Volg ons
Search
Close this search box.

Zeg je kunst, dan zeg je Toon

Wanneer je wel eens op Sterrebos komt is er een hele grote kans dat je mooie kunstobjecten in de raamlijsten van de woningen ziet staan. Veel van deze objecten zijn door bewoners gemaakt in samenwerking met vrijwilliger Toon Verbraak. Toon is al ruim achttien jaar bij S&L Zorg actief. Zeg je kunst, dan zeg je Toon. Daar wilden wij wel eens meer over te weten komen! We nemen contact op met Toon en hij is gelijk enthousiast. maar wel onder één voorwaarde schrijft hij. “Ik wil graag Anne Salomé en Anita van Overveld meenemen naar het interview. Anne is mijn grote knutselvriendin en Anita is mijn steun en toeverlaat als het gaat om het uitvoeren van mijn vrijwilligerswerk.” Dat kan geregeld worden Toon!

Themaboom

We ontmoeten Toon, samen met Anne en Anita, in het Ontmoetingscentrum (OC) van Sterrebos. Op tafel staan al allerlei kunstobjecten uitgestald. Toon steekt gelijk van wal: “Kijk, dit zijn vogeltjes gemaakt van kerstballen. Ik maak de basis van papier-maché thuis en de bewoners maken de vogeltjes hier verder af. Uiteindelijk komen ze in die boom daar”, zegt hij terwijl hij wijst naar een grote boom van papier-maché die op het podium van het OC staat. Het idee voor deze boom komt van Toon en Anita en de boom is gemaakt door het Partyteam van Sterrebos. Anita: “Het wordt een themaboom. Nu het voorjaar is komen er allemaal vogeltjes in. Daar hebben alle bewoners dan aan meegewerkt, dat is toch fantastisch?”

Het gesprek is pas net begonnen, maar ik merk dat Toon en Anita een gouden duo zijn die aan één woord genoeg hebben. Toon: “Als ik een idee heb, dan ga ik eerst een beetje schetsen in mijn boekje. Daarna bel ik Anita. Die is altijd meteen enthousiast en heeft het al geregeld voordat ze de telefoon ophangt. Dat werkt zo fijn. Zij is echt de gouden sleutel voor het vrijwilligerswerk dat ik hier doe.”

De knutselclub

Achttien jaar geleden is Toon gestart bij S&L Zorg. In al die jaren heeft Toon al op diverse locaties gewerkt. De Drukkerij, Bubbels, Creatief 1, in het OC. Uiteindelijk is hij bij de knutselclub terecht gekomen. Anita: “Bij de knutselclub organiseerden we knutselavonden voor bewoners die dit leuk vinden. We maakten mooie kunstwerken, bijvoorbeeld voor evenementen of rondom een thema. Helaas is de club door corona stil komen te liggen. We hopen het in de toekomst wel weer op te kunnen pakken.” Toon: “De bewoners missen het en wij ook. Het is echt iets waar ze naar uitkijken. Als ze ‘s ochtends uit bed komen zeggen sommigen: ‘Vanavond gaan we naar Toon!’, daar ben ik trots op.”

Chocolade paashaas

Door het coronavirus kon Toon helaas ook niet naar Sterrebos toe komen. “Ik miste dat echt enorm. Maar ik dacht: als Mohammed niet naar de berg komt, dan komt de berg maar naar Mohammed. Daarom ben ik thuis begonnen met allerlei voorbereidingen voor de knutselwerken. Anita bracht de knutselwerken vervolgens naar Sterrebos, zodat de bewoners hier mee verder konden. Met Pasen heb ik thuis heel veel paashazen gemaakt. Die gingen vervolgens naar iedere woning toe.” Anita: “Ik zorgde dan voor complete knutseldozen met lijm, verf en kwasten zodat iedereen gelijk aan de slag kon.” “Toen heeft onze woning gewonnen en kregen we een super grote chocolade paashaas!”, zegt Anne enthousiast. Toon: “Dat klopt Anne, jullie hadden toen erg goed jullie best gedaan. Ik ken Anne al heel lang, via de knutselclub.” Anne: “Het is altijd erg gezellig bij de knutselclub. Je bent lekker onder elkaar en tijdens het knutselen maak je af en toe een praatje en je helpt elkaar.” En wat Anne het allerleukst vond om te maken? Daar hoeft ze niet lang over na te denken: “De schilderijtjes met de zee en de zeepaardjes. Die hadden we in 3D gemaakt en ze staan nog steeds op mijn kamer. Ik ben er heel blij mee.”

“Daar doe je het uiteindelijk voor.”

Missie geslaagd

En als Anne blij is, dan is Toon dat ook. Want waar hij het gelukkigst van wordt, is wanneer een bewoner een glimlach op z’n gezicht heeft. “Daar doe je het uiteindelijk voor. Zo hebben we ook eens met 120 bewoners vogels geschilderd. Ik had allerlei doeken voorbereid met daarop de lijnen van een vogel en de bewoners mochten deze inkleuren. Eén bewoner had er een prachtige tekening van gemaakt. Op een gegeven moment pakt hij een penseel en doopt deze in de zwarte verf. Vervolgens schildert hij heel het doek zwart. Iemand zei tegen me: ‘Vind je dat nu niet erg Toon?’. Ik zei: ‘Ben je mal, kijk nou eens naar zijn gezicht?’. De bewoner straalde van oor tot oor. Missie geslaagd toch?!”

“Ben je mal, kijk nou eens naar zijn gezicht?”

kunst

Ook vrijwilliger worden?

Wil je ook vrijwilliger worden bij S&L Zorg? Kijk dan eens op werkenbijslzorg.nl/vrijwilligers voor meer informatie.

Ook leuk om te lezen!

Vorige
Volgende
Ga naar de inhoud