Volg ons
Search
Close this search box.
Dagbesteding voor ouder wordende cliënten bij S&L Zorg

Wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd

Met een aantal partners zoals Tranzo en de Universiteit van Tilburg doen we wetenschappelijk onderzoek om ons werk en de zorg voor onze cliënten te verbeteren. Onlangs is een onderzoek waarbij S&L Zorg betrokken was gepubliceerd door het tijdschrift: Journal of Intellectual & Developmental Disability. En daar zijn we best trots op!

Als je cliënten meer regie wilt geven, moet je dingen gaan uitproberen. Gewoon kijken of het werkt. Karin de Geus is naast haar werk in de nachtzorg ook onderzoeker bij S&L Zorg en betrokken bij wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met Tranzo, het wetenschappelijk centrum van Tilburg University. We vragen haar om het onderzoek naar meer regie eens uit te leggen.

“Het onderzoek dat we hebben uitgevoerd was kwantitatief en deels kwalitatief, maar wel kleinschalig. We hebben twee groepen begeleiders vragenlijsten laten invullen met diverse vragen over Regie op eigen Leven. Een voorbeeldvraag is: vind je dat mensen met een verstandelijke beperking mogen trouwen? Eén van de twee groepen is in de periode erna gewoon op de normale wijze verder gegaan met het werk. De andere groep kreeg intensieve begeleiding in het bevorderen van meer Regie op eigen Leven. Bij heel veel situaties werd stilgestaan. Is er sprake van maximale keuzevrijheid? Kan de keuzevrijheid vergroot worden? In dit traject accepteren we alleen een nee, als het echt niet anders kan.”

“Na een bepaalde tijd hebben we de twee groepen weer vragenlijsten voorgelegd. Een voorbeeld is dat op zo’n vraag
over trouwen er meer mensen ja als antwoord gaven na afloop van de proef.”

Het onderzoek vond plaats in samenwerking met Tranzo – Tilburg University. Het onderzoek bekeek specifiek de verandering in de houding en het gedrag van de begeleiders en kijkt naar veranderingen in keuzemogelijkheden van cliënten.

Eerder werd het onderzoek ook al gepubliceerd in: Orthopedagogiek Onderzoek en Praktijk jaargang 55, nr. 7/8.

Het laatste nieuws

Ga naar de inhoud