Volg ons
Search
Close this search box.

Zorg, dieren en structuur

Er is regen voorspeld, vertelt Natasja (de fotografe) terwijl we naar de lucht kijken en ergens in de polder bij Wouwse Plantage staan. Om ons heen zien we weilanden, boerderijen en iets verderop een kameel.... We staan voor de deur bij zorgboerderij Power to Get Up. Dit kan wel eens een bijzonder bezoekje worden. Kijk daar komt de eigenaresse Tamara Jansen-Langenberg aanlopen. “Kom maar snel mee naar binnen, dan ben je bij de dagstart”, nodigt ze ons direct uit.

Dagstart

Power to Get Up is een zorgboerderij waar ook een aantal bewoners van S&L Zorg aan diverse activiteiten deelnemen. Terwijl we wachten en iedereen binnendruppelt, zie ik Anne binnenkomen. “Op dinsdag en donderdag ben ik hier”, vertelt Anne direct, “vaak is het in de ochtend dierenverzorging en in de middag een workshop of paardrijden.” Wat voor dieren zijn er hier te vinden? “Geitjes, kleine paardjes, alpaca’s, gewone varkens, mini-varkens, schaapjes, kippen, mini-ezels, gewone ezels, een kameel en de leukste vind ik Mister Big, het grote paard”, vertelt Anne. Ondertussen komen ook de andere deelnemers, waaronder Veronique binnen en zijn we compleet.

Tijdens de dagstart wordt er gezamenlijk wat gedronken, wordt er bijgepraat en de taken verdeeld. “Alle dagen op de zorgboerderij worden gezamenlijk opgestart en afgesloten, deze momenten worden er ervaringen gedeeld en zijn erg waardevol voor de deelnemers”, zo vertelt Tamara. Tamara en het hele team van die dag zijn er bij. Natasja begint een beetje ongeduldig naar me te wenken. Bij een zorgboerderij willen we natuurlijk toffe foto’s maken en dat is buiten. En ja, die regen hè. Zodra de taken verdeeld zijn, glippen we snel naar buiten voor een paar toffe foto’s, met begeleidster Danique en natuurlijk Anne en Veronique.

Buiten bij de boerderij

“Toevallig ben ik ook de persoonlijke begeleider van Anne”, vertelt Danique. “We gaan eerst spullen pakken.” “Dit is niet vies hoor, als je een hond uitlaat ruim je de poep toch ook op René?”, zegt Veronique lachend terwijl ze een speciale hark pakt die schijnbaar bedoeld is om dierenpoep op te ruimen. “Zullen we eerst hooi pakken?”, Danique praat en werkt tegelijk. “Als het niet lukt moet je het zeggen hè?”, zegt ze terwijl Veronique een forse kruiwagen wegrijdt. We gaan naar de Dierenweide met de geitjes, kippen, varkens en alpaca’s. Het is nogal een uitdaging, omdat de geitjes eerst apart gezet moeten worden, zodat de andere dieren ook bij het voer kunnen. “Tijdens deze taken werken de deelnemers gelijk aan hun persoonlijke doelen, zoals het samenwerken, grenzen aangeven en leren door te zetten,” vertelt Danique. Terwijl Veronique en Anne door stoeien met deze klus, loop ik terug om nog even na te praten met Tamara.

“Ik begon met één paard en mezelf en nu zijn we hier.”

Werken met dieren en mensen helpen

“12 jaar, zolang ben ik al bezig om te komen waar we nu zijn”, vertelt Tamara terwijl we uitkijken over de overdekte rijhal waar menig manege jaloers op zal zijn. “Ik was altijd al een paardenmeisje en heb ook wel een paar jaar een baan in het bedrijfsleven gehad, maar de dieren bleven trekken. Ik heb gekozen om dat te doen waar ik echt van hou. Werken met dieren en mensen helpen. Ik begon met één paard en mezelf en nu zijn we hier”, vertelt Tamara enthousiast. Op dit moment heeft Power to Get Up 130 tot 135 deelnemers. Op een drukke dag zijn er wel 25 deelnemers tegelijk, de deelnemers voeren hun activiteiten uit in verschillende kleinere groepen. “Bij ons staat de zorg op één en de dieren en hun welzijn direct er achteraan. We werken met 13 collega’s, de één vooral opgeleid in de (jeugd-)zorg, de ander heeft een opleiding als bewegingsagoog of veel meer kennis van en opleiding in de dieren. Maar het mooie is, dat alles op elkaar aansluit en elkaar aanvult. Dieren houden bijvoorbeeld heel erg van structuur en wij mensen eigenlijk ook. En nog een overeenkomst is dat we het allemaal prettig vinden om lekker buiten bezig te zijn. Alles komt hier mooi samen”, zo sluit Tamara ons gesprek af.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud