Volg ons
Search
Close this search box.

De dag van Sabine de Kok

De speciale vrijwilligers Echt van september 2021 staat bol van de mooie verhalen van onze fantastische vrijwilligers. Toch wilden we in diezelfde editie ook aandacht besteden aan één van onze medewerkers, namelijk coördinator vrijwilligerswerk Sabine de Kok. Sabine werkt al 26 jaar bij S&L Zorg en sinds negen jaar is ze de drijvende kracht achter de ruim 250 vrijwilligers die S&L Zorg rijk is.

Sabine de Kok

Coördinator vrijwilligerswerk

Niet één dag hetzelfde

Zoals bij veel collega’s het geval is, is ook bij Sabine geen één dag hetzelfde. Sabine: “Ik laat me voornamelijk sturen door mijn agenda. Gedurende de week heb ik veel afspraken, zoals kennismakingsgesprekken met nieuwe vrijwilligers of gesprekken met externe partijen. Daaromheen bepaal ik hoe mijn dag eruit ziet en op welke locatie ik werk. Zodoende ben ik erg flexibel en dat werkt heel prettig.” Naast de vele afspraken is Sabine ook vaak achter haar computer en aan de telefoon te vinden. Door het coronavirus heb ik momenteel ook digitale afspraken. Toch gaat mijn voorkeur daar niet naar uit hoor. In het echt kun je iemand net even wat beter leren kennen.”

Een stijging in aanmeldingen

Dat Sabine veel afspraken heeft is natuurlijk een goed teken. “Het gaat momenteel erg goed met de aanmeldingen van nieuwe vrijwilligers. Het coronavirus heeft daar zeker een rol in gespeeld. Sommige mensen kwamen bijvoorbeeld tijdelijk zonder werk te zitten. Zij wilden graag iets nuttigs doen en kwamen zodoende bij ons terecht. Daar waren we natuurlijk erg blij mee!” Maar ook nu het coronavirus al even onder ons is ziet Sabine een stijging in aanmeldingen. “De laatste maanden hebben we veel aan promotie gedaan, mede omdat dit jaar het nationaal jaar van de vrijwillige inzet is. Zo heeft er een mooi artikel in de Bode gestaan over onze vrijwilliger Albert. Daar kregen we ontzettend veel leuke reacties op.” Naast de extra promotie had Sabine dit feestjaar ook nog groots willen vieren met alle vrijwilligers. “Helaas gooide het coronavirus roet in het eten, maar we hopen dit in 2022 alsnog te kunnen doen”, aldus Sabine.

“Dan is het voor mij gewoon geslaagd.”

Een goede match

Iedereen die interesse heeft in vrijwilligerswerk bij S&L Zorg maakt eerst kennis met Sabine. “Vanuit dit gesprek gaan we gezamenlijk kijken waar de interesses liggen. Ik vind het erg belangrijk dat de vrijwilliger iets doet waar zijn of haar hart ligt. Ik vraag dus vaak als eerst: ‘Waar word jij nou echt blij van?’. Meestal heb ik aan het antwoord op deze vraag al genoeg. Als een vrijwilliger bijvoorbeeld gek is van koken, dan ga ik op zoek naar een groep waar ze nog een kookvrijwilliger zoeken. Zo proberen we altijd te zorgen voor een goede match. Dat is voor mij echt het allerbelangrijkst. Ik wil dat vrijwilligers iets doen waar niet alleen de bewoners, maar óók zijzelf heel blij van worden. Als ik vervolgens zie of hoor dat dit gelukt is denk ik ‘Wauw!’, dan is het voor mij gewoon geslaagd.”

Een verrijking

“Zo sprak ik laatst een vrijwilliger die nu ongeveer anderhalf jaar bij ons werkt. Hij is toen gematcht aan een bewoner waarmee hij regelmatig gaat fietsen. In die korte tijd is er een hechte vriendschap ontstaan. Het gehele gesprek sprak hij ook over ‘mijn vriend’. Toen hij dit zo tegen mij vertelde, schoot ik gewoon vol. Ik vind het zo mooi om te horen dat onze bewoners een verrijking kunnen zijn voor andermans leven. Vaak alleen maar door er te zijn en doordat onze bewoners laten zien dat zij het leven nemen zoals het is. Dat is echt iedereen van harte aan te raden.”

Sabine vervolgt: “Ook als je al een druk leven hebt. Natuurlijk is het niet vrijblijvend, maar je mag wel zelf bepalen hoe vaak je komt. Het is wat dat betreft echt maatwerk. Er zijn bijvoorbeeld vrijwilligers die eens per drie weken langskomen, bijvoorbeeld om een frisse neus te halen of om een kopje thee te drinken met een bewoner. Het hoeft echt niet groot te zijn, ook van de kleine dingen in het leven worden onze bewoners al heel blij.”

Ook interesse om te komen werken bij S&L Zorg?

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging, stageplaats, vrijwilligerswerk of ben je gewoon nieuwsgierig en wil je graag bij ons komen werken? Dan leren we jou graag kennen!

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud