Volg ons
Search
Close this search box.

Zoveel mogelijk genieten

Als fotografe Natasja en ik aan komen lopen bij de woning van Anita, gaat de deur nog voor we aan kunnen bellen open. In de deuropening staat Anita met een grote grijns op haar gezicht. “Wij gaan kletsen en op de foto!”, roept ze enthousiast.

Samen met Sylvia, de begeleidster van Anita, nemen we plaats op Anita’s kamer. “Anita heeft haar kleren al een week klaar hangen voor dit interview”, begint  Sylvia. Anita vult aan: “Ja, en jij hebt ook speciaal mijn haar geverfd hé.” Sylvia is niet alleen de begeleidster van Anita, maar ook haar persoonlijk verzorgster. “We hebben op deze woning de luxe dat ons team groot genoeg is om iedere bewoner een eigen persoonlijk verzorger te geven. Ik regel voor Anita dus verjaardagsfeestjes en dat ze nieuwe kleren krijgt bijvoorbeeld”, legt Sylvia uit.

Sylvia kan dus kleren kopen en ze daarna aan Anita geven, maar daar heeft ze iets veel leukers op bedacht. Sylvia: “Het is nu even lastig met corona, maar  normaal gezien proberen we een paar keer per jaar een dagje te gaan shoppen samen. Dan nemen we nog een collega mee en gaan we bijvoorbeeld naar de Primark. Anita vindt dit geweldig en kan dan zelf haar kleren uitkiezen. Na het shoppen gaan we ook altijd nog ergens eten.” “Ja, bij McDonald’s!”, lacht Anita. “We maken er iedere keer een hele gezellige dag van”, voegt Sylvia toe.

“We maken er iedere keer een hele gezellige dag van.”

Liefde voor muziek

Dat Anita van gezelligheid houdt, is ook terug te zien aan de grote stapel cd’s op haar kamer. “Anita gaat iedere week wandelen en zwemmen met vrijwilligster Anja en heeft tal van andere hobby’s: kleuren, puzzelen en computeren. Maar het liefst luistert ze muziek”, zegt Sylvia. De stapel met cd’s bestaat voornamelijk uit cd’s van verschillende Nederlandse artiesten. Maar als we aan Anita vragen wie haar favorieten zijn, geeft ze een duidelijk antwoord: “Corry Konings met het liedje Jukebox en Frans Bauer.” “Anita gaat graag naar de disco en iedere keer vraagt ze weer hun liedjes aan”, vertelt Sylvia lachend.

Op vakantie

Helaas zijn ook de disco’s op Sterrebos en Lambertijnenhof vanwege corona niet meer vanzelfsprekend. Gelukkig hebben Anita en Sylvia wel een ander moment waar ze enorm naar uitkijken. Als Sylvia aan Anita vraagt waar ze deze zomer heen gaan, zegt Anita enthousiast: “Op vakantie, naar de huisjes!”. Dit is inmiddels een jaarlijkse traditie op deze woning. Sylvia: “Sinds een aantal jaar gaan we met de bewoners van de woningen 165 c-d op vakantie naar Landgoed de Biestheuvel. We gaan ieder jaar naar hetzelfde huisje. Dit is voor de bewoners herkenbaar en dat vinden ze fijn. Zo slaapt Anita daar bijvoorbeeld al jarenlang in dezelfde kamer. Het mooie van zo’n vakantie is dat wij alle tijd kunnen nemen voor de bewoners, omdat we niet nog allerlei mailtjes moeten beantwoorden.”

Tijdens zo’n vakantie is er dan ook alle tijd om lekker te ontspannen. “Anita is een echte levensgenieter. Leuke dingen doen, gezelligheid en lekker eten en drinken. Ze vindt het geweldig. Je ziet haar en de andere bewoners helemaal ontspannen in zo’n week”, vertelt Sylvia. “En met Rian (vrijwilliger, red.) maak ik dan taart!”, zegt Anita trots. “En dan snoep je ook altijd stiekem van de kloppers hé?”, vraagt Sylvia. “Ja, dat is lekker!”, lacht Anita. Sylvia is blij dat Anita en de andere bewoners zo genieten. Sylvia: “Het is toch al een wat ouder clubje. We proberen dus echt zoveel mogelijk te genieten en zo weinig mogelijk te moeten. Net zoals we dat zelf zouden willen op die leeftijd.”

vakantie

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud