Volg ons
Search
Close this search box.

De dag van Sjoukje

“Mijn dag ziet er net zo uit als die van mijn collega’s. Samen met hen begeleid ik de cliënten bij de dagelijkse zorg, het van en naar dagbesteding brengen en het eten. Ik draai volledig mee als cliëntbegeleider. Als er tijd is, iets wat bijna nooit gebeurt, mag ik tijdens het werk aan schooltaken werken.”

Sjoukje Verdult

Leerling cliëntbegeleider

“Ik volg de combi-opleiding MZIG (Maatschappelijke Zorg, Verzorgende IG) aan het Kellebeek College. Deze duurt drie jaar, maar ik ga hem verkort afronden in 2,5 jaar. In het eerste jaar werk je volgens een 24-uurs contract bij een zorgorganisatie. In het tweede en derde jaar werk je 27 uur mee. Ik werk tijdens heel mijn opleiding bij S&L Zorg. Ieder jaar heb je per week een paar variabele uren, deze mag je ook opsparen. Je kunt ze inzetten om wat meer tijd te hebben voor je medicatieopdracht bijvoorbeeld. Maar je kunt er ook voor kiezen met deze uren een activiteit van cliënten te begeleiden, ook als extra leermoment.”

Praktijk aan theorie koppelen

“Mijn opleiding (BBL) bestaat uit veel thuis studeren. Ik werk een aantal dagen, en ga één dag in de week naar school. De rest is veel theorie, opdrachten en verslagen schrijven als ik thuis ben. Door die combinatie van school, werken thuis studeren kan ik heel goed de praktijk aan de theorie van school koppelen, en andersom.”

“Vorig jaar hebben we de verdeling van de leerlingplaatsen op de woningen gemaakt in een gezamenlijke bijeenkomst. Ik had geen voorkeur, nu kan ik namelijk alles nog zien en leren. Zo kwam ik hier op deze groep met ouder wordende cliënten terecht. Ik moest wel even wennen in het begin. Het is een leuke, maar ook pittige groep. Zo zijn er een paar cliënten die het nieuwe medewerkers altijd flink lastig maken. Ze kijken je in het begin dan niet aan, of roepen als je naar huis gaat: “Ik ben blij dat je weg bent.” De band heeft dus even moeten groeien. Maar nu kunnen ze niet meer zonder me, haha. Ik hoor nu echt bij het team. Ik ben een collega met net zoveel zeggenschap. Zo voelt het echt, en dat is heel fijn.”

“Ik moest wel even wennen in het begin.”

“Het leukste vind ik de ontwikkeling die ik zie bij de cliënten. Zo was er in het begin van mijn studie een meisje met het Syndroom van Down dat naar mij toe erg gesloten was, en niets durfde te zeggen. Als ik haar nu tegenkom, zwaait ze naar me en lacht ze. Zo’n band opbouwen, dat vind ik mooi. Cliënten geven zich echt aan je over. Ze vertrouwen op jou en dat vertrouwen winnen is een mooie uitdaging, steeds maar weer.”

Hoe dan?

“Ik zeg het eerlijk, toen ik hier op de woning startte, dacht ik echt hoe ga ik dit volhouden. De complexiteit van de cliëntgroep, twee verschillende groepen met andere begeleidingswijzen, dat gaat me niet lukken. En moet je me nu zien, ik heb het hier zo fijn. Het werk is leuk, ik krijg er veel energie van en veel voor terug. Na het behalen van mijn diploma blijf ik zeker in de gehandicaptenzorg werken. Ook al kan ik met mijn diploma ook in de kraamzorg, de ouderenzorg of GGZ-zorg terecht. Maar, natuurlijk hoop ik met mijn diploma hier bij S&L Zorg aan de slag te kunnen!”

Ook interesse om te komen werken bij S&L Zorg?

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging, stageplaats, vrijwilligerswerk of ben je gewoon nieuwsgierig en wil je graag bij ons komen werken? Dan leren we jou graag kennen!

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud