Volg ons
Search
Close this search box.

Uitdagingen zijn leuk

Een luisterend oor zijn en naar oplossingen zoeken, dat is wat Esmeralda fijn vindt om te doen. Sinds ruim twee jaar vervult zij de functie van cliëntvertrouwenspersoon binnen S&L Zorg. Dit doet zij samen met haar coach José Christianen. Ze begint enthousiast te vertellen: “Ik ben Esmeralda en woon in een zelfstandige groep bij S&L Zorg. Toen ik begon als vertrouwenspersoon heb ik samen met logopedist Ilse een pictokaart gemaakt, zodat cliënten begrijpen wat ik doe. Er staan plaatjes op zoals ‘ben je bang’, ‘ben je boos’, ‘praat hierover’ en dat soort dingen.”

Vertrouwelijk

Esmeralda: “Het is belangrijk dat je eerst met je naasten over je probleem probeert te praten. Kom je er niet uit, dan ga je naar de teamleider of begeleiders van je woning. En als je dan nog niet begrepen wordt, dan kom je naar mij.” “Ik hoor altijd pas tijdens het gesprek wat het onderwerp is. De vragen die ik krijg zijn verschillend, soms best zwaar. Zo heb ik al eens iemand gesproken die levensmoe was, maar ook iemand die bezorgd was om zijn moeder en iemand die het lastig vond dat hij niet meer kon slapen bij zijn eigen ouders. Als het probleem groot is, zoals bijvoorbeeld levensmoe, dan bel ik wel een orthopedagoog. Maar soms blijkt een schouderklopje van mij al meer te doen dan verwacht”, gaat Esmeralda verder.

Esmeralda: “Ik ga altijd heel vertrouwelijk met iemand zijn probleem om. Ik vraag altijd of wat we hebben besproken onder ons moet blijven, of dat het gedeeld mag worden met de begeleiding. Vaak wil iemand toch wel dat ik het ook aan de mensen op de woning vertel en dan ben ik de schakel hierin geweest. Meestal willen ze dan wel dat ik het nog blijf volgen of ze willen een succesvolle ervaring na een vertrouwensgesprek met mij delen.

Maatjes

Tijdens de gesprekken zit José er altijd bij, al is Esmeralda echt de gespreksleider. Hun samenwerking is praktisch, maar ook gewoon erg fijn. “Ik zoek naar de oplossing en ik ben het aanspreekpunt, maar het is fijn om met José te sparren. We kunnen het goed met elkaar vinden. We zijn goede collega’s, en ook goede maatjes. Daarnaast is José ook mijn zicht. Ik ben volledig blind en zie dus bijvoorbeeld niet welke cliënten er in een ruimte zijn, en welke emoties zij tonen in hun gezicht, en zij ziet dit wel”, vertelt Esmeralda. José: “Een professional maakt het snel complexer, komt sneller met ingewikkelder taalgebruik en oplossingen. Esmeralda komt echt tot de kern, begrijpt de cliënt net wat beter. En vaak blijkt dat ze op meerdere vlakken deskundiger is dan ze zelf denkt.”

Uitdaging

“Naast dit werk voor S&L Zorg werk ik doordeweeks op de sociale werkplaats van WVS. Daar doe ik montagewerk van lamellen en luxaflex. De afwisseling is fijn. In mijn rol als cliëntvertrouwenspersoon heb ik ook contact met Marjolijne, de bestuurder. Dat vind ik ook bijzonder. We hebben mooie, gezellige gesprekken en ik doe verslag van mijn werk hier. Deze rol is weer eens wat anders. Ik vind uitdagingen juist leuk en dat is dit zeker”, sluit Esmeralda af.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud