Volg ons
Search
Close this search box.

De dag van Marsha

"Iedere cliënt is anders en reageert anders, dat is wat de praktijk me geleerd heeft en wat ik nu dagelijks toepas in mijn werk. Weten hoe het er in de praktijk aan toegaat, helpt me als orthopedagoog. Ons vak is namelijk echt maatwerk. We hebben kennis van verschillende stoornissen en gedragskenmerken, maar het is de kunst om samen met de cliëntbegeleiders die theorie om te zetten naar de praktijk.”

Marsha van de Vijfeijken

Orthopedagoog

“Al sinds 2009 werk ik bij S&L Zorg. Ik begon als stagiaire bij de Kadosjop vanuit mijn studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). In mijn studietijd heb ik als bijbaantje flexwerk gedaan binnen verschillende woningen van S&L Zorg. Tijdens mijn stage bij de Kadosjop ontstond mijn affiniteit voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij mijn tweede stage in de jeugdzorg kreeg ik veel te maken met gedragsdeskundigen. Dat triggerde mij om verder te studeren voor orthopedagoog. Nadat ik afstudeerde, kon ik al snel aan de slag als orthopedagoog bij S&L Zorg, waar ik al veel bewoners kende.”

Iedere dag is anders

“Mijn dagen zijn vaak van half negen tot vijf. Als orthopedagoog is je dag erg wisselend. Soms geef ik scholing aan medewerkers, over bijvoorbeeld moeilijk verstaanbaar gedrag en hoe daarmee om te gaan. Dit vind ik erg leuk om te doen, omdat ik me mag verdiepen in een onderwerp en dit vervolgens deel met de deelnemers van de scholing. Hier leer ik zelf iedere keer ook weer erg veel van.” “Andere dagen heb ik weer meer overleggen, bijvoorbeeld met de zorgcoördinatoren en teamleiders. Samen met hen denk ik mee over het gedrag van de bewoners. Een begeleider komt dan bijvoorbeeld naar mij toe en vertelt over bepaald gedrag van een bewoner dat veranderd is. Dan probeer ik als orthopedagoog mee te denken over de reden achter het gedrag. Soms kan dat beginnende dementie zijn, of is er iets gebeurd in de omgeving van de bewoner, bijvoorbeeld een overlijden.

Ik bespreek dit dan tijdens zo’n overleg met de zorgcoördinatoren, teamleiders en het team van de woning. We overleggen dan samen hoe we hiermee het beste om kunnen gaan. Het is soms zoeken naar wat werkt, omdat dit voor iedere bewoner maatwerk is. Vaak moeten we de aanpassing in de omgeving van de bewoner zoeken, zoals bij de begeleidingswijze, het dagprogramma of de groepssamenstelling. We blijven altijd proberen tot we een oplossing vinden. Als orthopedagoog ben je dus soms meer bezig met de omgeving van de bewoner dan met de bewoner zelf.”

“Als orthopedagoog ben je dus soms meer bezig met de omgeving van de bewoner, dan met de bewoner zelf.”

Kunnen en aankunnen

“Vaak is er een groot verschil tussen wat iemand kan en wat iemand emotioneel aankan. Dat is het verschil tussen cognitief en emotioneel gedrag. Ik kan dat uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel een bewoner weet wat een banaan is, hij kan zelfstandig lopen, kan iets in een weegschaal leggen, weet de supermarkt te vinden en weet hoe hij moet betalen. Theoretisch gezien kun je dan verwachten dat hij naar de supermarkt kan gaan om zelfstandig bananen te kopen. Maar, dit wil niet zeggen dat hij het ook aankan. Dit komt bijvoorbeeld door onverwachte extra prikkels, zoals bananen die opeens ergens anders liggen of een wegomleiding, waardoor de bewoner moet afwijken van zijn vaste route. Dat kan het kopen van bananen voor de bewoner opeens heel lastig maken. Als dat zo is, kan hij het wellicht wel met de juiste begeleiding. Iemand die meegaat en hem kan coachen en aanmoedigen. Soms is zelfs alleen de aanwezigheid van die vertrouwde persoon al voldoende. Dat geeft een veilig en goed gevoel.”

“Stap voor stap kan deze bewoner dan emotioneel verder groeien om uiteindelijk zelfstandig die boodschap wel te kunnen doen. Iets wat je dus eigenlijk al kunt, kun je dan ook aan door de juiste begeleiding. Wanneer een bewoner groeit in zijn ontwikkeling, omdat we het kunnen en aankunnen op elkaar laten aansluiten, is mijn dag echt goed!”

Ook interesse om te komen werken bij S&L Zorg?

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging, stageplaats, vrijwilligerswerk of ben je gewoon nieuwsgierig en wil je graag bij ons komen werken? Dan leren we jou graag kennen!

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud