Volg ons
Search
Close this search box.

Nieuw lid Raad van Toezicht S&L Zorg

Per 1 juli is Wilma Bijsterbosch toegetreden tot de Raad van Toezicht van S&L Zorg als toezichthouder Zorg en Ethiek. Met haar ruim 40 jaar ervaring in de gezondheidszorg, met specifieke interesse in thema’s als ethiek en zingeving, is deze portefeuille haar op het lijf geschreven. Wilma: “Toen ik de vacature voorbij zag komen dacht ik ‘Zo, die is voor mij!’. Ik had de combinatie van de thema’s Zorg en Ethiek nog nooit zo specifiek gezien bij een organisatie. En dat zegt, in mijn ogen, echt iets over hoe bereid je bent als organisatie om te investeren in deze thema’s.” De hoogste tijd om meer te weten te komen over Wilma. We spreken haar na haar eerste officiële vergadering als lid van de Raad van Toezicht.

Brede ervaring in de zorg

Wilma is ruim 40 jaar geleden gestart als verpleegkundige en momenteel is ze programmamanager ziekenhuisverplaatste zorg in het UMC Utrecht. Wilma: “Ik heb in heel veel diverse zorgvelden gewerkt en zodoende een brede ervaring opgedaan. Toen ik in 2013 startte met de studie Zorgethiek en Beleid kwam al deze ervaring samen. Het is geen studie die je gaat doen om je carrière een boost te geven. Je doet het echt voor jezelf, om ervaringen en kennis bij elkaar te brengen. Tegelijkertijd maakt het ook dat je anders naar de zorgpraktijk gaat kijken. Het doet iets met je manier van denken. Het is uiteindelijk een ontwikkeling voor jezelf.” Tijdens haar studie is Wilma ook docent Zingeving en Ethiek geworden aan Avans+. “Op deze opleiding komen alle verschillende verpleegkundige specialistische functies uit de zorg samen. Als docent is het erg leuk om vanuit die verschillende invalshoeken gesprekken te voeren, morele dilemma’s te bespreken. Daarin merk je heel duidelijk dat ethiek voor iedereen van belang is. Daarnaast haal ik er zelf ook veel kennis en inspiratie uit”, aldus Wilma.

Streepje voor

Naast haar huidige werkzaamheden is Wilma sinds kort toegetreden tot de Raad van Toezicht van S&L Zorg. Toen ze de vacature zag, twijfelde ze geen seconde. Wilma: “De twee aandachtsgebieden Zorg en Ethiek triggerden mij enorm. Een organisatie heeft bij mij direct een streepje voor als ik zie dat op deze thema’s wordt geïnvesteerd. Ik was daarom ook direct enthousiast en dat heb ik blijkbaar ook uitgestraald.” De eerste indruk van S&L Zorg is goed. Wilma: “De organisatie komt heel positief op mij over. Tevens ervaar ik S&L Zorg als een prettige en gastvrije organisatie. Ik loop hier nu al makkelijk binnen en word door iedereen direct welkom geheten, dat is erg fijn.”

Zorgethisch werken en voelen

De aandachtsgebieden Zorg en Ethiek zijn nieuw binnen de Raad van Toezicht. Wilma legt uit: “De hele strategie van S&L Zorg is gericht op het zoeken naar het goede om te doen. We zijn hier voor de bewoners en we moeten recht doen aan hun belangrijke positie en hun rechten, wensen en belangen. Maar, de bewoners wonen hier niet voor niets. Dit betekent dat je steeds zorgvuldige afwegingen moet maken, rekening houdend met ieders kwetsbaarheid. Dat is waar ethiek zich vooral op richt.” Het uiteindelijke doel van Wilma is het verder stimuleren van het zorgethisch werken en voelen in de organisatie, zodat het vanzelfsprekend wordt om bijvoorbeeld zorgethische vragen op tafel te durven leggen. Wilma: “Mijn doel is behaald als iemand zich over een aantal jaar afvraagt waarom we deze portefeuille eigenlijk hebben, omdat het zo vanzelfsprekend is geworden. Gelukkig is S&L Zorg al heel ver op dit gebied. Een aantal dingen staan nog in de kinderschoenen, maar als ik er vanaf de buitenkant naar kijk, zie ik dat S&L Zorg op deze thema’s al goed op weg is.

Lees hier meer over de Raad van Toezicht van S&L Zorg.

Het laatste nieuws

Ga naar de inhoud