Volg ons
Search
Close this search box.

Zoals bij oma

Voor de rubriek ‘Buiten’ gaan we voor Echt Magazine kijken bij andere bedrijven waarmee we een mooie samenwerking hebben. Bourgondiërs als we zijn, hebben we ons verheugd op vandaag. We gaan namelijk naar Gewoon bij Sjuul, een lunchcafé in het vierkantje in Bergen op Zoom, waar Evy werkt.

“Vanaf mei vorig jaar werk ik hier, ik werkte eerst bij de Colweghe, maar ik was klaar voor een andere uitdaging”, vertelt Evy ons direct. We zijn alvast gaan zitten met Evy in het lunchcafé. De sfeer is bijzonder. Geen stoel lijkt hetzelfde, ouderwetse tafellopertjes en lampenkappen die 50 jaar geleden hip waren. Eigenaar Dennis komt naast Evy zitten en begeleidster Sophie schuift ook aan. Carla, mede-eigenaar, brengt ondertussen de koffie en een huisgemaakt koekje en hoe kan het ook anders, de koffie zit in een kopje dat zelfs mijn oma nog ouderwets had gevonden! “Dat is precies de sfeer die we hier weg willen zetten. Ongedwongen gezellig, zoals bij oma thuis”, vertelt Dennis.

gewoon bij sjuul

Eten bereiden, maar ook brengen

Evy werkt vooral in de keuken, maar als een maaltijd klaar is, brengt ze het ook naar de gasten. “Alleen op die manier heb je echt contact en tijd voor een praatje”, vertelt Dennis. “Opa en oma zijn hier al eens komen eten en mijn moeder en mijn zus”, vertelt Evy. “Dan krijgt ze natuurlijk veel tijd om met trots haar werk te doen en haar gasten extra aandacht te geven”, vult Dennis aan. “Carla en ik hebben vroeger beiden in de zorg gewerkt. We wilden gewoon echt iets op onze eigen manier doen. We zijn een volwaardig lunchcafé. Wij zijn dinsdag tot en met zaterdag open van 9:30 tot 17:00 uur, dat betekent dat Evy dus ook tot vijf uur werkt. Als het een keertje te gek is voor Evy, kan ze zich terugtrekken en even haar rust pakken. Onze zoon Sjuul werkt ook in de keuken, samen met onze kok Bob. In totaal werken we met ongeveer 20 mensen, waarvan er negen een verstandelijke beperking hebben en eentje een afstand tot de arbeidsmarkt.” Dat is best bijzonder? “Nee, ik vind dat juist gewoon. Alle bedrijven zouden gewoon mensen met een achterstand in dienst moeten hebben”, zegt Dennis.

“Alle bedrijven zouden gewoon mensen met een achterstand in dienst moeten hebben”

Sophie zit rustig te genieten van het gesprek en laat Evy en Dennis vooral praten, ze hoort ook veel nieuwe dingen. “Voor mij is dit ook ontzettend leuk om te horen Evy, want thuis vertel je tegen mij en de andere begeleiders eigenlijk niet zoveel over je werk”, zegt Sophie. Evy woont bij S&L Zorg aan de Diepenbrocklaan waar Sophie werkt.

Gewoon bij Sjuul

Crostata?

Dennis gaat enthousiast door over de producten die hij maakt en verkoopt. Bijna alleen maar producten uit de buurt, hij noemt wel drie/vier lokale leveranciers op. Alles huisgemaakt. Zo was hij in Italië en vond een recept voor een Crostata…. wacht even Dennis. Even testen of hij zijn passie ook overdraagt. “Zeg Evy, hoe maak je een Crostata?” “Eerst pak je een bakblik, daar doe je bakpapier in en dan doe je er een bodem van deeg in, daarop gaat bosvruchtenjam, daar weer deeg erover en dan in de oven”, zegt Evy trots. Zo, zij weet waar ze het over heeft merk ik. Na een korte kennismaking met Bob en Sjuul in de keuken moeten wij helaas weer verder. Maar, die Crostata, daar komen we nog een keertje voor terug!

Gewoon bij Sjuul bestaat ongeveer 1 jaar en vind je aan de Kortemeestraat 14 in Bergen op Zoom, het is schuin tegenover de ingang van de bibliotheek.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud