Volg ons
Search
Close this search box.

Dertig en een half jaar

“Jij bent toch René?”, zegt Pieter ineens tegen me als ik wat spullen ophaal bij de Drukkerij. “Ja, dat klopt en maandagochtend spreken we elkaar toch?”, beantwoord ik zijn vraag. “Nee, om 13:00 uur op het hoofdkantoor, dat heeft Ilse gezegd.” Ai, dat moet ik even opzoeken, maar inderdaad de afspraak was om 13:00 uur en niet in de ochtend. Met dit korte gesprek weet ik al dat Pieter zijn afspraken heel goed in de gaten houdt.

Maandagmiddag 13:00 uur is het zover. Pieter meldt zich samen met Ilse Laane (cliëntbegeleider) bij de receptie en ik haal ze op. “Hier heb ik nog gewoond. Daar net voorbij het midden.” We gaan even kijken bij de collega’s van de HR-administratie. En dat wat nu kantoor is, was dus ooit de oude slaapkamer van Pieter. Dat laat direct zien hoeveel er gebeurd is in de historie van S&L Zorg.

Dertig jaar geleden

“12 april 1989 dus dertig en een half jaar woon ik hier, eerst daarachter, bij de oranje brievenbus. Die huizen zijn gesloopt”. Hoewel dertig jaar een lange tijd is, weet Pieter veel van toen. “We hadden elk jaar een truckersdag, dat is niet meer dat is jammer. Een tijd heb ik op 159 gewoond. Die kamer dat was net een hondenhok heel klein. Zonder eigen badkamer.” Nu woont Pieter ruimer, een eigen slaapkamer en een eigen badkamer. “Ik heb heel veel spullen, TV, Radio, DVD-Speler, zo’n kastje van Ziggo, DVD’s, CD’s.”

Drukkerij

Pieter werkt op de Drukkerij. Wat doe je daar Pieter? “Niet drukken.” Is het duidelijke antwoord. “Vouwen, rapen, productiewerk en we hebben pas de folder voor Halloween rondgebracht”, legt Pieter uit. Nou dat klinkt alsof je wel van werken houdt? “Op mijn luie reet zitten daar heb je ook niks aan”, vertelt Pieter even heel duidelijk. Maar, als ik een beetje doorvraag. “Soms kunnen we ook lekker niksen en gewoon kletsen. Thuis hou ik ook van chillen, TV-kijken, muziek luisteren”, zegt Pieter.

“12 april 1989 dus dertig en een half jaar woon ik hier.”

Contactpersoon

Ilse kwam ongeveer een jaar geleden bij de woning van Pieter werken en werd zijn contactpersoon. “Niet dat ze verliefd is of zo”, zegt Pieter heel serieus. “Nee”, reageert Ilse lachend, “als er iets is, dan help ik Pieter. Ook als het minder gaat dan gaan we gewoon samen aan de slag.” “En theeleuten”, zegt Pieter. “Ja één keer per maand gaan we samen rustig een bakje thee drinken, gewoon kletsen of dingen regelen”, vult Ilse aan. “Of een dagje weg of zo”, zegt Pieter. Ilse gaat lachen: “Dat hebben we nog nooit gedaan Pieter, maar als je dat wilt dan kunnen we dat wel doen hoor.”

Pieter lijkt zijn kans schoon te zien als hij ziet dat ik alles opschrijf. Truckersdag, dagje weg met Ilse. “En Maike is een lieve meid”, zegt Pieter snel. Na een beetje doorvragen blijkt Maike best een lieve meid, maar ze had als grap ook Pieter uitgedaagd dat te zeggen voor het interview. Zo gaat het hele gesprek, dan weer serieus en daarna volgt er weer een lolletje. “Het is groen en het houdt van Chocolade. Kermit de Snicker”, geint Pieter. Gevoel voor humor kenmerkt Pieter, maar nog een ander talent ook. Het schrijven van gedichten. “Dat doe ik als mensen er om vragen”, zegt Pieter.

En natuurlijk vroegen wij Pieter om een speciaal gedicht te schrijven voor deze jubileumeditie. En Pieter zijn gevoel voor humor, zit er natuurlijk in. Je vindt het gedicht op de achterzijde van deze Echt ( editie december, red.).

drukkerij

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud