Volg ons
Search
Close this search box.
schakelspeelgoed

Aan de slag met schakelspeelgoed

Al enige tijd zijn we bij S&L Zorg bezig met het implementeren van schakelspeelgoed. Voor deze innovatie zijn we in december 2020 gestart met een pilot bij onze locatie in Wouw. Schakelspeelgoed zijn grote knoppen die makkelijk te bedienen zijn, in verschillende maten en vormen. Laat je niet misleiden door het woord ‘speelgoed’, want hoewel het ooit ontwikkeld is om speelgoed aan te sturen, kun je het schakelspeelgoed op alles met een stekker aansluiten.

Bedienen van apparaten

Het schakelspeelgoed zorgt ervoor dat bewoners met een (zeer) ernstige meervoudige beperking of bewoners met een motorische beperking mee kunnen helpen met bijvoorbeeld huishoudelijke taken of zelfstandig kunnen spelen. Door het schakelspeelgoed aan te sluiten op een föhn, stofzuiger of mixer kan de bewoner deze apparaten zelf aan- en uitzetten. Ditzelfde geldt voor het aansluiten van het schakelspeelgoed op bijvoorbeeld een snoezellamp of een bellenblaasmachine. De bewoner kan hierdoor de apparaten op ieder gewenst moment aan- of uitzetten en ermee spelen.

Eigen regie en zelfstandigheid

Het voordeel van het zelf aan en uit kunnen zetten van apparaten is dat de bewoner vaker zelfstandig kan spelen of taken uit kan voeren en hierbij niet altijd meer afhankelijk is van begeleiding. Dit zorgt voor meer eigen regie. Daarnaast creëert het vooral een pro-actieve houding bij de bewoners en worden ze uitgedaagd mee te doen en gericht te bewegen.

Je eigen haar föhnen

Een voorbeeld van wat in de pilot geprobeerd is, is het aansluiten van een föhn op een schakelaar. De föhn werd dan in een beugel aan de muur bevestigd. Een bewoner in een rolstoel kon nu ineens zelf haar haar föhnen, door de föhn aan te zetten en haar elektrische rolstoel op de juiste wijze te besturen. Wow!

Nieuwe ontwikkelingen

Het leuke aan het schakelspeelgoed is dat het nog volop in ontwikkeling is en er nog veel meer opties aankomen. Bijvoorbeeld een schenkmachine, waarmee een bewoner zelf drinken in kan schenken of hagelslag op de boterham kan strooien.

Momenteel zijn we dus nog bezig met de implementatie, maar het is de bedoeling dat straks iedere woning het schakelspeelgoed aan kan schaffen of kan lenen.

Het laatste nieuws

Ga naar de inhoud