacht, ik haal je even op voor het interview en dan gaan we samen.“ Veronique kijkt Jolanda verbaasd aan en zegt: “Nee joh, ik was hier al!” Na het interview weet ik; dat is Veronique ten voeten uit. Die dopt haar eigen boontjes wel. We lachen erom, drinken nog even een glaasje water en dan kunnen we van start!

Drukbezette dame

Ik ben voor dit artikel vooral nieuwsgierig hoe Veronique haar week eruit ziet, want zover ik weet, is het een drukbezette dame. Maar, eerst eens even voorstellen. Veronique is 20 jaar oud en woont sinds drie jaar op de Triasdijk. Ze vertelt: “Ik ben hier komen wonen op mijn verjaardag, op 11 september.” Al snel komen we Veronique haar weekprogramma te weten. Ze werkt bij de servicedesk van S&L Zorg, is juf bij basisschool ZieZo, volgt de opleiding tot ervaringsdeskundige, zit in de bewonersraad, speelt bij toneelgroep Respect en assisteert wel eens op woning 167 b-c. Veronique: “Als het disco is, breng ik de bewoners daar naartoe of ik help met nagellakken of we doen spelletjes.” Bij de servicedesk van S&L Zorg brengt Veronique onder andere de post rond, ruimt ze de vaatwasser in en uit, gaat ze langs bij woningen en maakt ze de kastjes schoon in de keukens. Daarnaast maakt ze sinds een halfjaar deel uit van de nieuw opgerichte bewonersraad. “Alles wat met S&L Zorg te maken heeft, wordt daar besproken. Als ze iets willen veranderen, willen ze weten of wij het er mee eens zijn”, vertelt Veronique.

Juf Veronique

Sinds een jaartje werkt Veronique ook als juf bij basisschool ZieZo. Een unieke samenwerking die per toeval tot stand is gekomen. Jolanda vertelt: “Tijdens de Week van Zorg en Welzijn vorig jaar zijn een aantal bewoners, onder andere Veronique, bij ZieZo langsgegaan.” Veronique: “Ik ging toen helpen bij de bovenbouw. Jolanda was ook mee en vertelde toen aan één van de juffen dat ik graag op een school zou willen werken.” Jolanda: “Ik ging mee om de hele groep te begeleiden, maar ik was eigenlijk ook wel benieuwd of we iets voor elkaar konden betekenen. We waren op dat moment echt op zoek naar de juiste dagbesteding voor Veronique. Het klikte die dag zo goed tussen Veronique en de kinderen dat ik dacht; deze kans moeten we pakken.” Sindsdien werkt Veronique bij ZieZo en dat bevalt haar goed. Veronique: “Ik werk nu niet meer bij de bovenbouw, maar bij de kleuters. Dat vind ik misschien nog wel leuker. Ik vind het leuk hoe kleuters spelen met hun fantasie. En als ze moe zijn, komen ze op schoot om even te kroelen.” Naast kroelen kan Veronique ook streng zijn als het moet. Jolanda: “En dan luisteren ze allemaal. Dat is echt een gave van haar. Zodra Veronique voor de klas staat en een paar keer met haar vingers knipt zijn de leerlingen gewoon stil. Dat lukt lang niet iedereen hoor!”

Ervaringsdeskundige in spé

Naast al het harde werken, volgt Veronique ook de opleiding tot ervaringsdeskundige. Ze volgt hiervoor scholing in Tilburg en moet dus al vroeg op pad om op tijd te zijn. Ze vertelt: “Elke donderdag gaat de wekker om 6.30 uur. Dan ga ik naar school. Op de opleiding leren we hoe je anderen het beste kan helpen door je eigen ervaring te gebruiken. Ik zit met leuke mensen op de opleiding en kan goed met ze lachen in de pauze.” Jolanda zegt lachend: “Nou, niet alleen in de pauze hoor! Ik mocht op de eerste lesdag mee en mocht daarbij ook als coach in de klas aanwezig zijn. Dat is echt fantastisch, zo’n unieke groep bij elkaar met ieder hun eigen verhaal.” Veronique hoopt 4 juli klaar te zijn met haar opleiding. Ze weet al goed wat ze met haar diploma op zak wil gaan doen en kan niet wachten om te beginnen. “Ik wil graag ervaringsdeskundige worden in gelijkheid. Daarbij wil ik graag mensen helpen die nu denken dat ze niets weten of kunnen omdat ze een beperking hebben.” Jolanda: “Veronique weet wat ze wil en regelt ook veel zelf. Ze gaat bijvoorbeeld ook alleen met de trein naar Tilburg toe. Wij zijn als begeleiders in dit geval alleen haar back-up, mocht het nodig zijn. Al komt dat nauwelijks voor.”

“Als de kleuters moe zijn, komen ze op schoot om even te kroelen.”

Met zo’n vol weekprogramma is het fijn als je qua vervoer niet gebonden bent aan anderen. Sinds een halfjaar heeft Veronique daarom een driewielfiets. De fiets geeft haar naast een hoop praktische redenen nog zoveel meer. Veronique: “Ik kan nu overal op mijn fiets naartoe. Ik ben er heel blij mee.” “Ze kan met haar fiets nu gaan en staan waar ze wil. Dat geeft zoveel vrijheid”, vult Jolanda aan.

Positiviteit

Tot slot wil Veronique van de gelegenheid gebruik maken om alvast aandacht te vragen voor haar rol als ervaringsdeskundige. “Mijn doel is om zoveel mogelijk bewoners te helpen die extra positiviteit kunnen gebruiken. Iedereen mag bij mij langskomen voor vragen of hulp.”

Zij daagt mij uit!

Jolanda is zorgcoördinator op de Triasdijk en heeft een bijzondere band met Veronique. Jolanda: “We lijken heel erg op elkaar, want we moeten beiden overal met ons neus bovenop zitten. Bepaalde dingen hoef ik bijvoorbeeld niet met haar te doen, maar vind ik gewoon leuk om met haar te doen. Veronique daagt mij echt uit. Bijvoorbeeld tot het zoeken van geschikte dagbesteding. Als zij zelf niet zo enthousiast was geweest, had ze misschien niet bij ZieZo gewerkt of deze opleiding gevolgd. Ik krijg daar echt energie van.” En dat nog steeds na al die jaren, want Jolanda werkt al vanaf 1989 bij S&L Zorg. Jolanda vertelt trots: “Volgende week, ben ik 30 jaar in dienst. Dat is wel heel speciaal hoor.”

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud