Volg ons
Search
Close this search box.

De Huisband

Vandaag is best wel een spannende dag. Ik heb ze al twee keer eerder zien optreden, maar vandaag mag ik ze ontmoeten… Ik mag naar De Huisband! Spannend, want je hoort wel eens verhalen dat muzikanten best eigenaardig kunnen zijn. We lopen naar het lokaal waar de band vaak repeteert en komen Sander tegen. “Het is even een beetje stoeien, we gaan ergens anders zitten vandaag. De kapper is er ook en sommige muzikanten mogen even bijgeknipt worden”, zegt Sander lachend. Zie je daar ga je al, muzikanten, kappers, het wordt steeds spannender. 

Muziek is beleven, ontdekken, leren en ontwikkelen

Sander Berkvens is cliëntbegeleider muziek, hij startte samen met Dies de Bil De Huisband. “Muziek, maar ook poppenkast, poppen, verbeelding, thema’s, sfeer en uitvoering kunnen ontzettend veel betekenen voor bewoners. Vaak zien mensen het gewoon als ‘leuk’, maar wij zien iets heel anders. Muziek geeft beleving, maar ook kansen voor het ontdekken van iets nieuws, voor leren en ontwikkelen. Met verschillende methoden wordt muziek maken voor iedereen mogelijk. Zo hebben we de toetsen van het keyboard genummerd en daarbij bladmuziek dat ook uit nummers bestaat. Dat werkt heel goed. De één lukt het om gitaar te spelen, de ander levert zijn of haar bijdrage met een trommel, sambabal of tamboerijn. Muziek maken doe je samen en iedereen is welkom om mee te doen!” 

We lopen naar woning 206-208 van Lambertijnenhof. “De meeste van onze muzikanten wonen daar”, legt Sander uit. Terwijl we met de kar met instrumenten naar de woning lopen, komen we Obie al tegen. Ze zit rustig in de zon akkoorden te oefenen. “Ik ken er al vier”, zegt ze en ze laat ze direct ook horen. Nadat er een tof plekje is gevonden in de voortuin komen overal instrumenten vandaan. Tamboerijnen, eitjes (shakers), sambaballen, gitaren en een blokfluit. Voordat we het doorhebben, heeft iedereen een plekje gevonden en start het eerste nummer: Olélé Moliba Makasi. 

Optredens

De band startte zo’n 10 maanden geleden. “We begonnen eerst zelf, later konden we via De leukste …plek ook extra instrumenten aanschaffen. En nu hebben we zelfs al drie optredens gegeven! Dus we kunnen al t-shirts laten drukken hè jongens?”, zegt Sander. Voordat we het doorhebben start de band al met het volgende nummer: Tantes Blues. “Vier keer en dan je middelvinger omhoog en weer vier keer”, zegt Sander tegen Obie. En ja hoor, het klinkt prachtig. Precies na vier keer aanslaan van het akkoord tilt ze haar vinger op om een ander akkoord te pakken. Ondertussen speelt Jolanda de melodie prachtig door op haar blokfluit. “Maurice is er vandaag niet bij, maar hij speelt keyboard”, vertelt Sander. 

“Zullen we in de maneschijn doen?”, zegt Sander. “We zitten wel in de zon, maar goed”. En daar gaat de band weer. Ondertussen fietsen en lopen er mensen voorbij. De meesten genieten zichtbaar, sommige mensen stoppen en er worden zelfs een paar woorden meegezongen. Terwijl de band: The Lion Sleeps Tonight inzet, verlaten wij neuriënd de band. Weeheeheehee dee heeheeheehee weeoh aweem away….

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud