Volg ons
Search
Close this search box.

Broers

Peter is de oudste van zes kinderen. Drie zussen en twee broers. Ze groeiden op samen met hun ouders op een boerderij. Vandaag is zijn oudste broer Hans op bezoek, waarmee hij maar elf maanden scheelt. Hans vertelt: “Bij de geboorte van Peter was er al wel duidelijk dat er iets aan de hand was, waarschijnlijk zuurstofgebrek.”

“Mijn ouders hebben hem zo normaal mogelijk op willen voeden. Hij ging naar de kleuterschool in Etten-Leur bij zuster Bergmans. Voor mijn moeder was vooral die kleuterschoolperiode erg ingrijpend. Hij kwam tussen de middag thuis eten en zij bracht en haalde hem, in totaal acht keer enkele reis op een dag. Uiteindelijk kwam Peter op de Mytylschool en dagopvang De Hondsberg terecht. Dat is alweer 55 jaar geleden. In december 2011 is Peter bij S&L Zorg komen wonen. Eerst aan de St. Theresiastraat en daarna hier op de Onyxdijk.”

Rolschaatsen

Sinds 1995 is Hans de curator van Peter. Zijn ouders hebben dit aan hem overgedragen enkele jaren voor hun overlijden. “Je ziet dat hij nu moeilijk loopt met zijn rollator en niet erg beweeglijk is. Nou dat was vroeger wel anders. Hij heeft alles gedaan, van de springstok tot paardrijden en van rolschaatsen tot rennen. Ik weet nog dat hij op zijn step achter mijn vader het graanveld in ging. Hij had er standaard twee, want soms liet hij uit het niets zijn step vallen. Die waren we dan natuurlijk kwijt in het hoge veld en kwam na de oogst pas weer tevoorschijn”, vertelt Hans, terwijl hij met een glimlach aan die tijd terugdenkt.

“Hij heeft alles gedaan, van de springstok tot rolschaatsen.”

Peter heeft eerst een lange tijd ergens anders gewoond. Hans vertelt dat de oude woonlocatie ver weg was en bezoek op afspraak ging. “Dat was natuurlijk ook de tijd, maar het fijne hier is dat we altijd binnen kunnen lopen. En daarnaast scheelt het dat het een stuk dichterbij is. Daarom hebben we hier ook voor gekozen. Waar ik eerst eens per maand langskwam, kan ik dat nu iedere week doen. Dat geldt ook voor mijn oudste zus. Zij heeft het zorgstuk op zich genomen, is ook vrijwilligster. Ze zorgt bijvoorbeeld ook voor zijn kleding, daar is zij veel beter in dan ik.”

Kopje koffie

Hans vertelt dat het bewegen bij Peter steeds meer met tegenzin gaat: “We moeten hem echt stimuleren. Zo moet hij hier op de woning zelf met zijn rollator naar de keuken voor koffie. Op zondag ga ik vaak met hem naar het Ontmoetingscentrum om koffie te drinken. Hij heeft een eigen picto-boek en daarin laat ik hem ook aanwijzen dat hij koffie wil. We moeten hem vooral niet te veel ontzien.”

De broers komen uit een groot gezin. De kinderen volgen elkaar snel op in leeftijd, met steeds amper een jaar ertussen. Tien jaar later kwam hun jongste zusje nog. Hans lacht: “Mijn ouders hebben daartussen toch maar even rust genomen. Peter is de oudste en had dus ook als eerste een baantje, zoals we zijn dagbesteding noemden. Hij ging naar zijn werk. Alle broers en zussen hebben verder geleerd en leuke banen, maar Peter was toch echt de eerste. Hij hecht verder veel waarde aan mooie kleren, vindt het fijn als zijn haar netjes zit. Hij heeft de genen van vaders kant. Roken en drinken heeft hij ook nooit gedaan. En hij is netjes, maakt alles meteen schoon met een doek als hij morst.”

“Peter is de oudste en had dus ook als eerste een baantje”

Foto’s

Op de kamer van Peter hangen veel foto’s van vroeger en van zijn familie. Ieder jaar gaat hij mee op familieweekend. Een foto van Peter samen met zijn neefjes en nichtjes pronkt aan zijn muur. Wat hij vooral mooi vindt zijn de historische foto’s. Hans: “De boerderij van onze ouders zie je bijvoorbeeld hangen. Hij haalt veel herkenning uit die foto’s. Het is fijn dat hij zijn mensen herkent. Mensen om hem heen vindt hij sowieso prettig. Hij gedijt goed bij reuring, zo zie je ook hier in de volle woonkamer. Hij heeft met iedereen die binnenkomt wel even contact. Hij ligt makkelijk in de groep, is hier echt thuis.”

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud